BM Güvenlik Konseyi, Pakistan’daki saldırıları kınadı

BM Güvenlik Konseyi, Pakistan’daki saldırıları kınadı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Salı günü, Pakistan’ın Belucistan eyaletinde 31 Ocak’ta meydana gelen ve 31’i sivil olmak üzere 48 kişinin ölümüne yol açan, 177 teröristin öldürüldüğü çoklu terör saldırılarını şiddetle kınadı. Belucistan Kurtuluş Ordusu’nun hangi ülkeden ya da ülkelerden destek aldığı ise bilinmiyor.

Güvenlik Konseyi, yaptığı açıklamada, “Konsey üyeleri, 31 Ocak 2026 tarihinde Pakistan’ın Belucistan eyaletinde birden fazla noktada gerçekleştirilen alçakça ve korkakça terör saldırılarını en güçlü şekilde kınadı. Bu kınanması gereken terör eylemi, 31’i sivil olmak üzere 48 Pakistan vatandaşının ağır kaybına yol açtı. Sivil kayıplar arasında beş kadın ve üç çocuk da bulunuyor. Belucistan Kurtuluş Ordusu (BLA) bu terör saldırılarının sorumluluğunu üstlendi” dedi.

Konsey, “kurbanların ailelerine, Pakistan hükümetine ve halkına en derin taziyelerini ve başsağlığı dileklerini” ileterek, “yaralananların da acil ve tam iyileşmelerini” diledi.

Açıklamada, “Güvenlik Konseyi üyeleri, terörizmin tüm biçim ve tezahürleriyle uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehditlerden biri olduğunu yeniden teyit ettiler” denildi.

“Bu kınanması gereken terör eylemlerinin faillerini, organizatörlerini, finansörlerini ve sponsorlarını sorumlu tutma ve adalete teslim etme” ihtiyacının altını çizen Konsey, “tüm Devletleri, uluslararası hukuk ve ilgili Güvenlik Konseyi kararları kapsamındaki yükümlülüklerine uygun olarak, bu konuda Pakistan Hükümeti ile aktif olarak işbirliği yapmaya” çağırdı.

Açıklamada, “Güvenlik Konseyi üyeleri, terör eylemlerinin, motivasyonları ne olursa olsun, nerede, ne zaman ve kim tarafından işlenmiş olursa olsun, suç teşkil ettiğini ve haklı gösterilemez olduğunu yinelediler” denildi.

Pakistanlı güvenlik yetkilileri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Cuma gününden bu yana Belucistan genelinde 177 militanın öldürüldüğünü bildirdi.

Uzun süredir eyaletteki güvenlik güçlerini hedef alan yasa dışı Belucistan Kurtuluş Ordusu, 31 sivilin ve 17 güvenlik görevlisinin öldüğü saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Saldırılarda çok sayıda kişi de yaralandı.

İl başkenti Quetta ve diğer bazı bölgelerde mobil ve internet hizmetleri askıya alınmış durumda kaldı.

Pakistan’da Ocak ayında şiddet olaylarında yeniden bir artış yaşandı ve çatışmalarla bağlantılı ölümler Aralık ayına kıyasla %43 arttı.

İslamabad merkezli Pakistan Çatışma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’ne göre, geçen ay toplam 361 kişi öldürüldü; bunların 242’si militan, 73’ü sivil ve 46’sı güvenlik görevlisiydi.

Milyarlarca dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun kilit güzergahlarından biri olan, mineral bakımından zengin bu eyalet, uzun zamandır militanlığın merkezi konumunda bulunuyor; bazı Beluç ayrılıkçı gruplar, eyaletin “özgürleştirilmesi” olarak tanımladıkları şey için savaşıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *