Gelecek çoktan geldi, bugün yaşanıyor!

Gelecek çoktan geldi, bugün yaşanıyor!

Makineler dünyayı daha nasıl ele geçirecek? Terminatör’deki gibi tabanca tüfekle ya da ensesinde kol olan köpek robotlarla mı?

Gelecekte makineler dünyayı ele geçirecek korkusunu aşmayı tavsiye ediyor Milliyet yazarı Mehmet Tez, ona göre gelecek çoktan gelmiş ve robotlar her yerde görev başında! Google da bunun örneklerinden biri! Bugünkü yazısının bir bölümünde şöyle diyor Mehmet Tez:

Robotlar. Evet sayın okurlar, size robotlardan söz ederek başlamak istiyorum. Sağda solda devamlı haberlerini gördüğümüz, takla atan, kapalı bir kapıyı açan, yüzen, koşan, sıçrayan, yan yan giden, düz duvara tırmanan ya da bize bilmiş bilmiş yanıtlar veren türlü türlü robotlar. Açıkçası, nasıl sinir oluyorum, nasıl rahatsızım bu robotlardan anlatamam. Köpeğe benzeyen bir robot gördüm, tam sırtından çıkan bir kol yapmışlar. İnsan kolu gibi. Önünde durduğu kapıyı açıyor bu kol. Bravo. “Gelecek işte böyle olacak” falan diyorlar.

Twitter’da her gün önüme düşen onlarca robot videosundan sadece biri bu. Bir diğerinde sadece iki bacak ve iki koldan ibaret bir robot, olduğu yerde sıçrıyor, havada takla atıyor ve iki ayak üzerine konuyor. Başlık ve metin bu durumu yücelte yücelte bitirememiş. Bravo robota.

Başka bir robot bilmiş bilmiş yanıtlar veriyor. Sanki kâinat güzeline imkânın olsa dünyada neyi değiştirirsin diye sormuşlar o da klişeleri sallıyor gibi ortadan ortadan yanıtlar. Kadın bir robota (!) Suudi Arabistan vatandaşlık vermiş. Petrol bitiyor, bir şeyler yapmamız lazım telaşıyla geleceğe yatırım böyle oluyor herhalde. Bu arada kadının, yani robotun alt tarafı yok. Altında tekerlekler var.

Neyse, bunları bize “İşte gelecek böyle” diye sunuyorlar. Halbuki gelecek öyle gelmiyor. Aslına bakarsanız, gelecek çoktan geldi, bugün yaşanıyor.

***

Google’ın hakkımızda bilmediği hiçbir şey yok. Ne yedik, ne içtik, kaç para ödedik, nerde yatıp kalktık, hangi uçak biletlerini aldık, her gün hangi yoldan, nereye gidiyoruz, bunlar çok basit uygulamalar tarafında bilinmiyor mu? Evet. Bu ham bilgiler algoritmalar tarafından işlenip, bize o halde şuraya da git, şunu izle, şunu al, şu habere bak, şu videoyu gör, şuraya tatile git, şunları dinle, bu yolu değil, diğer yolu izle, şeklinde geri dönüyor mu? Evet.

Hatta ve hatta bütün bu alışkanlıklarımız siyasi eğilimlerimizi bile oluşturmuyor mu? Yani kime oy vereceğimiz bile algoritmanın dayadığı haberler aracılığıyla bize devamlı empoze edilmiyor mu? Trump böyle seçilmedi mi?

Ee, makineler dünyayı daha nasıl ele geçirecek? Terminatör’deki gibi tabanca tüfekle ya da ensesinde kol olan köpek robotlarla mı?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *