Türkiye’nin desteklediği bu girişim doğrultusunda, Türkiye’nin ulusal ulaşım ağları da Avrasya ağlarına entegre olacak şekilde tasarlanıyor.
Çin’in ortaya koyduğu Kuşak ve Yol girişimi, dünya çapında ilgi çekiyor. Girişimin doğuracağı fırsatları keşfetmek amacıyla düzenlenen etkinliklerin sayısı artıyor.
Çin radyosu CRI’nin haberine göre, bu bağlamda Çin’in başkenti Beijing’de 6 Şubat günü “Kuşak ve Yol Girişiminin Gerçekleşmesinde Transit Koridor ve Hazar Ötesi Doğu-Batı Ticaretinin Rolü Konferansı” düzenlendi.
Çin Ticaret Bakanlığı, Azerbaycan Ekonomi Bakanlığı, Azerbaycan Demiryolları ve Azerbaycan İhracat ve Yatırımı Artırma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği konferansa, Çin ve Azerbaycan’ın yanı sıra, Türkiye, Gürcistan ve Kazakistan’dan yetkililer katıldı. Türkiye’nin Beijing Büyükelçiliği de konferansa destek verdi.
Konferans, Çin Ticaret Bakan Yardımcısı Wang Shouwen’in konuşmasıyla başladı.
TÜRKİYE ORTAKLIĞI İLERİYE GÖTÜRECEK
Konferansa Türkiye’yi temsilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt da katıldı.
Coşkunyürek, tarihi İpek Yolu’nun iktisadi olarak bölgeyi canlandırdığına ve halklara büyük katkı sağladığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, yatay doğrultuda 18 bin kilometreyi aşan, 60’tan fazla ülkeyi ilgilendiren Kuşak ve Yol girişiminin, 2020 itibariyle 800 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ve 170 milyon tonluk taşıma büyüklüğüne tekabül edeceğini söyledi.
Çin ile AB arasındaki ticaretine en önemli halkasının Hazar koridoru olduğunu belirten Coşkunyürek, bu koridorun Türkiye üzerindeki bileşenlerini tamamlayarak ortaklığı ileriye götüreceklerini kaydetti.
ULUSAL ULAŞIM AĞLARI AVRASYA AĞLARINA ENTEGRE OLACAK
Türkiye bu girişimi ulaşım ve lojistik yatırımlarıyla desteklemektedir diyen Coşkunyürek, Türkiye’nin ulusal ulaşım ağlarını, Avrasya ağlarına entegre olacak şekilde tasarladığına dikkat çekti.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, konuşmasında Orta Koridor’a da dikkat çekti. Türkiye olarak Kuşak ve Yol güzergahında Orta Koridor’u desteklemekteyiz diyen Coşkunyürek, Orta Koridor’un Çin’den Avrupa’ya uzanan en kısa hat olmanın yanı sıra, bu hatta iklim koşullarının daha elverişli ve altyapının daha gelişmiş olduğunu vurguladı.
Coşkunyürek, Kuşak ve Yol girişiminin, ilgili ülkelerin refahına katkı sağlayacağını, bu projenin gerçekleşmesinin yaratacağı sinerjinin, dünyanın kaderini değiştirebileceğini sözlerine ekledi.
TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt da konuşmasında Kuşak ve Yol girişimine destek olacak demiryolu ve limanların altyapılarını geliştirmeye devam ettiklerini söyledi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *