Berlin’de Kudüs Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş, İsrail ve Yahudi karşıtlığı içerdiği gerekçesiyle eleştiriye uğrarken, Almanya Türk Toplumu Derneğinin de anti-semitizm uyarısında bulunması dikkat çekti.
Yahudi düşmanlığını körüklediği gerekçesiyle eleştirilen Kudüs Yürüyüşü etkinliğinde kukla yakılmaması, şiddet çağrısı yapılan sloganların atılmaması, İsrail ve Yahudileri hedef gösteren flama, pankart ve dövizlerin taşınmaması konusunda göstericiler uyarıldı. Ancak bazı göstericiler uyarılara rağmen, “Çocuk katili İsrail” şeklinde sloganlar attılar. Buna karşın bazı göstericilerin de Filistin ve Alman bayrakları taşıdıkları görüldü.
DW Türkçe’nin haberine göre, Kudüs Yürüyüşü, İsrail ve Yahudi karşıtlarının, bu ülke ve İsrail halkını hedef göstermeye yönelik bir araç olarak kullanıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Kudüs Günü dolayısıyla her yıl Berlin’de düzenlenen gösterilere İsrail karşıtı ve Yahudi düşmanı kişi ve gruplar katılıyor. Hamas ve Hizbullah sempatizanlarının yanı sıra Neonazilerin de gösterilere katıldığı biliniyor.
Karşıt gösteriler yapıldı
Gösteriyi protesto eden gruplar da kentte çeşitli etkinlikler düzenledi, iki karşıt gösteri yapıldı. Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen karşıt gösterilerde, “Çok yaşa İsrail” ve “Gazze’yi Hamas’tan kurtarın” gibi sloganlar atıldı.
Kudüs Yürüyüşü’ne katılanlar ile protesto eden grupların karşılaşmaması için polis yoğun tedbirler aldı. 500 polis görev yaptı.
Yürüyüşe eleştiriler
Antisemitizm Araştırmaları Enformasyon Merkezi (RIAS) ile Demokrasi ve Antisemitizme Karşı Forum (JFDA) gösteriye izin verilmesini eleştirdi. Ancak eleştirilere rağmen İçişleri Bakanlığı gösterileri yasaklamıyor. Karşı gösteriye katılan Berlin İçişleri Senatörü Andreas Geisel, yürüyüşü, “Berlin’de şimdiye kadar yapılan en iğrenç gösterilerden biri” sözleriyle eleştirdi, ancak fikir özgürlüğü kapsamında gösterinin yasaklanmasının da mümkün olmadığını vurguladı.
İlk kez Humeyni’nin çağrısı ile yapılmıştı
İsrail’in 1967’de Batı Şeria, Doğu Kudüs, Gazze Şeridi, Sina Yarımadası ve Golan Tepeleri’ni işgal etmesiyle sonuçlanan 6 Gün Savaşı’nın başladığı “Nekbe”yi anmak için düzenlenen gösteri yürüyüşlerinin ilki İran devriminin lideri Ayetullah Humeyni’nin çağrısıyla 1979’da gerçekleştirildi. Almanya’da da 1980’den itibaren bu gösteriler yapılıyor.
Geçen yıl Berlin’deki yürüyüşe bin 600 kişi katılmıştı. Yürüyüşte Hizbullah flamalarının taşınması ise tartışmalara yol açmıştı.
Türk derneği başkanı da Anti-semitizm için uyardı
Öte yandan Almanya Türk Toplumu derneği başkanı Gökay Sofuoğlu, Deutschland Funk Radyosu’na verdiği demeçte, Almanya’daki Türklerden antisemitizm konusunda seslerini daha fazla yükseltmelerini beklediğini söyledi. Sofuoğlu, “Antisemitizme karşı çıkmayan, ırkçılıkla mücadele edemez” dedi.
1 Comment
Ali Bal
3 Haziran 2019, 15:40Almanya demokratik bir ülke ve Antisemitizm çığırtkanlığı yapanlar da kendilerini demokrat kabul ediyorlarsa taraflara Alman ulusal tv’lerinde açık oturum fırsatı versinler.
REPLY