Trump-Erdoğan görüşmesi

Trump-Erdoğan görüşmesi

INTEX Fuar Merkezi’nde yapılan görüşme 35 dakika sürdü. Erdoğan, “Dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır” derken, Trump, “Türkiye’ye adil davranılmadı” dedi.

Erdoğan: ‘Stratejik ortaklığımız var’

Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleştirilen, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir görüşme gerçekleşti. INTEX Fuar Merkezi’ndeki görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa birer açıklama yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda 75 milyar dolarlık bir ekonomi ticaret hacmi noktasındaki zirveye doğru ilerleme hamlemiz var. Savunma sanayisine yönelik attığımız adımlar, atacağımız adımlar var ama her şeyden öte bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımız tabii birçok alanda dayanışmamızı adeta teşvik ediyor. Bundan sonraki süreçte de bu dayanışmamızın aynı şekilde devam edeceğine olan inancım tamdır.” dedi.

Trump: ‘Beraber harika işler yaptık’

ABD Başkanı Trump da açıklamasında, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bir gazetecinin “Türkiye S-400 savunma sistemlerini alırsa ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını” sorması üzerine, ABD Başkanı Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama yönetiminden Patriot almak istedi fakat izin verilmedi. Obama döneminde Türkiye’ye adil davranılmadı” dedi. Trump, S-400 konusunda ise, “Karışık bir konu. Farklı çözümler arıyoruz. Adil olmak zorundasınız” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu hatırlatan Trump, “Türkiye, ABD’nin dostu ve beraber harika işler yaptık ve büyük ticaret ortağımız. Bunu daha da büyüteceğiz. İkili ticaret hacminde 75 milyar dolar çok az, 100 milyar doların çok üzerinde olması gerekir” dedi.

Trump, Türkiye-ABD ilişkilerinin gittikçe ilerlediğini belirterek, “Ticaretimizi dört katına çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’nin çok iyi üretimi ve ürünleri var. İlişkilerimiz askerî alanda da gelişiyor. Aynı zamanda bizden çok miktarda askerî alım yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye’yi ziyaret edeceğine işaret eden ABD Başkanı Trump, bu ziyaret için net bir tarih belirtmedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *