Evlilikler ve Ayrılıklar

Evlilikler ve Ayrılıklar

Eşimizden ayrılmak öylesine kendi başımıza vereceğimiz bir karar değildir. Bu işimizde de hükmü verecek olan Allah’tır. Yüce Allah bu konuda iyi düşünmemizi istiyor.

Kılıçdaroğlu şöyle bir beyanat vermiş;

“Merak ediyorum; kendisini muhafazakâr demokrat olarak tanımlayan bir partinin iktidarında boşanmalar niye aldı başını gitti. Aile yapımız son yıllarda büyük darbeler aldı.”

Tabi politik söylemler fakat konu aile olunca dikkat çekiyor.

Üstelik CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’e “AKP’nin iktidarda olduğu 2003–2011 döneminde uygulamış olduğu yanlış ve yetersiz ekonomik politikalar neticesinde artan işsizlik oranları ve hızla derinleşen yoksulluğun boşanma sayılarındaki artışın üzerinde etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?” diye de bir soru yöneltmiş.

Türkiye’de evlenme-boşanma araştırmasının sonuçlarını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun, 2011 yılında İzmir’de 31.756 evlenmeye karşın 11.149 boşanma gerçekleştiğini tespit ettiğini ifade eden Türeli, “Yapılan araştırmaya göre İzmir, 2011 yılında Türkiye’de en fazla boşanma olaylarının yaşandığı il olmuş.

Boşanmalar ile ilgili basında da çok fazla haberler yer alıyor. Bu boşanmalarda en çok sıkıntıyı hiç şüphesiz çocuklar çekiyordur. Olayın diğer en sıkıntılı boyutu ise gelir düzeyi düşük olan ailelerdeki boşanmalardaki ekonomik bağımsızlığı olmayan kadınlar ile ilgili.

Son yıllarda bir de Müslüman ailelerde boşanma hadiseleri olmaya başladı. Genelde bizim dönemlerimizde daha çok tevhidi bilinç olmadan önce evlenmiş olan kardeşlerimiz İslam’dan yana tercihlerini koydukları ve eşlerinin böylesi bir tercihi kabul etmemeleri sebebiyle ayrılıklar yaşıyorlardı. Bir yönü ile erkek ve bayanın ahlaksızlık v.b olay yüzünde ayrılmalarının haklılığı yanında bu olayda da haklılık payı olabilir. Fakat şu anda bunların dışında Müslüman ailelerin çok hafif nedenlerden ayrılık kararları aldıklarına şahit olmaktayız. Böylesi kardeşlerin iman ettikleri Allah’ın sözlerini tekrardan hatırlamaları gerekiyor.

Çünkü Allah-u Teala hoşa gitmeyen olaylar olsa bile böylesi şeylerde evliliğe devam edilmesini emrediyor:

“Ey müminler, akrabalarınızın dul eşlerini zorla nikâhlamanız helal değildir. İspatlanmış bir edepsizlik işlemedikleri sürece kendilerine verdiğiniz mehrin bir kısmını geri almak amacı ile onlara baskı yapmayınız. Onlara karşı iyi davranınız. Eğer onlardan hoşlanmıyorsanız, biliniz ki; hoşlanmadığınız birşeyi Allah hakkınızda çok hayırlı kılmış olabilir.” (Nisa–19)

Yani eşimizden ayrılmak öylesine kendi başımıza vereceğimiz bir karar değildir. Bu işimizde de hükmü verecek olan Allah’tır.

Yüce Allah bu konuda iyi düşünmemizi istiyor. Çünkü eşlerimiz Allah’ın delillerindendir.

“O’nun delillerinden biri de, içinizden kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranıza muhabbet ve rahmet koymasıdır. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.” (Rum–21)

Kur’an, evliliğin devamlılığı konusunda bizlere birinci derecede görevler vermektedir. Her Müslüman erkek ve kadın evliliklerini korumak için birbirleri ile iyi geçinmeye gayret göstermelidir. Olur olmaz sebeplerle ailemizi dağıtmaya teşebbüs etmek mutsuzluğu getirir. Ancak ayette de belirtildiği gibi her iki tarafında apaçık bir edepsizlik ve fuhuş yapmaları durumu bunun dışındadır. Allah’ın sözlerini bilinç boyutuna taşıyıp bu sözlere güvenmeyi, iman etmeyi öğrenmeliyiz. Başlangıçta iyi değilmiş gibi görünen bir olay bizler için sonunda çok güzel hayırlara vesile olabilir. Birbirine sevgi, saygı duygusu ile bağlı eş ve çocuklardan oluşan ailemiz her zaman huzur ve mutluluk kaynağı olmaya devam etmelidir.

Üstelik erkekler olarak eşlerimizi üzmeye hiç birimizin hakkı bulunmamaktadır. Onlar bizlere Allah’ın birer emanetidir.

“Hanımlarınızı üzmeyin! Onlar, Allah’ın size emanetidir.Onlara yumuşak olun,iyilik edin.” (Hadis-i şerif, Müslim)

İslam adına çok büyük iddialarda bulunup yol almaya çalışan bizlerin bu iddiamızın dayanağı olacak bizlere destek olacak aile kurumumuz ile ilgili çok ilgisiz ilkesiz hareket etmesi düşünülemez. Çevrelerinde güzel şahitlikte bulunan birçok kardeşlerimizin müslüman bayan kardeşlerimizn sıkıntılarını göremedikleri, anlayamadıkları ya da habersiz oldukları görülüyor. O yüzden bizlerin bir an önce bu sorunlar ile ilgli görev üstlenecek, sorumluluk alacak sistemli bir yapı oluşturmamız gerekiyor. Bu konularda örnek aile oluşturmuş kardeşlerimizin bayan eşlerinin ilgisizliğide ayrı bir konu. İnşallah aile olmuş birbirleri ile sıkıntı yaşayan kardeşlerimizin aralarını bulma veya hutta henüz daha aile olmamış evlilik tercihleri yapacak kardeşlerimizinde bir çok sıkıntılarını çözecek kurumsal yapılar oluşturulabilir. Bu hali ile özellikle müslüman erkeklerin evlilik tercihlerindeki yanlışlıklarda düzeltilebilir.

Görülen o ki müslüman erkekler eş seçimlerinde hatalarını gündeme getirecek takvalı eş tercihinden kaçınıyorlar. Kendileri için bir uyarıcı değilde her dedikleri ya da yaptıkları şeylere itiaat edecek bir eş arıyorlar. İşin hep kendi ellerinde olmasından yanalar. Fakat bu düşünceler islami değildir. Buda yaşanan bir realitedir ki yanlış tercihleri ailelerinde yada islama olan sadakat ve devamlılıklarında sorunlar oluşturuyor.

Şunu unutmayalım ki tüm bu konular kişilere bırakılmış istedikleri gibi hareket edebilecekleri konular değildir. İnşallah bu konularda birbirlerimizden haberdar oluruz. Birbirlerimizin dertleri ile ilgili oluruz. Allah hepimize sabırlar ve takva nasip etsin.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *