Suriye’de eski para kaldırıldı, yeni para tanıtıldı

Suriye’de eski para kaldırıldı, yeni para tanıtıldı

Başkent Şam’da bulunan Konferanslar Sarayı’nda yeni Suriye banknotlarının tanıtım töreni düzenlendi. Merkez Bankası Başkanı, yeni paraların dijital ödeme altyapısı ve bankacılık sistemi reformlarının önünü açacağını söyledi. Şara da yeni banknotların üzerinde, ‘ulusal kimliği yansıtan’ öğeler kullandıklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ahmed eş Şara’nın katıldığı tanıtım törenine Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Nuh Yılmaz da yer aldı. Törende, ülkenin mevcut banknotlarının kademeli şekilde tedavülden kaldırılarak yeni paraya geçiş süreci başlatıldı.

Cumhurbaşkanı El-Şara, tanıtım kapsamında yapılan diyalog oturumunda, banknot değişiminin yalnızca teknik bir adım olmadığını, önceki bir dönemin kapanışını ve Suriye halkının umut bağladığı yeni bir aşamanın başlangıcını simgelediğini ifade etti.

El-Şara, dünya genelinde para değişimi ve sıfırların kaldırılması konusunda farklı deneyimler bulunduğunu hatırlatarak, bu tür süreçlerin son derece hassas operasyonlar olduğunu vurguladı. Geçiş döneminde en önemli unsurun toplumsal sakinlik olduğunu belirten El-Şara, vatandaşların eski parayı aceleyle elden çıkarmasına gerek olmadığını, mevcut paraların belirlenen takvim çerçevesinde yeni banknotlarla değiştirileceğini söyledi.

Şara, Suriye ekonomisinin yeniden toparlanmasının üretimin artırılmasına, işsizliğin azaltılmasına ve özellikle bankacılık sektörünün güçlendirilmesine bağlı olduğunu dile getirdi. Bankaların ekonomi için “damar” işlevi gördüğünü ifade eden El-Şara, geçmiş yıllarda yüksek döviz kurları ve ekonomik çöküş nedeniyle vatandaşların ulusal paraya olan güveninin zedelendiğini hatırlattı.

Yeni banknotun tasarımında kişileri yücelten sembollerden kaçınıldığını belirten El-Şara, bunun yerine Suriye’nin ulusal kimliğini ve tarihsel hafızasını yansıtan öğelere yer verildiğini söyledi. “İnsanlar gelir ve gider, ancak ulusal kimlik kalıcıdır” ifadesini kullandı.

El-Şara, yeni banknotun günlük alışveriş ve ticari işlemleri kolaylaştıracağını, dolar kullanımına olan bağımlılığı azaltacağını ve uzun vadede ekonomiye duyulan güveni güçlendireceğini belirtti. Süreçte spekülasyon ve fırsatçılıkla mücadele edileceğini, likiditenin enflasyon yaratmayacak şekilde kademeli olarak sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Para değişimi için birçok şirketle anlaşma yapıldığını aktaran El-Şara, Merkez Bankası bünyesinde süreci yakından izleyecek ve kamuoyunu bilgilendirecek özel bir mekanizma kurulacağını açıkladı. Vatandaşlara, söylentiler yerine resmî bilgi kaynağı olarak Suriye Merkez Bankası’nın açıklamalarını esas almaları çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı El-Şara, Suriye’nin yeni bir aşamaya girdiğini vurgulayarak, “Bu ülkeye güçlü bir ekonomi ve istikrarlı bir banknot yakışır” dedi.

Husri: Merkez Bankası istikrarın temel direği olmayı hedefliyor

Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdulkadir Husri, törende yaptığı konuşmada, yeni banknotların ekonomik istikrar, şeffaflık ve para politikalarının yeniden yapılandırılması hedefleri doğrultusunda piyasaya sürüldüğünü söyledi. Merkez Bankası’nın ulusal istikrarın temel direği olmayı hedeflediğini ifade eden Husri, “Paranın değerini değiştirmiyor, sadece sıfırları kaldırıyoruz.” dedi.

İlk hedeflerinin prosedürleri sadeleştirmek ve halkın günlük hayatını kolaylaştırmak olduğunu vurgulayan Husri, ikinci hedefin ise para arzını kontrol altına almak ve piyasalarda fiili dolaşım değerini düzenlemek olduğunu kaydetti.

Yeni paraların dijital ödeme altyapısı ve bankacılık sistemi reformlarının önünü açacağını aktaran Husri, para değişiminin döviz kuruna doğrudan etki etmeyeceğini aksine halkı tekrar Suriye lirası kullanımına yönlendirmeyi amaçladığını ifade etti.

Para değişim sürecinin 90 gün içinde tamamlanacağını, ihtiyaç halinde sürenin uzatılabileceğini belirten Husri, geçiş döneminde fiyatlamaların hem eski hem yeni paralar üzerinden yapılacağını aktardı.

Husri ayrıca enflasyon artışı ya da fiyat yükselişi için bir zemin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *