Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, New York’ta düzenlenen 19. Türkiye Yatırım Konferansı kapsamında Türkiye’de enflasyon ve makroekonomik görünüme dair sunum yaptı.
DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından New York’ta 19. Türkiye Yatırım Konferansı düzenlendi.
Konferansın ilk gününde Citi iş birliğiyle “Türkiye’nin Ekonomik Görünümü ve Yatırım Fırsatları Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıya Şimşek ve Karahan’ın yanı sıra ABD’li doğrudan yatırımcılar katıldı.
Toplantıda yatırımcılara, eylül ayının başında açıklanan üç yıllık Orta Vadeli Program (OVP), Türkiye’deki yatırım ortamı ve farklı sektörlerdeki yatırım fırsatları hakkında bilgi verildi.
Maliye Bakanının sunumu
Toplantıda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel ekonomideki zorlu koşullara ve bölgesel çatışmalara rağmen Türkiye ekonomisinin sağlam temellere dayandığını belirtti.
Şimşek, orta vadeli büyüme görünümünü ve makroekonomik istikrarı destekleyen unsurlar arasında toplam borçluluk oranının düşük olmasını, kamu maliyesindeki hareket alanını, dış kırılganlıklardaki azalmayı ve uluslararası rezervlerdeki artışı gösterdi.
Şimşek ayrıca Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış sürecinin sürdüğünü belirterek, sabit sermaye yatırımlarının kişi başına gelire oranının yüksekliğine ve son iki yılda kaydedilen verimlilik artışına dikkat çekti.
Türkiye’nin stratejik konumu, gelişmiş imalat altyapısı ve nitelikli iş gücüyle güvenilir bir tedarikçi konumunda olduğunu ifade eden Şimşek, yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sanayide katma değerli üretim çalışmalarının hız kazandığını söyledi.
Son dönemde hayata geçirilen vergi teşviklerinin yatırım ve ihracat ortamını desteklediğini belirten Şimşek; savunma sanayii, turizm, sağlık turizmi, dizi-film sektörü ve mobil oyun alanındaki dijital hizmet ihracatının uluslararası yatırımcılar açısından fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Merkez Bankası Başkanının sunumu
TCMB Başkanı Karahan, burada yaptığı konuşmada, Son verilerin dikkatli bir şekilde yorumlanması gerektiğini belirterek, arz şoklarının manşet enflasyon üzerinde önemli bir etki oluşturduğunu ve hizmet enflasyonunun katılık göstermeye devam ettiğini ifade etti.
Karahan, ancak bu tablonun hizmet bileşenleri arasında önemli ölçüde farklılık gösterdiğini bildirdi.
Normalde daha fazla katılık gösteren kalemlerde, özellikle kiralarda, belirgin bir iyileşme görüldüğünü aktaran Karahan, kira enflasyonundaki ve talepteki yavaşlamanın dezenflasyon sürecini desteklediğini vurguladı.
Karahan, buna karşılık, son dönemdeki gelişmelerden daha fazla etkilenen ulaştırma hizmetlerinin bu iyileşmenin bir kısmını dengelediğini kaydetti.
Bununla birlikte iç talepteki zayıflamanın etkisiyle büyümenin hız kestiğini belirten Karahan, şu ifadeleri kullandı:
“Bir bütün olarak değerlendirildiğinde, veriler daha zorlu arz koşullarına rağmen dezenflasyon sürecinin devam ettiğine işaret ediyor. Bu ayrımları anlamak, hem enflasyon görünümünü hem de para politikası duruşumuzu değerlendirmek açısından önemlidir. Aylık veriler tek başına bilgilendirici olmakla birlikte aynı zamanda dalgalı da olabilir. Politika değerlendirmemiz, temel eğilimdeki değişikliklere dikkat etmeye devam ederken, söz konusu dalgalanmaların ötesine bakmalıdır.”
TCMB Başkanı Karahan, jeopolitik gelişmelerin petrol fiyatlarını artırırken, rafineri marjlarındaki genişlemenin bu etkinin daha da belirginleşmesine yol açtığını ifade etti.
Enflasyon görünümüne ilişkin riskleri sınırlamak amacıyla para politikasında sıkılaştırmaya gittiklerini vurgulayan Karahan, dış ticaret dengesinin iyileştiğini ve seyahat gelirlerinin güçlü seyrini koruduğunu anlattı.
Karahan, kredi büyümesinin ilkbahardan bu yana önemli ölçüde yavaşladığını bildirdi.
Ekonomik aktivitede çeyreklik bazda görülen toparlanmanın güçlü ihracat tarafından desteklendiğini dile getiren Karahan, iç talepteki yavaşlama ve güçlü ihracatın cari dengedeki iyileşmeyi desteklediğini belirtti.
Karahan, yüksek frekanslı verilerin üçüncü çeyrekte iç talepteki yavaşlamanın devam edeceğine işaret ettiğini dile getirdi.
Enerji fiyatlarındaki artışın enflasyonu hem doğrudan hem de dolaylı kanallardan yukarı çektiğini aktaran Karahan, veriler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, enflasyonun ana eğiliminde son dönemde bir yavaşlama görüldüğünü kaydetti.
Enflasyon beklentilerinin temkinli davranmaya devam edilmesini gerektirdiğini vurgulayan Karahan, “Yurt içi yerleşiklerin Türk lirasına olan talebi güçlü seyrediyor. Uluslararası rezerv tamponları güçlü seyrini sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde enflasyonun seyrini dışsal şoklar ve yurt içindeki aktarım mekanizmaları belirleyecek.” ifadelerini kullandı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *