Belçika İslam Federasyonu’nun (BİF) Genk’te tarihi bir binayı satın almak için teklif götürmesi “İslami Okul” tartışmalarına neden oldu. Türkiye kökenli Zuhal Demir tarafından başlatılan tartışmaya BİF, basın açıklaması ile tepki gösterdi.
Belçika İslam Federasyonu’nun (BİF), ülkenin Flaman bölgesinde yer alan Genk şehrindeki Syntra Eğitim Kurumları’ndan boşalan tarihi binayı satın almak için yaptığı teklif kabul edildi. Ancak, henüz satış işlemlerinin gerçekleşmeyip, binada okul açmak için resmi bir başvuru yapılmamasına rağmen BİF’in İslami okul açacağı iddiaları ülkede tartışma yarattı.
İlk olarak konuyu gündeme, 14 Ekim’de düzenlenecek Yerel Seçimlerde Yeni Flaman İttifakı (N-VA) partisinin Genk Belediye Başkan Adayı Zuhal Demir taşırken, Genk’te İslami okul istemediklerini, bunun ayrımcılığı körükleyerek entegrasyona karşı bir adım olacağını savundu. Demir, seçimlerdeki en büyük rakibi Flaman Hristiyan Demokrat Partili (CD&V) mevcut Belediye Başkanı Wim Dries’i de buna göz yummakla suçladı. Demir’e cevap veren Dries ise Genk’te yeterince okul olduğunu ancak eğitim özgürlüğüne saygı duymak gerektiğine dikkat çekti. Dries, okulun devlet tarafından tanınması durumunda bunun Flaman bölgesindeki kuralları yerine getirdiği anlamına geleceği ve Genk eğitim sistemine entegre olacağını kaydetti.
“Bunu Nasıl Engelleyebileceğimize Bakacağız”
Ancak tartışmaları daha da ileri taşıyan Zuhal Demir, BİF’in çatı kuruluşu İslam Toplumu Milli Görüş’ü (IGMG) hedef alarak açılacak okulun “Türkiye’nin Belçika’ya müdahalesi” olacağını iddia etti. Belçika Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Jan Jambon’a da çağrı yapan Demir, “Genk’deki okulu kim finanse edecek? Para nerden geliyor?” konularını araştırmasını istedi. Çağrıya sosyal medya üzerinden Demir’in mesajını alıntılayarak cevap veren Jan Jambon da istihbarat birimi Devlet Güvenlik Servisi’nden Milli Görüş ile ilgili rapor talep ettiğini, Genk’deki İslami okulun açılma süreci ile ilgili de tam açıklama istediğini kaydetti. Jambon, daha sonra Radyo 1’deki konuşmasında ise okulla ilgili “Bunu nasıl engelleyebileceğimize bakacağız.” ifadelerini kullandı.
Güler Turan’dan Tartışmalara Tepki
Öte yandan Belçika Flaman Bölgesi Milletvekili ve Senatör Güler Turan tartışmalara sert tepki gösterdi. Kendi sitesi üzerinden yayınladığı mesajda Turan, Avrupa’da yıllardır var olan, camisi olan, okulu olan, öğretmeni olan, ülkede İslam’ın resmî temsil organı olan Executif‘’de temsilcisi olan bir kurumun okul açma isteğine karşı büyük bir araştırmadan geçmesinin normal olmadığını kaydetti. Eğitimde eşitlik vurgusu yapan Turan, “Belçika’da Yahudi ve Katolikler okul açabiliyor da 1974’den beri tanınmış İslam dini için okullar neden açılmasın? Ya da hepsi yasak edilsin? Eşit hak gerekmez mi? Okul için şartları yerine getirebiliyorsa neden açamasınlar?” dedi.
“Seçim Malzemesine Dönüştürüldü”
Henüz resmi olarak binayı satın almayıp okul başvurusunu dahi yapmayan BİF ise yaşanan tartışmalara yayımladığı basın açıklaması ile tepki gösterdi. Açıklamada, konunun seçim malzemesi haline dönüştürüldüğüne dikkat çekilirken, kamuoyunda BİF ve Milli Görüş ile ilgili oluşan meraka açıklık getirildi. Basın açıklamasında, “BİF’in ne olduğunu öğrenmek için bu kurumun geçmişten bugüne gelişimini doğru bir perspektifle değerlendirmek gerekiyor. Milli Görüş, Avrupa’daki binlerce işçi göçmenlere dini vecibelerini yerine getirme imkanı sağlamayı hedefleyen ilk camii çatı kuruluşudur. Bu IGMG adlı çatı kuruluş Avrupa çapında birçok ülkede temsilciliği mevcut. Belçika’daki temsilciliğin ismi BİF. BİF’in günümüzde Belçika çapında 29 şubesi var. CMB ise BİF’in sahibi olduğu bütün binaların idaresini üstlenmekte, tıpkı Hristiyanların kilise idaresi gibi. BİF’in herhangi bir siyasi ajandası ve Türkiye’deki siyasi partilerle de bir bağı yok.” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Milli Görüş’ün farkındalık sahibi ve toplumun her aşamasında katkıda bulunabilecek bireylerin yetiştirmesini hedef edinmiş sosyo-toplumsal odaklı dini bir kurum olduğunun hatırlatıldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “BİF hem dini dersler, hem toplumsal meseleleri kapsayan ders serileri, liseli öğrencilere yüksek öğretim bilgilendirme toplantıları düzenliyor. BİF’in fundementalist ve batı karşıtı bir kurum olarak lanse edilmesi gerçeği yansıtmamaktır. Aksine, hem BİF hem IGMG itidallığı ilke edinmiştir.”
“Bakanlığın Şartlarına Uyan Herkes Okul Açma Özgürlüğüne Sahip”
Okul projesi ile ilgili eleştirilere de cevap veren BİF, henüz projenin netleşmemiş olduğuna dikkat çekti. Ancak anayasal hak olan eğitim hürriyeti ile Belçika’da Eğitim Bakanlığı’nın şartlarına uyan herkesin okul açma özgürlüğüne sahip olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, “Bu demek oluyor ki dini cemaatler de okul açmakta özgürler, tıpkı Katolik ve Yahudi cemaatlerin bunu Flaman bölgesinde yıllardır yaptığı gibi. Yani İslami okul dediğimizde, Flaman eğitim müfredatının takip edildiği, derslerin Flamanca verildiği ve Belçika diplomalarına sahip olup ders verme kriterlerine sahip olan öğretmenlerin ders verdiği bir okuldan bahsediyoruz.” denildi. Medyada ima edildiğinin tam aksine BİF’in bu finansman için yurt dışından para almadığının da altı çizilirken, aksine, BİF’in bütün projelerini Müslümanların bağışları ile gerçekleştirdiği kaydedildi. “Eğer satış resmileşirse, BİF geliştirecek olduğu projeyle ilgili şeffaf bir şekilde hem yetkili mecraları hem vatandaşları bilgilendireceğini garanti eder.” diye kaydedildi.
Basın açıklamasında bütün Avrupa’da seçimlere yönelik Müslümanları ve mültecileri ele alan konuların popülist söylemlerle seçimlere alet edildiğine de vurgu yapılırken, bu tür söylemlerin kısa vadede seçimlerde bir kazanç haline gelse de uzun vadede toplumda islamofobiye ve yabancı düşmanlığının kökleşmesine sebebiyet vereceği uyarısında bulundu. Bu bağlamda siyasilere seçim kazancı uğruna barışçıl huzuru tehlikeye atmamaları çağrısı yapıldı. (fk)
Perspektif.eu
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *