Tunus cumhurbaşkanı: ‘Tunus, dini referans almıyor’

Tunus cumhurbaşkanı: ‘Tunus, dini referans almıyor’

Tunus’un bir sivil yurttaş devleti olduğunu, dini referans aldığını sananların yanıldığını dile getiren Cumhurbaşkanı, mirasta kadın erkek eşitliği tasarısını meclise sunacağını bildirdi.

İslamcı kesimlerin protestolarına rağmen mirasta kadın erkek eşitliği tasarısını meclise sunacağını duyuran Cumhurbaşkanı El Baci Kaid es Sibsi, yasalaşmasına İslamcı parti en Nahda’nın desteğini istedi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Tunus cumhurbaşkanı El Baci Kaid es Sibsi, anayasanın ‘tüm Tunusluların eşit olduğu’ ifadesi üzerinden bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtti. Laik çizgideki Sibsi, ‘isteyenlerin anayasaya uygun şekilde isteyenlerin de İslami esaslara göre miras paylaştırabileceğini’ de sözlerine ekledi.

Toplumun farklı kesimlerini birleştirmenin kendisinin görevi olduğunu, mecliste tasarı üzerinde uzlaşı sağlanmasını umduğunu kaydeden Sibsi, mecliste birinci parti konumundaki İslamcı en Nahda’ya tasarıya destek olma çağrısı yaptı.

Nahda’ya destek çağrısı

Nahda Hareketi ile kurdukları ittifakın tüm eleştirilere rağmen Tunus’a göreceli istikrar sağladığını savunan Cumhurbaşkanı, Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi’nin mirasta eşitliği öngören çalışmalarına yönelik en Nahda’nın eleştiri ve övgülerini içeren bir rapor gönderdiğini ve bunu olumlu bulduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

“En Nahda’nın (mirasta eşitlik teklifine) itiraz etmek hakkıdır. Çünkü İslami hukukun söylediğindan yana en Nahda’nın tavır aldığı aşikar. Ancak en Nahda’nın aynı zamanda, sivilleşmeye katkı yapan yönü de takdire şayan.”

Raporda ‘eşcinsellik özgürlüğü’ ve ‘idamın kaldırılması’ da var

Sibsi, Ağustos 2017’de Bireysel Özgürlükler ve Eşitlik Komitesi’ni kadın-erkek eşitliğiyle ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalışmakla görevlendirmişti. Komite haziran ayında Sibsi’ye 2 bölümden oluşan 233 sayfalık bir rapor sunmuştu.

Raporun bireysel hak ve özgürlüklere ayrılan birinci bölümünde yer alan en bariz teklifler arasında eşcinselliğin suç olmaktan çıkarılması ve idam cezasının kaldırılması yer alıyor.

İkinci bölümde ise kadın-erkek arasında mirasta eşitlik ve çocuklar arasında evlilikdışı ilişkilerden doğanlar dahil eşitlik meselesi ele alınıyor.

Raporun öngördüğü yasal değişiklikler, Tunus kamuoyunda yoğun biçimde tartışılmış, rapora destek verenler ve karşı çıkanlar gösteriler düzenlemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *