Ebubekir Sifil, 11. Kocaeli Kitap Fuarı’nda yaptığı bir sohbette İslam’da fırkalaşmanın nedenlerine değindi.
Kitap fuarının son gününde gerçekleştirilen sohbette, İslam’da fırkalaşmanın birçok nedeni olduğunu anlatan Sifil, bunun başında batı medeniyetlerinin doğu toplumlarını tanımlamakta kullandığı Oryantalizm olduğunu kaydetti. Sifil, bunun yanı sıra Müslümanların hem zihniyet hem de siyasi anlamda yaşadığı işgallerin de fırkalaşmaya neden olduğunu söyledi.
Ebubekir Sifil, söyleşisinde peygamberler tarihinin esas itibariyle İslam tarihi olduğunu söyledi. Ancak toplumların dini kendi yaşamlarına dönüştürmesi nedeniyle Hz. Musa ve Hz İsa’nın getirdiği dinin hem değiştirildiğini hem de fırkalaştırıldığını anlattı. Vahye dayanan bir dinin, itikati anlamda aslını koruyarak, mezheplere dönüştürülemeyeceğini ifade eden Sifil, “Bu aşamada Hz peygamberin “İsrailoğulları 71, Hristiyanlar 72 benim ümmetim de 73 fırkaya ayrılacak. Biri hariç diğerleri cehenneme gidecek” hadisini hatırlıyoruz. Bu hadis, İslam içinde de benzeri oluşumlar gelecektir anlamı taşıyor. Fırkalaşmalar dinin özüne ilişkin yoruma dayalı itilaflardır. İslam’da dinin özüne dokunan ideolojiler çıkınca fırkalaşmalardan bahsediyoruz” dedi.
Fırkalaşmaya duyulan ihtiyaca bakılması gerektiğine işaret eden Ebubekir Sifil, “Bunda, yaşanan gerçeğe direnememe neticisinde dini ona uygulama ihtiyacı olabilir, yanlış ya da eksik bilgi de olabilir. Ama en önemli etken oryantalizmdir” dedi. Sifil, bugün yeni İslam anlayışları ve yeni itikat tasavvurlarının daha çok dış dayatmalardan ortaya çıktığını ifade ederek, “Bunun başına oryantalizmi koymalıyız. Oryantalizm İslam hakkında bilgiler üretti. Bunun yanı sıra Müslümanların yaşadığı zihniyet ve siyasi işgaller de fırkalaşmaya neden oldu. Bu olgu fırkalaşmada önemlidir”şeklinde konuştu.
Müslümanlar arasındaki fırkalaşmanın halen devam ettiğine dikkat çeken Sifil, “Ama eskiden ümmet bu konuda uyarılırdı. Şimdi kurumlarımız kaybolduğu için her yeni fırka kendisine kolay yer bulabiliyor” dedi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *