Ukrayna’nın güneyde denizle bağlantısı kesiliyor

Ukrayna’nın güneyde denizle bağlantısı kesiliyor

Kuşatma altındaki Odessa ve Mariupol hariç, Ukrayna’nın Karadeniz’deki tüm güney kıyıları ve Azak Denizi’ne açılan kapıları büyük ölçüde Rus hakimiyetine geçmiş durumda.

Rusya’nın Ukrayna içlerinde gerçekleştirdiği ‘askeri operasyonlar’ hız kesmeden devam ediyor. Rus hükümeti, kendi kamuoyundaki savaş karşıtı tutum ve gösterileri, ‘gerçekleri çarpıtma girişimi’ olarak nitelendirerek, yeni tedbirlere başvurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneyindeki bölgelerde kontrolü genişlettiğini açıkladı.

Rus güçlerinin, Ukrayna’nın doğusunda yer alan ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov’a paraşütçü birliklerini indirmesiyle çatışmalar şiddetini artırdı. Rusya’nın müzakerelerin ikinci tur görüşmelerinden önce, Harkov’da tamamen hakimiyet sağlamaya çalıştığı öğrenildi.

Ukrayna’nın Karadeniz ve Azak Denizi’ne açılan kapıları Rus hakimiyetine geçiyor

Başkent Kiev ve Harkov, dün gece, Rusya’nın operasyonunun başlamasından bu yana en şiddetli füze ve topçu saldırılarına maruz kaldı. Ukrayna’daki ayrılıkçı güçler, Rus ordusunun hava desteğiyle, Azak Denizi kıyısındaki stratejik öneme sahip Mariupol kentinin çevresinde önemli ilerlemeler kaydetti. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın güneyindeki Herson şehrinde tamamen kontrolü sağladığını açıkladı. Böylece kuşatma altındaki Odessa ve Mariupol hariç, Ukrayna’nın Karadeniz’deki tüm güney kıyıları ve Azak Denizi’ne açılan kapıları büyük ölçüde Rus hakimiyetine geçmiş oldu. Rus Savunma Bakanlığı, güçlerinin kontrolünü ele geçirdiği Herson kentinde, sivil altyapının, hayati tesislerin ve ulaşımın rutin olarak çalışmaya devam ettiğini açıkladı. Kentteki gıda tedarikinde ve vatandaşlara temel hizmetlerin verilmesi noktasında herhangi bir sıkıntının olmayacağı belirtildi. Açıklamaya göre, kentin ele geçirilmesinin ardından “Rus askeri komutanlığı ile şehir ve ilçe yönetimi arasında, sosyal altyapı tesislerinin işleyişinin sürdürülmesi, hukuk ve kamu düzeninin sağlanması ile ilgili konularda’’ görüşmeler yapıldığı kaydedildi.

Basurin: Son 24 saatte Mariupol’da altı askeri noktada kontrolü sağladık

Donetsk güçlerinin temsilcisi Eduard Basurin, Azak Denizi kıyısında bulunan stratejik Mariupol kentini kuşatmaya devam ettiklerini belirterek, sivillerin can güvenliklerini sağlamak için şehri terk etmesini istedi. Basurin, sivillerin kenti terk etmesi için, Zaporijya yolu ile Luhansk güçlerinin kontrolündeki Rusya sınırına giden otoyol olmak üzere iki ‘insani koridor’ açtıklarını söyledi. Rusya’nın Mariupol şehri sakinlerini barındırmaya hazır olduğunu vurgulayan Basurin,”Aşırı ırkçıların Vladimir Zelenskiy’in talimatıyla oluşturduğu milis güçleri, vatandaşların mülklerini yağmalıyor ve sivilleri öldürüyor. Son 24 saat içinde Mariupol civarında altı askeri noktada kontrolü sağladık. Artık Mariupul’un askeri olarak düşmesi an meselesidir’’ diye konuştu.

İkinci tur müzakerelerle ilgili belirsizlik devam ediyor

Ruslar ve Ukraynalılar arasında dün akşam yapılması planlanan ikinci tur müzakerelerin ne zaman başlayacağı belirsizliğini koruyor. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Kiev’in müzakerelere katılacağını ancak görüşmelerin başarılı olması hususunda beklentilerinin düşük olduğunu belirterek, ‘’Büyük ihtimalle iki tarafta birinci görüşmedeki pozisyonlarını tekrarlayacaktır. Ateşkes sağlanması ve askeri şantaj altında olmayan ciddi bir diyalog süreci başlatılması talebimizden geri atmayacağız.’’ dedi.

Echo of Moscow ve Dozhd’un yayınları engellendi

Bu arada, Rusya devleti, kendi kamuoyunda Ukrayna’daki savaşa karşı yükselen seslerin önüne geçmek için yeni hamlelerde bulundu. Rusya Başsavcılığı, dün gece, Echo of Moscow radyo istasyonu ile Dozhd televizyon kanalının yayın akışını, ‘Donbass özel operasyonu’ hakkında ‘yanlış ve iç karartıcı’ bilgiler yaydıkları gerekçesiyle engelleme kararı aldı.

Rus makamları, “Ukrayna’da savaş” ifadesinin kullanılmasını yasaklama talimatı vermiş ve Rusya’nın resmi söyleminden farklı bir tanım kullanılması durumunda Moskova’da faaliyet gösteren Rus ve yabancı medya kuruluşlarına yasa kapsamında yaptırımlar koymuştu. Echo of Moscow radyosu ve Dozhd televizyonu bağımsız medya kuruluşları olarak biliniyor. Bu kuruluşlara yayın yasağı gelmesiyle birlikte, Rusya’da resmi söylem dışında yayın yapan tek medya kuruluşu Novaya Gazeta kaldı. Noveya Gazeta da Rus makamları tarafından ‘yabancı ajan’ olarak tasnif edilmektedir.

Rusya savaş karşıtlarına ağır yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor

Rusya Devlet Duması’nda, ‘özel askeri operasyonla’ ilgili gerçekleri tahrif eden tüzel ve özel kişilikler hakkındaki cezaları sertleştiren bir yasa tasarısı kabul edildi. Söz konusu tasarı kanunlaşırsa, Rus mahkemeleri ‘yanıltıcı bilgi yaymakla’ suçlananları 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılayabilecek. Bu hamle savaş karşıtı oturma eylemlerine ve gösterilere karşı alınan tedbirlerin arttırılmasıyla aynı zamana denk geldi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *