Suriye birlikleri Dera’ya girdi

Suriye birlikleri Dera’ya girdi

Suriye’nin güneyindeki Dera kentinde bulunan görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, Esad rejimine ait zırhlı araçlar, Rus askeri polisleriyle birlikte, bugün kent merkezine girdi.

Rejime bağlı Belediye Meclisi görevlileri, 2011 yılında gösterilerin başladığı el-Ömeri Camii yakınlarında Suriye bayrağı çekildi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, Şam yönetimi dün yayınlanan açıklamasında, Dera kent merkezindeki muhalif gruplarla anlaşmaya varıldığı ve bu kişilerin silahlarını teslim ederek kentten ayrılacağını ilan etmişti. Muhalif yetkililer ise Dera’da kuşatma altında kalan bir grup muhalif savaşçının, güvenli koridor açılması için Rus subaylarla müzakerelerini sürdürdüğünü aktardı. Rus askeri polislerinin kısa süre içinde, Dera’daki tahrip olmuş bölgelere giriş yapması bekleniyor.

Esad rejimine bağlı kuvvetler, Rusya’nın hava desteğiyle 19 Haziran’da başladıkları yoğun askeri saldırılar sonucunda Dera bölgesinde geniş alanları kontrol altına almış ve muhalif gruplar, yoğun bombardıman nedeniyle anlaşmak zorunda kalmıştı.

Rejim ve muhalifler arasında varılan anlaşmaya rağmen Dera’da hala kuşatma altında siviller bulunuyor. Rejim güçlerinin katliam yapmasından korkan siviller, tahliye edilmeyi talep ediyor.

DEAŞ, Hit beldesi ile Dera’nın güneyindeki bir köyü kontrol altına aldı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) verdiği bilgiye göre, DEAŞ terör örgütüne bağlı militanlar, dün Dera’nın güneyindeki bir köyde muhaliflerle giriştiği çatışmada 30 savaşçıyı öldürerek köyü kontrol altına aldı.

Terör örgütü DEAŞ’ın çatışmalara katılmasından sonra Suriye’nin güneyindeki kriz büyüyor.

Örgüte bağlı Halid Bin Velid Ordusu militanları, dün, muhaliflerin rejimle anlaşmaya vardığı Hit beldesine saldırı başlattı.

Konuya ilişkin AFP’ye bir açıklama yapan SOHR Müdürü Rami Abdurrahman, DEAŞ militanlarının, Esed rejimi ve Rus sava uçaklarının yoğun bombardımanına rağmen Hit beldesini kontrol altına aldığını açıkladı.

Belde çevresinde DEAŞ militanları ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalarda, 16 muhalif savaşçı ve 12 DEAŞ militanı öldü. Rejime ait savaş uçakları ise başta Hit beldesi olmak üzere DEAŞ ile muhalifler arasında çatışma yaşanan birçok bölgeye bombardıman düzenliyor.

İsrail’den Suriye rejimine uyarı

Öte yandan, İsrail ordusu, Suriye rejimine ait bir insansız hava aracının (İHA), İsrail topraklarını ihlal etmesi sonucu düşürüldüğünü ve Suriye’deki üç mevziye hava bombardımanı düzenlendiğini bildirdi.

Açıklamada, “İsrail, Suriye topraklarında yaşanan her askeri hareketlenmeden rejimi sorumlu görmekte ve İsrail’e karşı herhangi bir girişimde bulunmaması konusunda uyarmaktadır” denildi.

Rejime yakın haber kaynakları ise İsrail savaş uçaklarının hedef aldığı üç mevzinin Suriye’nin güneybatısındaki Kuneytira bölgesindeki Hadır köyü çevresinde olduğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in Danışmanı Ali Ekber Velayeti ile bugün Moskova’da yaptığı görüşmede, Suriye’de yaşanan gelişmelere dair İran tarafını uyardı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, telekonferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve dini lider Hamaney’in mesajını Putin’e iletti.

Velayeti ise Rusya ve İran’ın Suriye’deki işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *