Bunu herkes söylüyor: Eğitim sistemi dökülüyor!

Bunu herkes söylüyor: Eğitim sistemi dökülüyor!

“19’uncu yüzyıl sanayi toplumuna göre tasarlanmış olan öğretim sistemimiz. Yeni ekonomi, yeni teknoloji, yeni iletişim ortamı ise bambaşka bir yaklaşım gerektiriyor” diyor Sabah yazarı Emre Aköz.

Sabah’ın cumartesi ekinde yayınlanan yorumunda Aköz, öğrencilere mantıklı düşünmenin öğretilmesi, soru sorma yetisinin kazandırılması ve karşılaştırma yapabilecek bir yaklaşım verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Aköz, “Yeni bir ders öneriyorum” başlıklı yazısının ilgili bölümünde şu noktalara değiniyor:

Eğitim sistemi dökülüyor. Bunu herkes söylüyor: Siyasetçiler, öğretmenler, veliler, öğrencileri işe alanlar ve hatta öğrenciler.

Bizim gazetede staj yapan liseli öğrencilerin de dahil olduğu bir grupla sohbet ediyorduk. Bazı arkadaşlar bozuk sistemin disiplinle (yani sopayla!) düzeleceğini sanıyor. Bu tepkici bir yaklaşımdır. Halbuki cesur olup ileriye bakmalıyız.
Asıl sorun, 19’uncu yüzyıl sanayi toplumuna göre tasarlanmış olan öğretim sistemimiz. Yeni ekonomi, yeni teknoloji, yeni iletişim ortamı ise bambaşka bir yaklaşım gerektiriyor.

Mesela internetteki en temel sorunlardan biri yalan-yanlış haberler… O halde yeni ders, doğru bilgi ile yanlış bilginin ayırt edilmesi hakkında olmalı: Her an kuşkulanma, mantığını kullanma ve sürekli karşılaştırmalar yapma…

Peki mantıklı düşünme nasıl öğretilecek? Mesela sudoku dersleriyle… Sudoku, satranç gibi saf mantıktır.

Kuşku duymak ise soru sormayı gerektirir. O halde öğrencilere soru sorma teknikleri öğretilmeli. (Bizde hiç sevilmez soru soranlar. Çünkü defoları, yanlışları, eksikleri, cahillikleri ortaya çıkarır sorular.)

Karşılaştırma bölümünde, kafamızı karıştıran market fiyatları kullanılabilir: 9.95 liraya satılan 470 gramlık lor peyniri mi daha pahalıdır, yoksa 245 gramı 4.85 liraya satılan mı?

Böyle bir dersi yıl boyunca veya bir sömestr verecek öğretmenlerimiz var mı peki? İşte geldik zurnanın zırt dediği noktaya.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *