Bakan Hind Kabavat, devrik rejim döneminde tutuklanan ve zorla kaybedilen kişilerin çocuklarından 200 çocuğun ailelerine kavuştuğunu açıkladı. Bu çocuklar, geçmiş yıllarda bakanlığa bağlı bakım evlerine yerleştirilmişti. Hristiyan kökenli ve feminist bir isim olan Kabavat, geçen yıl Cumhurbaşkanı Şara tarafından Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak atanmıştı.
Suriye Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı Hind Kabavat yaptığı açıklamada, bu 200 çocuktan 110’unun SOS Çocuk Köyleri Derneği’ne, 90 çocuğun ise diğer bakım evlerine yerleştirildiğini belirtti.
SANA’nın aktardığına göre, bu adım, gözaltına alınan ve zorla kaybolan kişilerin çocuklarının akıbetini araştıran komitenin çalışmalarının bir parçası olarak gerçekleştirildi. Komite, devrik rejim döneminde güvenlik birimleri tarafından bakanlığa bağlı bakım evlerine yerleştirilen 314 çocuğu kayıt altına aldı ve hâlihazırda 612 çocuğun başka ailelere yerleştirilmesiyle ilgili durumları Suriye yasalarına göre takip ediyor.
Bakan Kabavat, 10 Nisan’da komitenin çalışmalarının 194 çocuğun ailelerine geri dönmesini sağladığını, ilgili diğer dosyaların ise hâlen incelendiğini duyurmuştu.
Suriye’de zorla kaybolan ve gözaltına alınan kişilerin çocuklarının akıbetini araştırmak amacıyla kurulan bu komite, 2025 yılına ait 1806 sayılı karar ile oluşturuldu. Komite, Sosyal İşler ve Çalışma, Adalet, İçişleri ve Evkaf Bakanlıklarından temsilciler ile zorla kaybolanların aileleri ve sivil toplum örgütlerinden üyelerden oluşuyor.
Hind Kabavat kimdir?
Hind Aboud Kabawat, 1974 yılında Hindistan’da doğdu. Kanada-Suriye vatandaşıdır.
Şam Üniversitesi’nden Ekonomi lisans derecesi, Beyrut Arap Üniversitesi’nden hukuk derecesi, Toronto Üniversitesi’nden Çatışma Çözümü ve Tahkim Sertifikası, ABD’nin Tufts Üniversitesi Fletcher Okulu’ndan Hukuk ve Diplomasi yüksek lisans derecesi sahibidir. Harvard Hukuk Fakültesi Müzakere Programı’nda Misafir Araştırmacı olarak görev yapmıştır.
Hind, 2007 yılında New York’taki Tanenbaum Dinlerarası Anlayış Merkezi’nden Barış Yapıcılar Ödülü’nü ve 2009 yılında CRDC’den Kamu Diplomasisi Ödülü aldı. Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda Orta Doğu’nun Geleceği Komitesi üyesi ve 2011 ve 2012 yıllarında WEF’in savaş müdahalesi için Küresel Gündem Konseyi üyesiydi. Suriye Ekonomik Forumu’nun yönetim kurulunda yer aldı.
Hind, 1995-2014 yılları arasında Toronto’daki hukuk firmalarında uluslararası danışman olarak çalıştı. Mayıs 2015’e kadar Amerika Birleşik Devletleri Barış Enstitüsü’nde Suriye’den Sorumlu Kıdemli Program Görevlisi olarak görev yaptı. 2015-2017 arasında Suriye Müzakere Komisyonu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüş, Barış İnşası ve Dinlerarası Diyalog Programını yönetmiş, George Mason Üniversitesi’nde ders vermiş ve Suriye’de Tastakel’i kurmuştur.
30 Mart 2025 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmed eş Şara tarafından kurulan Suriye Geçici Hükümetinde, tek kadın, hıristiyan, laik ve feminist bir isim olarak Sosyal İşler ve Çalışma Bakanlığı’na getirildi.
İslam İşleri Bakanları Konferansında Suriye’yi Hıristiyan Bakan temsil ediyor
Suriye Geçici Yönetimi Çalışma Bakanı, teşekkür mesajı yayınladı













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *