Mısır’ın seçimle gelen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda geçirdiği baygınlık sonucu hayatını kaybetti.
Mısır’da darbeyle görevinden uzaklaştırılan, ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 130 kişinin yargılandığı “hapishaneler baskını” davasının duruşması başkent Kahire’nin doğusundaki Polis Akademisinde yapıldı.
Mısır devlet televizyonunun haberine göre, Mursi mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitirdi.
Yerel basında yer alan haberlerde de Mursi’nin duruşma esnasında hakimden söz alarak konuşma yaptığı belirtildi. Duruşmanın sona ermesinin ardından mahkeme salonunda bayılan Mursi, yaşamını yitirdi.
Mursi’nin avukatı: Naaşın nereye götürüldüğünü bilmiyoruz
Mursi’nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksud, “Mursi, mahkeme salonundan sedye ile taşındı, naaşının nereye götürüldüğünü bilmiyoruz.” dedi.
Mursi’nin avukatı, ölüm sonrası prosedürleri takip ettiklerini dile getirdi.
Mısır yönetimine yakın El-Yevm es-Sabi gazetesi ise Mursi’nin naaşının gerekli işlemler için hastaneye sevk edildiğini aktardı.
Temmuz 2013’te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan Mursi, kamuoyunda “Hamas adına casusluk” olarak bilinen dava için bugün hakim karşısına çıkmıştı.
Mursi’nin oğlundan ilk açıklama
Mısır’ın darbeyle görevinden uzaklaştırılmış eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin ölüm haberinin ardından ilk açıklama oğlundan geldi.
Mursi’nin en büyük oğlu Ahmed, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, mahkeme salonunda geçirdiği baygınlığın ardından yaşamını yitiren babasını kaybetmiş olmanın acısını, “Babam! Allah’ın huzurunda buluşacağız.” şeklinde ifade etti.
Muhammed Mursi kimdir?
Muhammed Mursi 8 Ağustos 1951 yılında Mısır’ın Şarkiyye kenti Heyya ilçesi Adve köyünde doğdu.
Mısır’da 2011 yılında gerçekleşen 25 Ocak Devrimi’nin ardından, Haziran 2012’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 51,73’ünü alarak Mısır Cumhurbaşkanlığı görevine geldi.
24 Temmuz 2012’de Mursi’nin Cumhurbaşkanlığını kazandığı resmen açıklandı ve Mursi, 30 Temmuz 2012’de yemin ederek görevine başladı.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin Başkanlığını da yapan Mursi, 2000-2005 yılları arasında Mısır parlamentosunda milletvekilliği yapmıştı.
Makine mühendisi olan Muhammed Mursi, evli ve 5 çocuk babasıydı.
Darbe’nin ardından hakkında açılan “Hapishaneler baskını” davasında, Mursi idama mahkum edildi. Ancak bir buçuk yıl sonra Yüksek Mahkeme kararı bozarak Mursi’nin yeniden yargılanmasına karar verdi.
Mursi hakkında görevden uzaklaştırıldıktan sonra 6 ayrı dava açıldı. Mursi’nin 4 davası karara bağlanmış, 2 davasında ise yargılama süreci devam ediyordu.
Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i (1981-2011) istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk hareketinin ardından, 2012 yılında ülke tarihinde seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu.
Mursi, 3 Temmuz 2013’te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.
1 Comment
mbozac
17 Haziran 2019, 22:17sözün bittiği yer… inna lillah… küresel istikbarın ve yerli uşaklarının/itletinin kanlı ellerinin, zulümlerinin ne ilk ne de son misali olacak… herşeye rağmen bize bir turnusol kağıdı gibi şirkin, küfrün çirkin yüzünü gösteren bir örnek oldu.. Allah taksiratını affetsin ve zalimler için yaşasın cehennem!
REPLY