UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, “İnanılmaz gerçekten ama organizasyonları, hükümetleri, taraftarları, eski ve aktif futbolcuları, hepimizi çok hafife aldılar. Tek düşündükleri paraydı ve bu her zaman büyük bir hata olmuştur.” dedi.
UEFA Başkanı Aleksander Ceferin, beIN SPORTS’a yaptığı açıklamada, ilk olarak bu girişimde 12 takımın yer aldığını hatırlatarak, “Bu proje tamamen saçmalıktan ibaretti. Ardından, inanılmaz gerçekten ama organizasyonları, hükümetleri, taraftarları, eski ve aktif futbolcuları, hepimizi çok hafife aldılar. Tek düşündükleri paraydı ve bu her zaman büyük bir hata olmuştur.” dedi.
Projenin çok zayıf olduğunu kaydeden Ceferin, “İlgi çekici bir lig olmayacaktı. Tüm bunların üstüne, toplumun gücünü hafife aldılar ve futbolun hepimizin oyunu olduğunu unuttular. Bizler gelip geçiciyiz. Biz gideceğiz ama futbol her zaman kalacak. Bunun aptal bir fikir olduğu ve tekrarlanmaması gerektiği anlaşıldı.” ifadelerini kullandı.
Organizasyonu duyduğunda sinirlendiğini ve şaşkına döndüğünü vurgulayan Ceferin, “Pazar sabahı ise kazanacağımızdan ve bunun gerçekleşmesine izin vermeyeceğimizden emindim. Futbolda ve büyük kulüplerde kimlerin futbolun değerlerine ve tarihine kıymet verdiğini ve onurlu olduklarını biliyoruz.” şeklinde konuştu.
‘Bu girişim İngiltere Premier Ligi’ni yok edebilirdi’
İngiliz basınına konuşan FIFA Futbol Gelişim Direktörü Arsene Wenger, Avrupa Süper Ligi’nin ölü doğduğunu savunarak, başarılı olacaklarını bir an bile düşünmediğini ifade etti.
Arsenal ile Premier Lig’de 21 yıl görev yapan ve üç kez lig şampiyonluğu, yedi kez FA Cup şampiyonluğu kazanan Wenger, “Bunun arkasındaki mantığı anlayamıyorum, çünkü İngiltere Brexit’e oy verdi ve şimdi bir Süper Lig getirmek istiyorlar. İngilizler en güçlü lige sahip. Süper Lig, Premier Lig’i yüzde 100 yok ederdi.” değerlendirmesinde bulundu.
Süper Lig girişiminin hazırlanışından sunumuna kadar amatörce olduğunu belirten Wenger, Süper Lig karşıtı açıklama yapan futbolcuları da tebrik etti.
İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, 19 Nisan gecesi yaptıkları ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi’ni kurma kararı aldıklarını duyurmuştu.
Futbolun en üst kurumları Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) ve Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), bu girişime çok sert tepki göstermişti.
Der Spiegel Avrupa Süper Ligi sözleşmesinin şartlarının ağır olduğunu öne sürdü
Alman Der Spiegel dergisi Avrupa Süper Ligi girişimine imza atan futbol takımlarının bu girişimden ayrılmaları durumunda en az 150 milyon avro tazminat ödemek durumunda kalacaklarını iddia etti.
Avrupa Süper Ligi’nin kuruluş sözleşmesini elinde bulunduran dergideki haberde girişime imza atan takımların ayrılmasının zorlaştırılması için bir takım maddelerin bulunduğu vurgulandı.
Sözleşmeye göre girişime imza atan takımların 23 yıl oynama taahhüdünde bulundukları belirtildi.
167 sayfalık sözleşmenin 33. maddesine göre ABD bankası JPMorgan Chase’den 3,5 milyar avroluk bir başlangıç kredisi almak için 23 yıllık bir taahhüt verilmesi gerektiği ifade edilen haberde, bu nedenle girişimden ayrılmak isteyen takımların “önemli ve telafisi mümkün olmayan ekonomik, itibar ve örgütsel hasara” neden olacağına işaret edildi.
Sözleşmeye göre bir kulübün Avrupa Süper Ligi’nden en erken üç sezon sonra ayrılmasına izin verilebileceği bunun için de son Süper Lig sezonundan elde ettiği gelirin yarısını geri ödemek zorunda kalması, buna ek olarak da en az 150 milyon avro tazminat ödemesi gibi şartları yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
Abramovich, Avrupa Süper Ligi projesine katıldığı için pişmanlık yaşıyor!
Chelsea Kulübünün internet sitesinden Abramovich ve yönetim kurulu adına yapılan açıklamada, Avrupa Süper Ligi girişimine başta “İngiliz ve Avrupalı rakiplerin gerisinde kalmama” düşüncesiyle dahil olunduğu kaydedildi.
Zamanın kısıtlı olması ve gizlilik nedeniyle karar öncesi taraftara ve diğer paydaşlara danışılamadığı savunularak, “Projenin duyurulmasının ardından endişeler dile getirilince, taraftarın sesini dinlemek ve onlarla konuşmak için bir adım geri attık. Bu görüşmelerden sonra ligin bir parçası olmak istemediğimize karar verdik.” ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Süper Ligi’nin tüm kulüplere açık olmaması ve sportif başarıya dayanmamasının tepki gördüğü aktarılarak, “Lige katılmadan önce bu konuları ele almamız gerektiğinin farkındayız. Sahibimiz ve yönetim kurulumuz böyle bir projeye girmenin, almamamız gereken bir karar olduğunu anlıyor. Çok pişman olduğumuz bir karar.” görüşlerine yer verildi.
İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri, 19 Nisan gecesi yaptıkları ortak açıklamayla Avrupa Süper Ligi’ni kurma kararı aldıklarını duyurmuştu.
Ligin 12 kurucu kulübünden biri olan Chelsea, futbol kamuoyundan gelen tepkiler üzerine organizasyondan çekildiğini açıklamıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *