Hong Konglu protestocuların sesine kulak verilmemesi aynı zamanda Hong Kong’da “Çinli” kimliğinin zayıflaması ve “Hong Konglu” kimliğinin ise güçlenmesine neden oluyor.
Dr. Ümit Alperen, “Hong Konglu protestocular neden kızgın?” başlıklı yazısında, Hong Kong tarihine ilişkin veriler paylaştıktan sonra, protestoların gidişatına değindi. Independent Turkish için yaptığı değerlendirmede, Protestolarda Çin’in uygulamaya başladığı şiddet ve sorunun çözümsüzlüğünün, Hong Kong’da Çinli kimliğinin zayıfladığına işaret eden Alperen, yazısının son bölümünde, “Hong Kong protestoları ve muhtemel sonuçları”nı özetle şöyle yorumladı:
Küresel finansın önemli merkezlerinden olan Hong Kong’un mevcut konumunu koruyabilmesi için istikrara ve sürdürülebilir bir sisteme ihtiyacı var. Hong Kong’daki protestolarını bir çözüme ulaştırmaktan ziyade, Hong Kong yönetimi tarafından rafa kaldırılması ve halının altına süpürülmesi taraflar arasında karşılıklı olarak güvensizliği yanlış anlaşılmaları, çözümsüzlüğü ve kırılmaları arttıracaktır. Daha önceki protestolardan farklı olarak devam eden bu protestolarda göstericiler Legco olarak bilinen Hong Kong Meclisini işgal girişiminde ve polis merkezini kuşatma girişiminde bulundular.
Aynı zamanda ilk defa Hong Kong’daki protestolarda polisin müdahalesi bu oranda sert oldu. Çoğu gözlemciye göre genç protestocuların hayalindeki Hong Kong’un geleceğinden umutları azaldıkça ve geçmişteki protestolarının da bir sonuç doğuramaması nedeniyle şiddete eğilim gösteriyorlar. Bu aynı zamanda bundan sonraki protestolarda da hem polisin hem de protestocuların karşılıklı olarak şiddeti arttıracağının işareti olarak değerlendirilebilir.
Hong Konglu protestocuların sesine kulak verilmemesi aynı zamanda Hong Kong’da “Çinli” kimliğinin zayıflaması ve “Hong Konglu” kimliğinin ise güçlenmesine neden oluyor. Hong Kong Üniversitesi tarafından 2008 Pekin Olimpiyatları’ndan iki ay önce yapılan bir araştırmaya göre 18-29 yaş aralığındaki Hong Kongluların yüzde 41,2’si ve 30 yaş üstü Hong Kongluların ise yüzde 54,5’i kendisini Çinli olarak tanımlarken, son aylarda yine aynı kurum tarafından yapılan araştırmaya göre Hong Kongluların sadece yüzde 11’i kendisini Çinli olarak tanımlıyor. Fakat 18-29 yaş aralığındaki Hong Kongluların sadece yüzde 3’ü ben Çinliyim diyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *