Hamas, İsrail işgal rejimine ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Gazze Şeridi’ndeki ihlallerini durdurması ve Refah sınır kapısını her iki yönde yeniden açması için arabuluculara baskı yapma çağrısını yineledi.
Hamas Hareketi, İsrail işgal rejimine ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesi, Gazze Şeridi’ndeki ihlallerini durdurması ve Refah sınır kapısını her iki yönde yeniden açması için arabuluculara baskı yapma çağrısını yineledi.
Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “İşgal, sivilleri kasten hedef alarak, yerinden edilmiş kişilerin çadırlarını yakarak, Gazze Şeridi’ndeki kalan evlerin yıkımını artırarak ve Refah sınır kapısını hem bölge sakinlerine hem de insani yardımlara kapalı tutarak halkımıza karşı katliam yapmaya devam ediyor” dedi.
Kasım, Hareketi’nin “ateşkes anlaşmasının şartlarına bağlı olduğunu” vurgulayarak, dün bir başka İsrailli esirin cenazesini teslim etti. Sözcü, Hamas’ın esir değişim sürecini tamamlamaya kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.
CNN’in soruşturması, sistematik soykırımın yeni kanıtlarını sunuyor
Hamas Hareketi, Perşembe günü yaptığı bir diğer açıklamada, CNN soruşturmasının, İsrail’in insani yardımları ölümcül tuzaklar olarak kullanarak Filistinlilerin büyük çaplı can kaybına yol açtığına dair yeni kanıtlar sunduğunu belirtti.
Hamas, “Suçlu İsrail işgal ordusunun halkımıza karşı işlediği vahşetler münferit olaylar değil, uluslararası hukuku ve en temel insan hakları ilkelerini hiçe sayarak, dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen savaş suçları ve sistematik saldırılardır. Bu durum, ABD yönetiminin ve bazı Batı başkentlerinin soykırıma ortak olması ve Netanyahu öncülüğündeki Siyonist savaş suçlularına karşı uluslararası yargı çabalarını engellemesiyle birlikte ortaya çıkıyor,” diye vurguladı.
Hareket, Uluslararası Ceza Mahkemesi, Uluslararası Adalet Divanı ve diğer yetkili mahkemeleri bu iğrenç suçu kapsamlı bir şekilde soruşturmaya, bunu İsrail’in suçlarına ilişkin resmi raporlara dahil etmeye ve İsrail liderlerinin Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere karşı işledikleri suçlardan dolayı hesap vermelerini sağlamaya çağırdı.
CNN’in Çarşamba günü yaptığı detaylı bir araştırma, İsrail güçlerinin Gazzeli yardım gönüllülerinin cesetlerini buldozerlerle yıkarak sığ mezarlara gömdüğünü ortaya çıkardı.
CNN’in araştırma raporuna göre, diğer zamanlarda kurbanların kalıntıları açıkta çürümeye bırakılıyor ve askeri alanda kurtarılamıyor.
CNN’in kapsamlı video analizleri, uydu görüntüleri ve görgü tanıkları ile eski askerlerin ifadelerine dayanan haberi, İsrail’in Gazze’de uluslararası insancıl hukuku sistematik olarak ihlal ettiğini ortaya koyuyor.
Soruşturma, Gazze’de insani yardım almaya çalışırken kaybolan Filistinlilerin akıbetine ışık tutuyor. Hayatta kalanlar ve kayıp yakınları, çaresiz sivillerin yiyecek kolilerini almak için koştururken İsrail askerlerinin rastgele ateş açtığı görüntüleri anlattı.
(Filistin Enformasyon Merkezi)













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *