Amerika, İngiltere ve Fransa, NATO desteğinde Suriye’yi vurdu

Amerika, İngiltere ve Fransa, NATO desteğinde Suriye’yi vurdu

ABD tarafından Rusya’ya önceden bilgisi verilen saldırıda 30 füze atıldığı, 13 tanesinin Suriye tarafından düşürüldüğü bildiriliyor. Sabaha karşı düzenlenen saldırı öncesi Suriye tüm askeri üsleri tahliye etmişti. ABD Savunma Bakanı, saldırının bir defalık olduğunu açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’ye saldırı emri verdiğini açıkladı. ABD halkına seslenen Başkan Trump, “Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri’ne, Suriye diktatörü Beşar Esat’ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim” dedi.

Trump’ın açıklamasından kısa süre sonra Reuters haber ajansı, başkent Şam’da en az 6 patlamanın duyulduğunu ve gökyüzünde dumanların yükseldiğinin görüldüğünü duyurdu.

Suriye televizyonu, Suriye hava savunma sistemlerinin Amerika, Fransa ve İngiltere’nin ortaklaşa düzenlediği operasyonlara karşılık verdiğini ve 13 füzenin düşürüldüğünü bildirdi. Reuters’a bilgi veren Esat yanlısı bir yetkili ise saldırı öncesi Rusların kendilerini uyardığını ve tüm askeri üsleri tahliye ettiklerini söyledi. Yetkili, “30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi” dedi.

Saldırılarda savaş uçakları ve Tomahawk füzeleri kullanıldı. Vurulan hedefler arasında bir kimyasal araştırma merkezi, askeri üsler, Cumhuriyet Muhafızları genel merkezi ve 4’üncü Tugay merkezi var. Sabaha karşı düzenlenen hava saldırılarının ardından, Şam’da sessizlik hakim.

Operasyona katılan Fransa’nın Cumhurbaşkanlık Twitter hesabından, operasyonla ilgili görüntüler paylaşıldı. Görüntülerde savaş uçaklarının kalkış anları yer aldı.

RUSYA’DAN TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin tam da barış şansı yakaladığı sırada saldırıya uğradığını bildirdi. “Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı” ifadeleri kullanıldı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Facebook’tan yayınladığı açıklamasında, “Suriye halkı önce Arap Baharı’na, sonra IŞİD’e, şimdi de ‘akıllı’ Amerikan füzeleriyle sınanıyor. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine başkentine saldırı düzenlendi” dedi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov da, “Bu tip eylemler sonuçsuz kalmayacaktır” dedi. Antonov yazılı açıklamasında, “En kötü endişeler gerçekleşti. Uyarılarımız dikkate alınmadı. Önceden tasarlanan senaryo uygulanıyor. Yine tehdit ediliyoruz” dedi.

Antonov, “Bu gibi eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyardık. Bu sonuçların tüm sorumluluğu Washington, Londra ve Paris’e aittir. Rusya Devlet Başkanı’nı aşağılamak kabul edilemez. En büyük kimyasal silah cephaneliğine sahip olan ABD’in diğer ülkeleri suçlama hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Trump, Duma’da kimyasal silahların kullanılmasının önemli bir askeri gerginlik yarattığını söyledi ve Fransa ile İngiltere’nin de bu operasyonda ABD’ye katıldığını kaydetti.

ABD Başkanı, bu saldırının Rusya’nın Suriye’yi kimyasal silah kullanımı konusunda engelleyememesinin doğrudan bir sonucu olduğunu savundu. Rusya’ya da çağrı yapan Trump, Moskova’nın “karanlık yolu mu seçeceğine yoksa medeni uluslar arasına mı katılacağına karar vermesi” gerektiğini bildirdi.

Trump, operasyonların Suriye rejimi kimyasal silahlar kullanmaya son verene kadar devam edeceğini vurguladı.

Başkan Trump, “Bugünkü eylemlerimizin amacı, kimyasal silahların üretimi, yayılması ve kullanımına karşı güçlü bir caydırıcılık oluşturmak. Bu caydırıcılığı tesis etmek, ABD’nin çok önemli bir ulusal güvenlik çıkarı. Bu mezalimlere Amerikan, İngiliz ve Fransız ortak yanıtı, askeri, ekonomik ve diplomatik olmak üzere, ulusal gücümüzün tüm araçlarını birleştirecek. Suriye rejimi yasaklı kimyasal maddeleri kullanmaya son verene kadar bu yanıtı sürdürmeye hazırız” diye konuştu.

MATTIS: ‘OPERASYONLAR ŞİMDİLİK BİR DEFALIKTI’

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Suriye’de bugün düzenledikleri hava operasyonlarının, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a güçlü bir mesaj vermeye yönelik “bir defalık vuruş” olduğunu söyledi.

Pentagon’da gazetecilere brifing veren Mattis, askeri operasyonların Suriye rejimine yönelik olduğunu, sivil ve yabancı kayıplardan kaçınmaya büyük özen gösterildiğini belirtti.

Mattis, “sorumlu ülkeleri” Esat rejiminin kınanmasına katılmaya çağırdı.

ABD ve müttefikleri Fransa ve İngiltere’yle birlikte Suriye’nin kimyasal silah altyapısına karşı “kararlı bir eylem” düzenlediğini kaydeden Mattis, ABD’nin geçen yılki operasyonunda Beşar Esat’ın “mesajı almaması” nedeniyle bugünkü harekatın düzenlendiğini belirtti. Mattis, bugün Esat ve “katil yardımcılarına” net bir mesajın gönderildiğini söyledi.

Mattis, operasyonlarda Amerikan tarafında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma haberi gelmediğini de bildirdi.

Şu anda bu operasyonun “bir defalık” düzenlendiğini ancak gerisinin gelmesinin Esat’a bağlı olduğunu ifade eden Mattis, “Esat’ı bunu tekrar yapmaktan (kimyasal silah kullanmaktan) caydırma yönünde çok güçlü mesaj verdiğine inanıyorum” dedi.

Mattis, hava operasyonlarının Esat’ın kimyasal silah üretmesini sağlayan birden fazla tesise düzenlendiğini ve tek noktanın hedef alındığı geçen yılki operasyonlara göre daha kapsamlı olduğunu kaydetti. Mattis, bu yılki operasyonların, Suriye’nin kimyasal ve biyolojik silah araştırma, üretme ve konuşlandırma kapasitesine uzun vadeli darbe indireceğini kaydetti.

Suriye hükümetinin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını belirten Mattis, kimyasal saldırının arkasında Esat’ın bulunduğundan “kesinlikle emin” olduğunu vurguladı.

İNGİLTERE VE FRANSA’DAN SALDIRI AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye saldırı emri verdiğini açıklamasından kısa süre sonra müttefikleri İngiltere ve Fransa’dan da açıklama geldi.

THERESA MAY: SURİYE’DE GÜÇ KULLANMAKTAN BAŞKA ALTERNATİF YOK

May, kimyasal saldırı gerçeğinin kimseyi şaşırtmaması gerektiğini söyleyerek, “Suriye rejimi kendi halkına karşı geçmişte de en acımasız ve korkunç şekilde kimyasal silah kullandı” dedi.

“Amerikalı ve Fransız müttefiklerimizle birlikte hareket ediyoruz” diyen İngiltere Başbakanı,bu silahların kullanılmasını engelleyen uluslararası normların bozulmasına izin veremeyeceklerini kaydetti.

May, “Bu operasyon, iç savaşa müdahale değildir. Rejim değişikliği ile ilgili değildir” diye konuştu.

MACRON: KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, “Suriye’de kimyasal silah kullanımının normalleşmesine müsamaha edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Macron, operasyonun yazılı bir açıklama yaparak, “Duma kentinde 7 Nisan’da kadın erkek çocuk, masum insanlar, uluslararası hukuk hiçe sayılarak kimyasal silahlarla katledildi. Suriye rejiminin sorumluluğu ve kimyasal silah kullanıldığı gerçeği hiçbir şüphe götürmüyor. Kırmızı çizgi aşıldı ve buna sessiz kalınamaz. Dolayısıyla, Fransız ordusuna, ABD ve İngiltere’nin de içinde olduğu koalisyon güçleriyle birlikte, kimyasal silahları hedef alan bir operasyon için bu gece müdahale emri verdim” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın 35’inci maddesi uyarınca, Fransız parlamentosuna bilgi verileceğini de belirtti.

NATO’DAN SALDIRIYA DESTEK 

Operasyona NATO’dan destek geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg saldırıların, Suriye rejiminin Suriye halkına kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacağını belirtti.

NATO’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, kimyasal silahların kullanımının kabul edilemez olduğu vurgulandı ve sorumluların hesap vermesi gerektiğine dikkat çektildi.

(Amerikanın Sesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *