Uzun Dönem Kiralamalarda, Süre Neden 49 Yıldır?

Uzun Dönem Kiralamalarda, Süre Neden 49 Yıldır?

Tevrat’a göre toprağın sahibi Allah’tır. Sen ancak işleyen kişi olursun. 7 yıl bir ‘şabat’ yılıdır. 7 şabat yılı da, yani 49 yıl da ‘jübile’ yılıdır.

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ile sohbete katılan bir grup ekonomi gazetecisinden biri olan Dünya gazetesi editörü Hakan Güldağ, gazetedeki yazısında bu sohbetten söz ederken sohbetin bir yerinde Hamdi Akın’ın anlattığı ilginç bir bilgiyi okurlarına aktardı.

Ticaret hayatında artık klasikleşmiş bir yaklaşım olan 49 yıllık kiralama üzerine Hamdi Akın’ın anlattıkları çok dikkat çekici. Hamdi Akın’ın sözlerini şöyle aktarıyor Güldağ:

“Ben Yahudi değilim ama…”

Sohbetimizde Hamdi Akın, ‘şirketin hisselerini satabilmenin önemini’ vurgularken, Yahudilerin ticaretteki maharetlerini hatırlatarak konuya ilginç bir bakış getirdi:

“Bakın ben Yahudi değilim ama bir tutumları hoşuma gidiyor. Biliyorsunuz, inançları gereği toprak sahibi olamıyorlar. Tevrat’a göre toprağın sahibi Allah’tır. Sen ancak işleyen kişi olursun. 7 yıl bir ‘şabat’ yılıdır. 7 şabat yılı da, yani 49 yıl da ‘jübile’ yılıdır. Bugün neredeyse bütün dünyada uzun kiralamalarda süre neden 59 değil de, 49 yıldır diye hiç düşündünüz mü? Bugün dünyada büyük bankaları yöneten genellikle Yahudilerdir. Kültür öyle oluşmuştur. Finansman buna göre belirlenir. Birinci yıl Allah için, ikinci yıl fakirler için çalışılır. Üçüncü yıldan sonrası sizin içindir. Onun için bakın birçok kredi 2 yıl ödemesiz 7 yıllıktır. Yatırım fonlarının da bir çoğu öyle. Bir yatırıma 7 yıllığına girer sonra çıkar. Yaklaşım şu: Senin hayatında verimli olarak kullanabileceğin 7 tane 7 yıl var. Kendini 7 yılda bir yenileyeceksin…”

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • mbozac
    19 Şubat 2018, 20:00

    işte tüm mesele bu!

    REPLY