Mama şirketleri, anneleri caydırmaya mı çalışıyor?

Mama şirketleri, anneleri caydırmaya mı çalışıyor?

Tek amacı daha çok kazanmak olan endüstri, daha çok ürün satmak için her türlü pazarlama oyununu sahneye koyuyor. Uyanık olalım, bu oyunlara gelmeyelim, yapacak başka bir şey yok.

Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, Guardian gazetesinin araştırmasını hatırlatıyor ve herkesi dikkatli olmaya çağırıyor:

Mama şirketleri, dünyanın fakir bölgelerindeki anneleri bebeklerini emzirmek yerine toz mamalarla beslemeleri için, saldırgan ve çoğu zaman da kanunsuz metotlar uygulamakla suçlanıyor(1).

Guardian gazetesinin araştırması, Nestlé, Abbott, Mead Johnson ve Wyeth şirketlerinin doktorlara, ebelere ve diğer sağlık çalışanlarına bedava yemek, sinema bileti, kumar oynamak için fiş ve benzeri hediyeler verdiklerini gösteriyor.

Bu şirketler, annelerin sadece yüzde 34’ünün 6 ay süreyle bebeklerini emzirdikleri Filipinler’de, tıbbi tavsiye adı altında ama aslında belirli markaları öven “bebek beslenmesi” broşürleri dağıtıyorlar ve bu broşürlerde bazen bedava mama almak için kuponlar da bulunuyor.

Hastane yetkilileri de benzer şekilde annelerin beynini yıkayarak bebeklerini emzirmek yerine mama ile beslemeye yönlendiriyorlar.

Bu arada kuvvetli lobi grupları mamaların pazarlanması ve teşvikini düzenleyen kanun ve düzenlemeleri engellemek için çalışıyorlar.

Gelgelelim, bu şirketler iddiaları reddediyor ve yanlış bir şey yapmadıklarını söylüyorlar.

Bizde de anne sütü dişleri çürütür diyenler de var

Bu tür pazarlama faaliyetleri sadece fakir memleketlerde değil bizde de, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde de sahneleniyor.

Bilerek veya bilmeyerek anne sütü karalanırken hazır mamalar göklere çıkarılıyor.

Ben haberi okuyunca Türk Pedodonti Derneği Başkanı Figen Seymen’in şu veciz sözlerini hatırladım:

“Anne sütünün koruyucu özellikleri ve birçok yararının yanı sıra özellikle dişler sürdükten sonra uzun süreli ve özelliklede gece uyku öncesi bebeğe verilmesinin erken çocukluk çürüklerinin oluşumunda rolü bulunmaktadır. Sadece sağlıklı beslenme ile dişlerin çürükten korunması mümkün değildir” (2).

Sayın Başkan’ ın maksadı dişleri korumak mı anne sütünü karalamak mı, siz değerlendirin

Gelelim neticeye

İlaç, aşı, mama veya gıda fark etmiyor, tek amacı daha çok kazanmak olan endüstri daha çok ürün satmak için her türlü pazarlama oyununu sahneye koyuyor.

Uyanık olalım, bu oyunlara gelmeyelim, yapacak başka bir şey yok.

Kaynaklar:
1. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/feb/27/formula-milk-companies-target-poor-mothers-breastfeeding
2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/06/18/yazilar/tip-yazilari/beslenme/anne-sutunun-dis-curumelerine-yol-actigi-iddiasi-dogru-mu-safsata-mi/

Ahmet Rasim Küçükusta

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *