İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Sekreteri Saidi, İsrail’e ve ABD’ye ait hiçbir geminin Boğaz’dan geçiş yapamayacağını belirtirken İran Dışişleri Bakanı da, ABD’nin “Hürmüz Boğazı konusunda da yanlış hesaplamalar yapmaması” konusunda uyardı. Trump ise Hürmüz’ün ABD egemenlği altında olduğunu öne sürdü.
İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Sekreteri Behnam Saidi, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, “düşman” ülkelere ait gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan geçişine müsaade edilmeyeceğini belirtti.
Saidi, “Siyonist rejime ait hiçbir geminin Hürmüz Boğazı’ndan geçiş hakkı yoktur. Hatta bir gemi rejimle bağlantılı olup da başka bir ülkenin bayrağıyla İsrail mallarını taşıyorsa geçiş hakkı olmayacaktır.” dedi.
ABD’ye ait gemilere de Boğaz’dan geçiş izni vermeyeceklerini savunan Saidi, “Suçlu ve saldırgan Amerikan rejimine ait ticari ya da askeri hiçbir geminin de İran’a tehdit oluşturduğu ve İran Silahlı Kuvvetler tarafından düşman olarak tanımlandığı müddetçe Hürmüz Boğazı’ndan geçiş hakkı olmayacak.” ifadelerini kullandı.
İran Dışişleri Bakanı’ndan Trump’a “Hürmüz Boğazı’nda daha büyük bir yanlış hesaplama yapmayın” uyarısı
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, X sosyal medya platformundaki hesabından paylaştığı mesajında, “ABD, istihbarat hataları nedeniyle uzun süredir yanlış hesaplamalar yapıyor. Bunun örneği: İran’a karşı savaş. Şimdi de Hürmüz Boğazı’nda daha büyük bir yanlış hesaplama.” değerlendirmesinde bulundu.
“Sahte haberlerden daha kötüsü sahte istihbarattır. Dikkatli olun.” ifadelerini kullanan Erakçi, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün İran’a yönelik tehdit içeren ve İran’a deniz ablukasını sürdüreceklerine dair mesajında kullandığı “Şükür Allah’adır” ifadesine de atıfta bulundu.
Erakçi, paylaşımının devamında, “Allah büyüktür, yeryüzündeki herhangi bir güçten daha büyüktür. Biz Allah’a güveniriz.” ifadelerini kullandı.
İran: Hürmüz Boğazı İran’ın şartları kabul edilene kadar açılmayacak
İran’ın Basra Körfezi Su Yolu Yönetim Kurumu’nun x hesabından yayınlanan açıklamada, “ABD’li yetkililerin, Hürmüz Boğazı’ndaki İran ablukasının kaldırıldığına ilişkin peş peşe yaptıkları açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları gerçeği değiştirmiyor. Hürmüz Boğazı hala kapalı ve İran’ın şartları kabul edilene kadar yeniden açılmayacak.” ifadeleri kullanıldı.
Trump’tan aşağılama mesajları
Aylardır saldırılarını sürdüren ve İran’la imzaladıkları mutabakata rağmen saldırmaktan çekinmeyen Trump, dün sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip. Bunu sürdüreceğimizi düşünüyorum. Donanmaları yok, hava kuvvetleri yok, kalan askerleri maaşlarını alamıyor. Devrim Muhafızları Ordusu yok edildi ve kaçıyorlar. Liderlikleri belirsiz. Paraları yok. Ülkeleri vuruluyor.” iddialarında bulundu.
Trump mesajının sonunda, “İran sadece konuşuyor, icraat yok, artık Ortadoğu’nun zorbası değiller. Tanrıya şükürler olsun.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, “ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip. Bunu sürdüreceğimizi düşünüyorum.” dedi.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *