Çin’den ‘kınama’ yerine ‘soğukkanlılık’ tavsiyesi!

Çin’den ‘kınama’ yerine ‘soğukkanlılık’ tavsiyesi!

İsrail’in Filistinli katlimına dünyadan tepkiler yükselirken, yeni dönemin lider ülkesi olduğu iddia edilen Çin’den gerginliği tırmandırmaktan kaçınma ve soğukkanlı olma çağrısı geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında taraflar soğukkanlı olmaya davet edilirken, can kayıplarından duyulan endişe dile getirildi. Filistin ve İsrail’e, özellikle İsrail’e, soğukkanlılığını koruma ve gerginliği tırmandırmaktan kaçınma çağrısında bulunulan açıklamanın benzeri Çin’in BM temsilcisi tarafından da yapıldı.

‘KAYGI DUYUYORUZ’

Çin radyosu CRI’nin aktardığına göre Çin’in BM Daimi Temsilcisi Ma Zhaoxu da Filistin ve İsrail’e, özellikle İsrail’e, soğukkanlılığını koruma ve gerginliği tırmandırmaktan kaçınma çağrısında bulundu. Ma, dün Güvenlik Konseyi’nde Filistin sorununa ilişkin düzenlenen olağanüstü toplantıda, İsrail’in Gazze sınırındaki protestolarda silah kullanarak, çok sayıda Filistinliyi öldürmesinden ve yaralamasından kaygı duyduklarını belirtti. Çin’in hayatını kaybedenler için derin üzüntü duyduğunu ve ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunduğunu ifade eden Ma, olay hakkında objektif ve adil bir soruşturma yapılmasını istediklerini dile getirdi.

Ma, Çin’in her zaman Filistin-İsrail anlaşmazlıklarının barış görüşmeleriyle çözülmesinde ısrar ederek, gerginliği tırmandıran ve masum sivillerin can kaybına yol açan her türlü adıma karşı çıktığına işaret etti.

‘BM KARARLARI TEMEL ALINMALI’

“İki Devletli Plan”ın Filistin sorununun siyasi yollarla çözümünde kilit rol oynadığını ve önemli bir eylem kılavuzu anlamı taşıdığını savunan Çin temsilcisi, Filistin sorununun bir an önce kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözüme bağlanması için, uluslararası toplumun fikir ayrılıklarının görüşme yoluyla giderilmesi konusunda kararlı olması gerektiğini ifade etti. Temsilci, bu sürecin BM’nin ilgili kararları ile “toprak karşılığında barış” ilkesi ve “Arap Barış Girişimi” temelinde sürdürülmesinin önemli olduğunu savundu.

Çin’in her zaman Ortadoğu’daki barış sürecini kararlılıkla desteklediğine vurgu yapan Çin temsilcisi, 1967 yılında belirlenen sınırlar temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan ve tam egemenlik ile bağımsızlığa sahip bir Filistin devleti kurulmasını desteklediğini belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *