Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Macron’un önerisini beğenmedi

Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Macron’un önerisini beğenmedi

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliğine ilişkin yaptığı “Avrupa siyasi topluluğu” önerisini eleştirdi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda, Macron’un “Avrupa siyasi topluluğu” önerisine ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Nauseda, fikir alışverişi için “birliğe paralel siyasi toplulukların kurulmasına” sıcak baktığını ancak “Avrupa siyasi topluluğu” fikrini, Ukrayna’ya adaylık statüsü verilmesi yönünde siyasi iradenin bariz eksikliğini örtbas etme girişimi olarak gördüğünü belirtti.

Nauseda, Fransa’nın söz konusu önerisinin Ukrayna saflarında hayal kırıklıklarına yol açabileceğine işaret ederek “Bu kesinlikle iyi değil ve bence böyle öneriler yapmadan önce biri Ukrayna’ya böyle öneriler hakkındaki fikrini ve bunların beklentilerini karşılayıp karşılamadığını sormalı.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Nauseda, Macron’un Ukrayna’nın adaylık sürecinin tamamlanmasının yıllar alabileceğine ilişkin açıklamaları karşısında “hayal kırıklığına uğramadığını” aksine bu durumun farkında olduğunu vurguladı.

Macron’un önerisi

Macron, Avrupa’nın Geleceği Konferansı’nın dünkü kapanış konuşmasında, Ukrayna’nın AB üyeliğinin yıllar süreceğini belirterek Ukrayna gibi AB ile aynı değerleri paylaşan ülkelerin üye olmak yerine “Avrupa siyasi topluluğu” çatısı altında birleşebileceği yönünde bir öneri yapmıştı.

Macron, yaptığı konuşmada, AB’nin ekonomik ve finansal krizlerle karşı karşıya kaldığında cevap vermekte çok geç kaldığını, ortak yerine ulusal yanıtlara başvurduğunu söylemişti.

AB’nin kurucu anlaşmalarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Macron, kurumsal reform için gelecek haftalarda görüşmeler yapılabileceğini, bir dahaki AB Liderler Zirvesi’nde tartışılabileceğini belirtmişti.

Macron, oy birliği yerine nitelikli çoğunluk sisteminin, seçim ve temsilci atama kurallarının, AP’nin inisiyatif hakkının da değerlendirilmesi gereken konular olduğunu ifade etmişti.

Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AB’ye meşru üyelik başvurularının AB’nin coğrafyasını ve kıtanın organizasyonunu yeniden değerlendirmeye sevk etmesi gerektiğine değinen Macron, “Eğer yarın (Ukrayna’ya) adaylık statüsü de versek, üyelik standartlarını düşürmediğimiz sürece katılımın yıllar ya da on yıllar süreceğini hepimiz iyi biliyoruz. Burada açık olalım. AB, entegrasyon seviyesi ve azmi düşünüldüğünde kısa vadede Avrupa kıtasının yapılandırıldığı tek yol olamaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Macron, AB’nin mevcut entegrasyonundaki gücü ve azmi muhafaza etme sorumlulukları bulunduğuna işaret ederek, şunları söylemişti: “Sanırım bugün burada bahsettiğim şeyi, bir ‘Avrupa siyasi topluluğu’ olarak nitelendireceğim. Bu yeni Avrupa organizasyonu, değerlerimize bağlı olan demokratik Avrupa uluslarının siyaset, güvenlik, enerji ve ulaşım gibi alanlarda iş birliği için yeni bir alan bulmasını sağlayacaktır.”

Bu teklifin, sunulan rapordaki önerilerine bir cevap niteliğinde olduğunu vurgulayan Macron, gelecek dönemde bu konuyu ilgilenen bütün ülkelerle görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Ukrayna, 28 Şubat’ta AB’ye üyelik başvurusu yapmıştı. Ukrayna’nın adaylık başvurusunu inceleyen AB Komisyonu’nun haziranda görüş bildirmesi bekleniyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *