Sudan’da küresel çekişme yükseliyor

Sudan’da küresel çekişme yükseliyor

Sudan’daki olaylar üzerine İngiltere ve Almanya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırdı, Avrupa ülkeleri temsilcileri ve ABD açıklama yaptı. Çin ve Rusya, BMGK’dan karar çıkmasını engelledi.

Avrupa ülkelerinden ortak kınama

BMGK, Sudan’ın başkenti Hartum’da güvenlik güçlerinin ordu karargahı önündeki protesto alanına müdahalesi sonrası yaşanan gerginlik nedeniyle İngiltere ve Almanya’nın çağrısı üzerine kapalı oturumda toplandı.

Oturumun ardından gazetecilerin karşısına çıkan Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İsveç ve İtalya’nın BM daimi temsilcileri ortak açıklama yaptı.

BM Genel Sekreterinin Sudan Özel Temsilcisi Nicolas Haysom’ın, bölgedeki son gelişmeler hakkında BMGK’yi bilgilendirdiğine işaret edilen açıklamada, “Sudan güvenlik güçlerinin, birçok ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan, sivillere yönelik saldırılarını kınıyoruz. Ayrıca yaralı kişilere sağlık hizmetlerinin ulaştırılmasının engellendiği yönündeki haberlerden de derin endişe duyuyoruz.” ifadesi kullanıldı.

Sudan’da sivillere yönelik saldırıların, ülkedeki önemli geçiş sürecini baltaladığı vurgulanan açıklamada, “Sudanlı güvenlik güçlerini tüm şiddet eylemlerini kesmeye, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı duymaya, sivillerin güvenliği ve emniyetini sağlamaya davet ediyoruz.” çağrısında bulunuldu.

Ülkedeki müzakerelerin tek taraflı olarak kesilmesini, yeni bir hükümet atanmasını ve çok kısa bir sürede seçim çağrısı yapılmasının endişeyle karşılandığı belirtilen açıklamada, Sudan’da sivillerin önderliğindeki bir geçiş sürecinin, özgür ve adil seçimlerin desteklendiğinin altı çizildi.

Açıklamada, “Sudan halkı, daha iyi bir gelecek inşa etmek ve otokratik yönetimi sonlandırmak için muhteşem bir cesaret ve direniş gösteriyor. Onların demokratik haklarını destekliyor ve yanlarında duruyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Sudan konusunda BMGK’da Rusya ve Çin engeli

DW Türkçe’nin aktardığına göre, BM Güvenlik Konseyi Sudan’da ordunun protesto gösterisi yapan muhaliflere sert müdahalesini görüştü. Ordunun müdahalesinin kınandığı metin Rusya ve Çin engeline takıldı.

Afrika ülkelerinden Sudan’da yaşanan krizi görüşmek ve ortak bir tavır almak için, Almanya ve İngiltere’nin çağrısıyla, kapalı oturumda toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri, hazırlanan metin taslağı üzerinde anlaşamadı. Konseyin daimi üyelerinden Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti, Sudan’da güvenlik güçlerinin protestoculara karşı takındığı sert tavrı kınayan metne karşı çıktı. Rusya söz konusu metnin “dengesiz” olduğunu savundu. BMKG’de bir anlaşma sağlanamaması üzerine sekiz Avrupa Birliği (AB) ülkesi ortak bir açıklamayla Sudan’da güvenlik güçlerinin sivillere yönelik “şiddetli saldırılarını” kınadı. Almanya, Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya, İsveç ve Hollanda’dan oluşan grup ayrıca Sudan’da iktidarı elinde tutan askeri konseyin, protesto hareketi üyeleriyle görüşmeleri kesmesini ve seçimleri aceleye getirmesini de eleştirdi.

Alman büyükelçiden Sudanlılara çağrı

Almanya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Christoph Heusgen, Güvenlik Konseyi’nde yapılan kapalı oturum öncesinde yaptığı açıklamada, Sudan’da henüz seçimlerin sağlıklı bir biçimde yapılabileceği ortamın oluşmadığını belirterek, şu anda seçim kararı almanın antidemokratik bir tavır olduğunu ifade etti. Heusgen ayrıca, Sudan siyasetindeki tüm taraflara derhal yeniden müzakere masasına oturmaları yönünde çağrıda bulundu. Askeri Konseyi de eleştiren Heusgen, meşruiyetin silahlarla sağlanamayacağını vurguladı.

ABD-İngiltere-Norveç’ten ortak açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, üç ülke yönetimi tarafından imza atılan ortak açıklamaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Üç ülke, Sudan’da 3 Haziran’da yaşanan ve pek çok barışçıl sivil göstericinin ölümüne ve bazılarının da yaralanmasına neden olan şiddet içeren saldırıları kınamaktadır. Askeri Geçiş Konseyi, bu saldırıların talimatını vermekle Sudan’daki barışı ve geçiş sürecini tehlikeye atmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Sivillerin öncülüğündeki bir yönetime gücün devredilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Afrika Birliği Sözcüsünün yaptığı açıklamaya destek verildi ve Birliğin Sudan’daki krizin çözümünde önemli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Konseyin, “Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile müzakereleri durdurma ve 9 ay içerisinde genel seçime gitme” kararının da endişe verici olduğuna dikkat çekildi.

ABD-İngiltere-Norveç ortak açıklamasında ayrıca Sudan halkının sivil yönetime giden yolda barışçıl bir siyasi geçiş sürecini hak ettiği ve bu sürecin adil ve eşit bir seçim ortamına zemin hazırlayacağı belirtildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *