Bu yıl ilki gerçekleştirilen TRT World Citizen (TRT Dünya Vatandaşı) ödül töreni dünyanın en lüks otel zincirlerinden biri olan Raffles İstanbul’da yapıldı. Emine Erdoğan twitter mesajı ile tebriklerini iletti.
Küreselleşmeye dönük yeni bir proje de TRT’den geldi. Dünya Vatandaşı adı altında “Eğitim”, “İletişim”, “Hayat Boyu Başarı” ve “Yılın Dünya Vatandaşı Ödülü” olmak üzere toplam 4 kategoride ödüller verildi.
Pozitif değişime ilham olmak
TRT World’den yapılan açıklamaya göre, TRT bünyesinde 2017 yılında kurulan ve dünyada “pozitif değişime ilham olmak” sloganıyla yola çıkan sosyal sorumluluk girişimi TRT World Citizen tarafından bu yıl ilk buluşma gerçekleştirildi. Ödül töreni, dünyanın en lüks otel zincirlerinden Raffles İstanbul’da yapıldı.
İyiliğin gücüne inananlar
Değişime ilham olduğu söylenen bireylere ödül verilen törene, gönderdiği mesajla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Başkasının derdiyle dertlenmek, iyilik için yaşamak seçkin ruhların işidir. Dünyayı ancak iyiliğin gücüne inananlar değiştirebilir.” ifadelerini kullandı. Twitter üzerinden mesajını yayınlayan Emine Erdoğan, “Dünyanın merhametsizlikten can çekiştiği bir çağda, başkasının derdiyle dertlenmek, sorunlara çareler aramak, iyilik için yaşamak bir seçenek değil, sorumluluktur. Trt World Citizen Ödülleri girişimini ve bu kapsamında ödül alan yüce gönüllü insanları tebrik ediyorum” dedi.
Küresel ölçekte misyon ve sorumluluk
TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, törende yaptığı konuşmada, yeni medya dili oluşumunda TRT’nin kurucu ve öncü bir kurum olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
“Medya için yeni bir dilin inşası her zamankinden daha yıkıcı bir ihtiyaç olarak kendisini dayatıyor. TRT’nin yeni dili bir bakıma bu temel ihtiyacın küresel ölçekte bize yüklediği misyon ve sorumluluktan doğdu demiştik. Çünkü Türkiye ve devraldığı tarihi miras Şeyh Galip’in insanı tanımladığı şu veciz sözün hülasasıdır. ‘Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen.’ Yani, kendine iyi bak çünkü sen alemin özüsün. Bu açıdan TRT World yeni bir medya dili inşası sürecinde insanı hikayenin merkezine yerleştirirken, onun sadece bir haber unsuru değil alemin özü olduğu bilinciyle hareket ediyor.”
TRT’nin ‘doğruyu söyleyen medya kuruluşu’ olma arzusu
TRT’nin doğruyu söyleyen bir medya kuruluşu olma arzusunda olduğunu ifade eden Eren, “TRT katile karşı maktulün yanında, müstekbire karşı mazlumun yanında olan bir medya kuruluşudur. Büyük bir tarihsel eşikte yeni bir dünyanın arifesinde duruyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Her kavramın yeniden tanımlandığını, global ölçekte muazzam bir değişim talebinin söz konusu olduğuna değinen Eren, Türkiye’nin değişim talebini dile getirenlerden olduğuna dikkati çekerek, “Biz bu değişim talebini dile getirenler olarak mevcut düzene karşı ‘Dünya beşten büyüktür’ diyoruz. Türkiye bu büyük değişim çağrısının merkezindeki ülkedir, adil yeni bir dünyanın öncüsüdür. TRT ve TRT World ise Türkiye’nin kamu yayıncısı olarak yeni bir medya dili inşasında bir alternatif olmaya değil kurucu, öncü ve yön veren bir medya kuruluşu olmaya adaydır.” ifadelerini kullandı.
Ödüller kimlere verildi
Törende, Afganistan’da eğitime ulaşamayan nüfuslara en yüksek düzeyde yerel eğitim sağlayan eğitimci Dr. Sakena Yacoobi hanıma “2018 TRT World Citizen Eğitimci Ödülü” takdim edildi.
2018 TRT World Citizen İletişim Ödülü, sosyal medyayı yerel ve küresel düzeyde insanlarla bağlantı kurmak için kullanan ve bu bağlantıyı başkalarının hayatlarını iyileştirme amacıyla yöneten dünya vatandaşı Fransız Jerome Jarre‘ye verildi.
“2018 TRT World Citizen Yılın Vatandaşı Ödülü” çalışma ve çabaları örnek teşkil eden, büyük bir fedakarlık ile kendini insanlığa adayarak ölümcül hastalıkları nedeniyle terk edilmiş çocukları evlat edinerek bakımlarını üstlenen Amerika’daki Libya asıllı Muhammed Bzeek‘e verildi.
“2018 TRT World Citizen Hayat Boyu Başarı Ödülü”ne ise hizmet ve liderlik aracılığıyla topluma ömür boyu katkı sağlamış ve yaşamının çoğunda, insanlığın hizmetine yönelik işlerle uğraşan ve ismini taşıyan vakfın kurucusu olan Somalili Dr. Havva Abdi hanım layık görüldü.
Törende ayrıca mülteci çocukların yaşadıkları sorunların konu alındığı TRT World Citizen Kısa Film Yarışması’nda 110 ülkeden gelen 4 bini aşkın başvurusu arasından finale kalan 3 finalist de ödüllerini aldı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *