Şimşek: ‘Piyasa ekonomisinden geri adım atmayacağız’

Şimşek: ‘Piyasa ekonomisinden geri adım atmayacağız’

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası’nın son hamlelerini ve ekonomideki gelişmeleri değerlendirdi, Şimşek, piyasalarla inatlaşmayacağız dedi.

Şimşek, “Türkiye, piyasalarla inatlaşmayacaktır. Kurala dayalı piyasa ekonomisinden geri adım atmayacağız” dedi. Bununla birlikte, “Komplo teorilerine sığınmayacağız, üzerimize düşeni yapacağız” diyen Şimşek, “Kur artışından etkilenen kesim reel sektördür ve biz buna kayıtsız değiliz. Kamu yükümlülükleri konusunda yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Şimşek, “Merkez bankamız ne gerkiyorsa yapacaktır. Merkez Bankası hükümetimizin de tam desteğine sahiptir. TCMB çok güçlü bir tepki ortaya koydu, bu tepkinin devamı gerektiğinde gelecektir. Para politikasında normalleşme, sadeleşme süreci devam edecek” dedi. Şimşek, Halkbankası’na ilişkin iddilara da yanıt verirek, “Bu etkenlerden biri Halkbank’a ilişkin asılsız iddialar ve Halkbank bunu yalanladı” dedi. Şimşek, kamunun borç sorunu olmadığını da söyledi.

OHAL itirafı

Şimşek OHAL’e ilişkin de görüşleri şöyle özetledi: “OHAL olmasaydı, lira bu kadar değer kaybetmezdi” diyorlar. OHAL, yatırım gelişini etkiliyor doğru ama OHAL niye geldi? Bir mecburiyetten dolayı geldi. Türkiye çok karmaşık bir darbe girişimine sahne oldu ve terör örgütü hendek siyaseti ile işi çok yeni bir boyuta taşıdı. Türkiye terörle mücadelede eli rahatladığı an bir gün dahi OHAL devam etmeyecek.

Merkez’den bir müdahale daha

Merkez Bankası dün 31 Temmuz’a kadar vadesi dolacak reeskont kredileri geri ödemelerinde TL ödeme imkânı getirerek, kuru sabitledi. Söz konusu tarihler için dolar 4.2000, Avro için 4.9000, İngiliz Sterlini için 5.6000 kuru kullanılaacak. TCMB verilerinden bankacıların yaptığı hesaplamaya göre, ilgili düzenleme yaklaşık 3.5 milyar dolar tutarında reeskont ödemesine tekabül ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *