Suriye rejimi ile ilişkiler alt düzeyde sürdürülüyor

Suriye rejimi ile ilişkiler alt düzeyde sürdürülüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT canlı yayınında, Suriye ile ilişkilerin alt düzeyde sürdürüldüğünü, kendi istihbarat örgütünü ilişkileri sürdürmesi bakımından kullandığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT’nin ortak yayınında canlı olarak ekrana gelen “Cumhurbaşkanı Özel” programına konuk oldu.

Vahdettin Köşkü’nde gerçekleştirilen programda Serdar Karagöz ve Sermin Baysal Ata’nın sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘Alt düzeyde ilişkiler sürdürülüyor’

Yöneltilen sorular üzere Suriye meselesine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin kuzey Suriye politikasının, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini esas aldığını, Suriye halkının dağılıp parçalanmasından yana olmadıklarını; ancak şu anda koalisyon güçlerinin böyle bir derdinin olmadığını kaydetti.

Washington’da 5 Şubat’ta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılımıyla bir toplantı gerçekleştirileceğini, 14 Şubat’ta Soçi’deki zirveye katılacaklarını ve sonraki süreçte bu görüşmeleri sürdüreceklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, en kısa zamanda aklıselimin galip gelmesi ve herkesin bulunması gereken yerde görevini ifa etmesi temennisinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak çok yönlü dış politikayı hem Suriye hem Rusya hem de ABD ile devam ettirme niyetinde miyiz?” sorusuna verdiği cevapta, Suriye ile alt düzeyde bu dış politikanın yürütüldüğünü, istihbarat örgütlerinin bu noktada “Liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız” havasında olamayacağını, liderlerin birçok yerde devreden çıkabildiğini ama kendi istihbarat örgütünü ilişkileri sürdürmesi bakımından kullandığını dile getirdi.

‘Niye çıkmıyorsun deyip operasyon yapamazsınız’

Suriye halkının her zaman yanında olacaklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Trump’ın, ‘Fırat’ın doğusundan çekileceğiz, çekiliyoruz’ sözü var. Temenni ediyorum ki bunu kısa zaman içinde hallederler. Çünkü biz, tehdit altında yaşamak istemiyoruz. Onun için de tehdidin emaresini gördüğümüz anda her türlü hazırlığımız var. ‘Münbiç’ten 90 günde çıkacağız’ dediler. Ama o 90 gün neredeyse 9 ay oldu, çıkmadılar. ‘Niye çıkmıyorsun?’ deyip de buraya operasyon yapacak durumda değilsiniz. Çünkü hepsinin bir maliyeti var” şeklinde konuştu.

“YPG’ye verilen silahları ABD’nin geri toplayacağına dair Donald Trump bir taahhütte bulundu mu?” sorusuna cevaben, bunun taahhüdünün yapıldığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cerablus’tan Irak’a kadar olan bölgenin Türkiye’ye verilmesinin gereğini hep söylediklerini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu bölgeyle ilgili olarak koalisyon güçlerine güvenemeyeceklerini, geçmişteki tecrübelerinin bunu teyit ettiğini, Türkiye’nin kendisini güvende hissetmesi için bu bölgeyi koalisyon güçlerine terk edemeyeceğini vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *