İktidardan ‘diyalog’, Muhalefetten ‘yürüyüş’ çağrısı

İktidardan ‘diyalog’, Muhalefetten ‘yürüyüş’ çağrısı

Sudan’da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi, toplumdaki farklı kurumlarla diyalog başlatmaya hazır olduğunu duyurmasına karşın, muhalefet bugün Cumhurbaşkanlığı sarayına yürüyüş başlatacak.

Sudan’da halka cumhurbaşkanlığı sarayına yürüme çağrısı

Sudan’da çeşitli meslek örgütlerini çatısı altında barındıran Sudan Meslek Grupları Birliği ile 3 muhalif hareket, halka bugün pek çok kentten cumhurbaşkanlığı sarayına doğru düzenlenecek yürüyüşlere katılma çağrısı yaptı.

Sudan Meslek Grupları Birliği, Nida Sudan İttifakı, Ulusal Birlik Güçleri ve Muhalif Toplanma Koalisyonu‘ndan yapılan ortak yazılı açıklamada, iki ana yürüyüşün Hartum ve Umdurman kentlerinden başkentin merkezindeki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru olacağı, Burri, Şembat, El-Mezad ve El-Halfaya semtleri ile Bahri kentine bağlı El-Kedru bölgesinden de yine saraya doğru lokal yürüyüşlerin gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada, El-Cezire eyaletinde eyalet meclisi yönünde, 12 köyden başkente giden anayola doğru ve el-Kadarif kentinden de yine eyalet meclisi yönünde yürüyüşlerin yapılacağı belirtildi.

İktidar partisinden ‘diyaloğa hazırız’ mesajı

Sudan’da iktidardaki Ulusal Kongre Partisi, gençlerle ve toplumdaki farklı kurumlarla çeşitli düzeylerde diyalog başlatmaya hazır olduğunu duyurdu.

Parti Siyasi Komitesi, Abdurrahman el-Hıdır başkanlığında ülkedeki son durumu değerlendirmek üzere başkent Hartum‘da toplandı.

Parti tarafından yapılan ve Sudan haber ajansı SUNA‘da yer alan açıklamada, partinin, ilçe ve köylerdeki gençler, kurumlar, gruplar ve derneklerle diyalog başlatmaya hazır olduğu ve ülkedeki kriz ortamına çözüm bulmak için ulusal partilerle yürütülen diyaloğa devam edileceği belirtildi.

Siyasi Komite Üyesi Ahmed Korminnu da toplantının ardından yaptığı açıklamada, ekonomik krize neden olan sorunların çözümünde ilerleme sağlanmasının önemine işaret etti.

Korminnu, Siyasi Komite’nin diğer siyasi partilerle bir araya gelmeye devam edeceğini ve diyaloğu yürütmek için halkla iletişime geçeceğini bildirdi.

‘Hartum’a doğru ilerlemeyi bekleyen 5 ordu var’

Sudan İstihbarat Başkanı Kuş, “Sudan’da kendilerine karşı direnecek kimse kalmasın diye kaos, yağmalama ve ölüm olaylarıyla ülkeyi meşgul eden 5 ordu, Hartum’a doğru ilerlemek için uygun vaktin gelmesini bekliyor.” dedi.

Sudan İstihbarat Başkanı Salah Abdullah Kuş, 5 ülkenin ordusunun, başkent Hartum‘a doğru harekete geçmek için uygun vakti kolladığını söyledi.

Hükümete yakın Sudan Basın Hizmetleri Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Kuş, Sudan Emniyet Teşkilatı’nın 42. dönem mezuniyet törenindeki konuşmasında ülkedeki gösterilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kuş, “Sudan’da kendilerine karşı direnecek kimse kalmasın diye kaos, yağmalama ve ölüm olaylarıyla ülkeyi meşgul eden 5 ordu, Hartum’a doğru ilerlemek için uygun vaktin gelmesini bekliyor.” dedi ancak bu orduların isimlerini zikretmedi.

Ülkedeki solun ve isyancı hareketlerin, uzun zamandan beri bekledikleri dönemin başlaması için iktidarı ele geçirmeye çalıştıklarına işaret eden Kuş, ülkedeki bazı siyasi güçlerin çıkarlarının dış güçlerle bağlantılı olduğunu söyledi.

Ülke içindeki bu güçlerin dış güçlere boyun eğmek için zemin oluşturma girişimlerini yakından takip ettiklerini dile getiren Kuş, ülkenin istikrarının gösteri düzenleyerek ve slogan atarak değil, halkın seçimleriyle sağlanacağını vurguladı.

Sudan’daki gösteriler, 19 Aralık’ta hükümetin ekmek fiyatlarına zam yapmasının ardından Nil kıyısındaki Atbera ve Port Sudan kentlerinde başlamış ancak kısa sürede birçok eyalette rejim karşıtlığına dönüşmüştü.

Uluslararası Af Örgütü, gösterilerde 40 kişinin hayatını kaybettiğini iddia ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *