Resmi ziyaretlerde bulunmak için Ürdün’de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İslami Bilimler Üniversitesi ve Ürdün Üniversitesi’ni ziyaret etti.
‘Üniversiteler gelişirse ilim ve bilim gelişir’
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı İslam Bilimleri Üniversitesi’ne gelişinde Rektör Prof. Dr. Süleyman Fudeyl El-Budur karşıladı. Orada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan Erbaş, “Üniversiteler ülkelerin, şehirlerin, ilim, irfan, bilgi, hikmet merkezleridir. Üniversitelerin gelişmesi, ilmin ve bilimin gelişmesidir. Üniversiteler, hem nicelik hem nitelik itibariyle ne kadar gelişirse ülkelerin bütün alanlarına sirayet eder” dedi.
‘Dünya barışı için Müslümanlara ihtiyaç duyuluyor’
İslam Bilimleri Üniversitesi’nde uluslararası çapta eğitim verilmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, farklı ülkelerden öğrencilerin buluşmasının dünya barışı açısından sevindirici bir durum olduğunu kaydetti. Dünya barışının sağlanmasında Müslümanlara ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Başkan Erbaş, barışı gerçekleştirmekle görevli olan Müslümanların da daha çok şey yapması gerektiğini belirtti.
‘Gençlerle tecrübelerimizi paylaşmamız lazım’
Gençleri Kur’an ve sünnet çizgisinde doğru bilgiyle donatmanın önemine dikkat çeken Başkan Erbaş, şunları söyledi: “Gençleri Kur’an ve sünnet çizgisinde doğru bilgi ile donatmazsak yanlış yerlere kayıyor ve terör örgütlerine bile üye olabiliyorlar. Bir caminin içerisine girip orada namaz kılan insanları öldürecek noktalara gelebiliyorlar. Bunu önlemenin yolu; ilim, irfan, bilgi, hikmetten, yani eğitimden geçiyor. O yüzden üniversitelerimizin ne kadar önemli olduğu ve yapacağımız çalışmaları daha nitelikle yapmamız gerektiği gerçeği ortadadır. Bunun için mümkün olduğunca tecrübelerimizi paylaşmamız gerekiyor.”
Mevlana programı oluşturuldu
Türkiye’de 200’ün üzerinde üniversite olduğunu bunların 102 tanesinde ise İlahiyat fakültesinin bulunduğunu anlatan Başkan Erbaş, İlahiyat fakültelerinde Arapça eğitiminin çok iyi olması gerektiğini belirtti. Başkan Erbaş, “Çünkü ulum-u İslamiye’nin kaynak dili Arapça’dır. (Onun için) Bu temel Arapça bilgisini elde etmek için biz Arapça konuşulan ülkelere öğrenci göndermek istiyoruz. Bu konuda Ürdün’ü de tercih ediyoruz. Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından Müslüman ülkeler arası öğrenci değişimini sağlamak için Mevlana Programı oluşturuldu” diye konuştu.
El Budur: ‘8 bin misafir öğrencimiz var’
İslami Bilimler Üniversitesi Rektöre Prof.Dr. Suleyman Fudeyl El-Budur ise ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Öğrencilerinin 8 bininin başka ülkelerden gelen öğrencilerden olduğunu ifade eden rektör El-Budur, “Üniversitemizin amacı İslam’ı öğretmektir. Orta Asya’dan, Avrupa’dan, Balkan ülkelerinden öğrencilerimiz var” şeklinde konuştu.
Başkan Erbaş, ziyaretin ardından üniversitede öğrenim gören Türk öğrencilerle sohbet etti.
Ürdün Üniversitesi’ne geçen Erbaş: ‘Dini ve müsbet ilimler bir arada yapılmalı’
Başkan Erbaş’ın İslami Bilimler Üniversitesinin ardından ikinci durağı Ürdün Üniversitesi oldu. Rektör Abdel Karim Al Qudah ve üniversite yönetimi ile bir araya gelen Başkan Erbaş, dini ilimlerle müsbet ilimlerin bir arada yapılmasının Müslümanların takip ettikleri bir metod olduğunu belirtti.
Ürdün’deki üniversitelerle Türkiye’deki üniversiteler arasında tecrübe paylaşımını geliştirmek gerektiğini ifade eden Başkan Erbaş, iki ülke üniversitelerinin birbirinden istifade etmesinin önemine dikkat çekerek, “Eğer bu işbirliğini yapabilirsek her iki ülke açısından öğrencilerin daha iyi yetişmesine yardımcı oluruz” ifadelerini kullandı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *