Ortega’nın maskeli ‘gönüllü’ polisleri

Ortega’nın maskeli ‘gönüllü’ polisleri

Euronews’in sorularını yanıtlayan Nikaragua devlet başkanı Ortega, sokaklarda devriye gezen, protestolara müdahale eden elleri silahlı, yüzleri maskeli kişileri tanımlarken “Gönüllü polisler özel operasyonlarda maske takar.” dedi.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua, yaklaşık üç aydır hükümet karşıtları ve güvenlik güçleri arasında kanlı çatışmalara sahne oluyor. Şiddetin dozunu artıran tek neden ise güvenlik güçlerinin sert müdahalesi değil, hükümet yanlısı paramiliter gruplar da çatışmaların merkezinde bulunuyor.

Ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren olaylar nasıl başladı?

Emekli maaşlarında kesintiye giden sosyal güvenlik reformu 18 Nisan geniş katılımlı prtesto gösterilerine yol açtı. Bu beklenmedik protesto dalgası yerini kısa sürede şiddet olaylarına terk etti.

Hükümetin sert müdahalesi, geride en az 400 ölü ve binlerce yaralı bıraktı. Nikaragua İnsan Hakları Örgütü’nün verilerine göre 600 de kayıp var.

Ortega’nın “sivil polisleri”

Protestolar ilk etapta barışçıl bir görüntü veriyordu fakat eylemcilerin tavrı da Başkan Daniel Ortega hükümetinin müdahalesiyle doğu orantılı bir şekilde sertleşti.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Amerika Direktörü Erika Guevara-Rosas’ın belirttiğine göre “ağır silahlı hükümet yanlısı gruplar sahada polise eşlik ediyor ve sivil halka saldırarak suç işliyor.”

Devlet Başkanı Ortega, Af Örgütü’nün iddialarını sert bir dille yalanlıyor ve söz konusu silahlı grupları ‘sivil polis gücü’ olarak tanımlıyor.

Euronews’in sorularını yanıtlayan Ortega, sokaklarda devriye gezen, protestolara müdahale eden elleri silahlı, yüzleri maskeli kişileri tanımlarken “Gönüllü polisler özel operasyonlarda maske takar. Bu böyledir. Hatta bazı Latin Amerika ülkelerinde savcılar bile öldürülmemek için maske takar.” ifadelerini kullandı.

Eski bir gerilla lideri

Eski bir sol gerilla lideri olan Ortega, 1970’de Somoza diktatörlüğünün devrilmesinde önemli rol oynamıştı.

2007’den beri iktidarda bulunan Ortega, anayasayı değiştirerek iktidar süresini kısıtlayan maddeyi ortadan kaldırdı.

2016’da yeniden seçildi. Uzmanlara göre mevcut krizde Ortega’nın görev süresini uzatmasının da etkisi var.

Euronews’e konuşan Nikaragua eski Eğitim Bakanı Carlos Tunnermann, halkın patlama noktasına geldiğini ve sosyal gerilimin son reform hamlesiyle birlikte şiddete evrildiğini vurguladı.

“Darbe girişiminin arkasında ABD var”

Eşi Rosario Murillo’yu başkan yardımcılığı görevine getiren Ortega, Euronews’e verdiği röportajda istifaya ya da erken seçime niyetli olmadığının altını çizdi.

Ona göre protestocular ‘terörist’ ve bu ‘darbe girişimi’nin arkasında ABD var.

Not: Küresel Tartışmalar’ın bu haftaki konuğu Daniel Ortega. Nikaragua Devlet Başkanı’nın özel röportajının tamamı 1 Ağustos 2018’den itibaren tr.euronews.com adresinde yayınlanacak.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *