İran ordusu: Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD üslerini hedef aldık

İran ordusu: Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn’deki ABD üslerini hedef aldık

İran ordusu, ‘Şimşek’ operasyonunun son aşamasında yapılan saldırıların mühimmat depolarını, yakıt tanklarını ve iletişim hatlarını hedef aldığını iddia etti. ABD merkezli Axios, İran’ın Suudi Arabistan’daki Amerikan üssüne de bir füze attığını yazdı.

Cuma günü erken saatlerde İran, misilleme saldırıları dalgasıyla Kuveyt, Umman, Suriye, Ürdün ve Bahreyn’deki ABD askeri varlıklarını hedef aldığını ve hava üsleri, radar sistemleri, silah depoları ve askeri uçaklara zarar verildiğini duyurdu.

İran ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, Ürdün ve Kuveyt’teki Amerikan askeri tesislerini insansız hava araçlarıyla hedef aldığını ve Bahreyn’deki ABD Beşinci Filosu üssünde patlamalar meydana geldiğini iddia etti.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı’nın yayınladığı bir açıklamada, ordunun saldırıların “Şimşek” operasyonunun 14. aşamasında gerçekleştirildiğini belirtti.

Devrim Muhafızları Hürmüz Boğazı’nda 4 gemiyi durdurdu

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Deniz Kuvvetleri Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD ordusunun desteğiyle Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan dört gemiyi engellediğini belirtti.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı’nın yayınladığı açıklamada, gemilerin stratejik su yolunda füze ve insansız hava aracı ortak operasyonu sırasında durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada gemilerin isimleri, sahipleri veya varış yerleri belirtilmedi ve olayın koşulları hakkında hiçbir ayrıntı verilmedi.

İran Devrim Muhafızları Donanması, gemi sahiplerini ABD ordusunun “asılsız desteğine” güvenmemeleri konusunda uyardı ve uyarılarını dikkate almaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Basra Körfezi’nin güneyindeki bazı ülkelerin liderlerini de ABD desteğiyle yanıltılmamaları konusunda uyardı.

Bir ABD insansız hava aracı düşürüldü

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), Cuma günü geç saatlerde, güneydeki Buşehr eyaleti üzerinde bir ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Devlet haber ajansı IRNA’nın yayınladığı bir açıklamaya göre, insansız hava aracı, İran’ın entegre ulusal hava savunma ağı kapsamında faaliyet gösteren, Devrim Muhafızları Donanması’nın “yeni” konuşlandırılan gelişmiş hava savunma sistemi tarafından önlenerek imha edildi.

Açıklamada, insansız hava aracının Buşehr üzerindeki bölgeye girdikten birkaç dakika sonra devreye girdiği belirtildi; ancak olayın koşulları veya insansız hava aracının görevi hakkında daha fazla ayrıntı verilmedi.

Ayrı bir haber ajansı olan IRNA, ABD ordusunun gece boyunca Ahvaz, Bandar Abbas, Qeshm, Lar, Darab ve Yazd bölgelerini hedef alan yeni bir füze saldırısı dalgası başlattığını ve bunun bir dizi saldırının sonuncusu olduğunu bildirdi.

ABD yetkililerinden İran’ın iddiasına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Bir gemi mayına çarptı

İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) Cuma günü yaptığı açıklamada, iki petrol tankerinin güneydeki Hürmüz Boğazı’nda bir mayın tarlasından geçmeye çalışırken patlayıp alev aldığını duyurdu.

İran’ın Fars Haber Ajansı’nda yer alan bir açıklamada, Devrim Muhafızları Donanması, ABD istihbarat teşkilatlarının gemileri günün erken saatlerinde bölgeye girmeye teşvik ettiği belirtildi.

Ordu, tankerlerin kimliğini açıklamadı, kayıplarla ilgili ayrıntı vermedi veya bayraklarını ve sahipliklerini ifşa etmedi. İddiaya ilişkin bağımsız bir doğrulama da henüz yapılmadı.

İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’nın “son derece güvensiz” ve “tamamen kapalı” olduğunu belirterek, bölgeden petrol, doğalgaz ve kimyasal gübre ihracatının ABD askeri operasyonları sona erene kadar engellenmeye devam edeceği uyarısında bulundu.

Yetkililer, ticari gemilerin bölgeye girmemesi konusunda uyararak, bunun hasara ve can kaybına yol açma riski taşıdığını belirtti.

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM), X’te yaptığı bir paylaşımda, İran’ın tankerlerin boğazda mayına çarparak patladığı yönündeki iddiasını kabul etmedi.

Kuveyt ordusu Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hava savunma kuvvetlerinin şu anda İran tarafından fırlatılan düşmanca füze ve insansız hava aracı tehditlerine karşılık verdiğini belirtti.

Kuveyt Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, x hesabından, duyulan patlamaların hava savunma sistemlerinin düşman hedeflerini engellemesinden kaynaklandığını teyit eder,” açıklamasında bulundu. Açıklamada, halkın Kuveytli yetkililer tarafından verilen güvenlik talimatlarına uyması çağrısında bulunuldu.

Kuveyt’in ulusal havayolu şirketi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nda kalkış ve iniş işlemlerinin geçici olarak askıya alındığını ve bu önlem nedeniyle uçuşlarının çoğunun yeniden planlandığını duyurdu.

Devlet haber ajansı KUNA’nın aktardığı bir açıklamada Kuveyt Havayolları, “İran saldırganlığı nedeniyle Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nda kalkış ve inişlerin geçici olarak askıya alınması sonucu çoğu uçuş yeniden planlandı” dedi. Havayolu şirketi, “Yolcuların uçuş durumlarıyla ilgili güncel bilgilere ulaşmaları tavsiye edilir” açıklamasını yaptı.

Kuveyt Elektrik, Su ve Yenilenebilir Enerji Bakanlığı, Cumartesi sabahı erken saatlerde İran saldırılarının ardından bir enerji üretim ve su arıtma tesisinin bir bölümünde yangın çıktığını bildirdi.

Devlet haber ajansı KUNA’nın aktardığı açıklamada bakanlık, “Bu durum, santralin güvenliğini ve elektrik şebekesinin istikrarını sağlamak için önleyici işletme tedbirleri alınmasını zorunlu kıldı” dedi. Açıklamada, olayın ardından acil durum planlarının devreye sokulduğu belirtildi.

Ürdün Silahlı Kuvvetleri Cumartesi günü yaptığı açıklamada, hava savunma birliklerinin sabahın erken saatlerinde krallığı hedef alan 10 İran füzesini engellediğini duyurdu.

Ürdün Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı’ndan bir askeri yetkilinin açıklamasında, önlemelerin ülkenin egemenliğini korumak, hava sahasını güvence altına almak ve vatandaşlarının güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan savunma ve operasyonel çabaların bir parçası olduğu belirtildi. Ordu yetkilileri, olayda herhangi bir can kaybı veya maddi hasar olmadığını bildirdi.

Açıklamada ayrıca, Kraliyet Mühendislik Kolordusu’ndan ekiplerin, ülkenin çeşitli bölgelerine düşen füze enkazlarını toplamak ve etkilenen bölgeleri belirlenmiş teknik ve güvenlik protokollerine uygun olarak güven altına almak üzere görevlendirildiği belirtildi.

Pentagon dün gece de saldırdı

ABD ordusunun Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Cuma günü yaptığı açıklamada, Amerikan güçlerinin İran’a karşı yedinci gece üst üste düzenlediği hava saldırılarını sona erdirdiğini bildirdi.

CENTCOM x mesajında, “ABD güçleri, İran’a karşı yedinci gece üst üste gerçekleştirdikleri hava saldırılarını 17 Temmuz’da Doğu Zaman Dilimi’ne göre saat 21:30’da sona erdirdi” dedi. Komutanlıktan yapılan açıklamada, ABD güçlerinin son saldırılarda gözetleme noktalarını, askeri lojistik altyapısını, yer altı silah depolarını ve denizcilik yeteneklerini hedef aldığı öne sürüldü.

CENTCOM, Amerikan kuvvetlerinin operasyonda savaş uçakları, insansız hava araçları, savaş gemileri ve diğer unsurları kullandığını belirtti.

ABD ordusu, Başkan Donald Trump’ın talimatları doğrultusunda İran’ı sorumlu tutmaya devam ettiğini ve İran limanlarına karşı deniz ablukasını sürdürdüğünü açıkladı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, “50.000’den fazla Amerikalı askerimiz Orta Doğu’da görev yapıyor ve teyakkuzda, ölümcül ve hazır durumda bulunuyor” ifadesi kullanıldı.

Axios: İran Suudi Arabistan’daki üssü vurdu

ABD merkezli Axios’un haberine göre, İran Cumartesi günü Suudi Arabistan’daki bir ABD üssüne balistik füze fırlattı. Bu, Tahran’ın Körfez ülkesine yaklaşık dört ay sonra gerçekleştirdiği ilk doğrudan saldırı oldu.

Axios muhabiri, ABD’li bir yetkiliye atıfta bulunarak, saldırıyı X’teki paylaşımında bildirdi. Paylaşımda saldırı veya hedefiyle ilgili ek ayrıntılara yer verilmedi.

İran, Suudi Arabistan’da en son Nisan ayı başlarında Jubail petrokimya kompleksine düzenlenen saldırıda bir hedefi vurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *