Erdoğan: ‘Müreffeh Avrupa’yı birlikte inşa edelim’

Erdoğan: ‘Müreffeh Avrupa’yı birlikte inşa edelim’

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB’ye şu çağrıyı yaptı: “Gelin, güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa’yı hep birlikte inşa edelim.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan’ın Varna kentinde Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile 4’lü bir zirve gerçekleştirdi.

Yeni Şafak gazetesinin aktardığına göre,  Türkiye-AB ilişkilerinin masaya yatırıldığı zirvede, hem AB, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan diyalog çağrısı yaptı. Zirvenin ardından gerçekleştirilen 4’lü basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin beklentilerini iletti.

GELİN AVRUPA’YI BİRLİKTE İNŞA EDELİM

Küresel bir güç olma iddiasındaki Avrupa’nın, Türkiye’yi genişleme politikalarının dışına itmesinin vahim bir hata olacağını ifade eden Erdoğan AB’ye şu çağrıyı yaptı: “Gelin, ortak coğrafyamız olan Balkanlar’da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Gelin, Suriye, Irak, Filistin, Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin, güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa’yı hep birlikte inşa edelim.”

Erdoğan satır başları ile şunları kaydetti:

* MÜLTECİ SORUNU: Türkiye Avrupa Birliği ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bıraktık. Brüksel’den bu yana daha çok çalışmamız gerekiyor. Türkiye’nin özellikle düzensiz göçle ilgili sorumlulukları var. Suriye ve Irak ile beraber 4 milyon mülteci şu anda Türkiye’de. AB’den Türkiye’ye sığınmacılar için yardım paketi geldi. Bunlardan ilki 3 milyon Avro’nun, 1 milyar 850 avrosu oldu. Temenni ediyorum ki ikinci taksit olan 3 milyar Avro’nun da gelmesi ile birlikte atılması gereken adımları atalım. Ülkemizde Suriyeliler için bu adım çok rahatlatıcı olacak

* VİZE SERBESTİSİ: Acil ihtiyaçlar beklemez. İnsani krizlerde bürokratik hantallığa gerek yoktur. Vatandaşlarımız için sağlanacak vize serbestisi yazılı olarak AB Komisyonu’na sunuldu. AB tarafından gerekli çalışmalar bir an önce tamamlanması gerekiyor. AB adımını bir an önce atarsa bizi rahatlatacak.

* GÜMRÜK BİRLİĞİ: Gümrük Birliği’nin güncellemesi konusunda da beklentimizi dile getirdik. Bu iki meseleyi de siyasi mesele haline getirmemeliyiz, getirmemeliler.

* TERÖR:Teröre karşı operasyonlarımız, sadece kendimizin ve Suriyelilerin güvenliğine değil, Avrupa’nın da güvenliğine katkı sağlamaktır. Biz, artık terörle mücadele gibi hassas konularda afaki ve haksız eleştiriler değil, güçlü destek bekliyoruz.

* KIBRIS: Kıbrıs meselesinin seyrinden bağımsız olarak, adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türklerin eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir

* SERBEST TİCARET ANLAŞMALARI: Taşımacılıktaki sıkıntıları aktardık. Çözüme katkı istiyoruz

* GÜVENİN TESİSİ: Türkiye ile AB arasındaki güvenin tesisi somut adımlar atılmalı

Juncker: Türkiye için garantörüm

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’nin ardından konuştu. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin durdurulması çağrılarına tepki gösteren Juncker, “Göçmenlere yaptıkları için Türkiye’ye teşekkür ederiz. Bizi birleştiren hususlara değinmeliyiz. Aslında ortak çıkarlara ve ortak zorluklara sahibiz ve bunlara birlikte cevap bulmalıyız. Güvenlik konularıyla ilgili olarak jeostratejik çıkarlara sahibiz. Müzakerelerin devam edeceğinin garantörüyüm” dedi. 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ilginç ifadelerde bulunan Juncker, darbe girişiminin kabul edilemez bir girişim olduğunu söyledi. Darbe girişiminin ardında AB olarak hemen bir beyanatta bulundularını belirten Juncker “ Bu darbe girişimi, Türkiye içerisinde demokratikleşme sürecini terse çevrilmeye çalışan insanlar tarafından yapıldı.Ancak bizler, Cumhurbaşkanı’na suikast girişimi olduğunu bilmiyorduk. Bunu daha sonra öğrendik”diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *