Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) birçok üyesi, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki göstererek derhal ateşkes çağrısında bulunurken, ABD ise bir kez daha İsrail’e desteğini yineledi, üyelerin İsrail’i dışladığını savundu.
BMGK, “Filistin Sorunu da Dahil Orta Doğu’daki Durum” başlıklı oturumda toplandı.
Güney Kore: Kare harekatı krizi daha da kötüleştirebilir
Toplantıda ilk sözü alan Güvenlik Konseyi dönem başkanı Güney Kore’nin Dışişleri Bakanı Cho Hyun, Gazze’deki durumu “uluslararası barış ve güvenlik için en büyük zorluklardan biri” olarak nitelendirdi. Cho, “İnsan acısının muazzam boyutu ve bölgesel istikrar üzerindeki etkileri, acil ve ortak bir dikkat gerektiriyor.” dedi.
Ülkesinin “İsrail’in Gazze kentinin kontrolünü ele geçirmek için başlattığı kara harekatından derin endişe duyduğunu” belirten Cho, bunun zaten felaket boyutunda olan insani krizi daha da kötüleştirme riski taşıdığını vurguladı.
Slovenya: Uluslararası toplumun başarısızlığı
Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Gazze’nin, “uluslararası toplumun başarısızlığının ders kitabı örneği” haline geldiğini söyleyerek “Gazze, çocuklar için en ölümcül yer, insani yardım ve sağlık çalışanları için en ölümcül yer, gazeteciler için en ölümcül yer ve Orta Doğu’da ilk kez ilan edilen kıtlığın yaşandığı yer haline geldi.” diye konuştu.
Fajon, Güvenlik Konseyi’nin de “felç olduğunu” belirterek, Konsey’i, “ortak geleceğin Gazze soykırımının lekesiyle belirlenmesine izin vermemeye ve hemen harekete geçmeye” çağırdı.
Cezayir: Tam teşekküllü bir soykırım kampanyası
Cezayir Dışişleri Bakanı Ahmed Attaf, Gazze’deki durumu “tam teşekküllü bir soykırım kampanyası” olarak nitelendirdi ve İsrail’in “Büyük İsrail efsanesini” sürdürürken “bağımsız ve egemen bir Filistin Devleti kurma olasılığını baltalamaya” çalıştığını dile getirdi.
Danimarka: Bu mücadelenin sonunun zamanı geldi
Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, İsrail’in saldırılarının “dayanılmaz ölçekte bir insani felakete” yol açtığını belirterek, “Filistin Devleti’nin tanınmasının anahtarlarının artık İsrail hükümetinin elinde olmaması gerektiğini” ifade etti. Rasmussen, “Onlarca yıldır süren bu mücadelenin sonunun zamanı geldi.” dedi.
Rusya: Filistinliler toplumsal deneylerin nesnesi değildir
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vassily Nebenzia, Filistin Devleti’nin yakın zamanda tanınmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti ve İsrail’i “tüm Filistin topraklarının tam kontrolünü ele geçirmeye” çalışmakla suçlayarak, Gazze’nin “sistematik olarak yok edildiği” konusunda uyardı. Nebenzia, “Filistinliler toplumsal deneylerin nesnesi değildir, onlar da bizim uluslarımızla aynı egemenlik ve kalkınma hakkına sahip bir halktır.” ifadesini kullandı.
Orta Doğu’daki sorunların diplomatik çabalarla başarıya ulaşacağını belirten Nebenzia, “Hem İsrail hem de ABD, hastanelere, okullara, insani yardım konvoylarına yönelik saldırıları ve kadın, çocuk ve yardım çalışanlarının ölümlerini haklı çıkarmaya çalışmaya devam ediyor.” dedi.
ABD: İsrail’i dışlıyorsunuz
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz ise sözlerine Güvenlik Konseyi’ni “İsrail’i dışlamakla” eleştirerek başladı. Waltz, üye devletleri “barışı ilerletmek için ciddi çaba göstermek yerine performansı ön planda tutmakla” suçladı. Bölgede çatışmanın sona ermemesinden Hamas’ı sorumlu tutan Waltz, diğer ülkeleri Hamas’ı kınamaya çağırdı ve Washington’ın “İsrail’e sarsılmaz desteğini” yineledi.
Riyad Mansur: Biz taahhütlerimizi yerine getiriyoruz
Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, “Gazze’deki soykırımın sona erdirilmesi ertelenemeyecek ve kararlı bir eylem gerektiren en önemli önceliktir. Tek başına derhal bir ateşkes, iki milyondan fazla Filistinlinin ve 20 İsrailli esirin hayatını kurtarabilir.” diye konuştu.
Mansur, İsrail’in yol açtığı kıtlığa derhal son verilmesi, İsrail’in Gazze Şeridi’nden güçlerini tamamen çekmesi ve Filistin halkının özgürlüğe ve onuruna kavuşması çağrısında bulundu. İsrail’in saldırılarının uzamasını ve tırmanmasını önlemek için sıkı önlemlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Mansur, bu tür önlemleri alan ülkelere teşekkürlerini iletti.
Mansur, “Filistin halkı on yıldır varlığının inkar edilmesinin acısını çekiyor ve şimdi bir kez daha ulusumuzu yok etme girişimiyle karşı karşıya.” dedi. Filistin’in, “hem sözde hem de eylemde” barışa bağlı kaldığını yineleyen Mansur, “Biz taahhütlerimizi yerine getiriyoruz ve İsrail’in de taahhütlerini yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.
Mansur, “Filistinliler aşağılık varlıklar değildir. Yaşamı, özgürlüğü ve onuru hak ediyoruz. İsrail’in Gazze’de halkımıza karşı işlediği zulümler hiçbir şekilde haklı gösterilemez.” dedi.
Filistinliler ve İsraillilerin sürekli savaşa mahkum edilmemesi gerektiğini belirten Mansur, “Soykırım yok, gasp yok, zorla yerinden etme yok, sömürgecilik yok, ilhak yok, işgal yok, Gazze’yi kurtarın, Filistin’i kurtarın, barışı kurtarın.” ifadesini kullandı.
Kuveyt: Sözler pratik adımlarla eyleme dönüştürülmeli
Kuveyt Veliaht Prensi Sabah Halid el-Hamed es-Sabah, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri adına bir konuşma yaptı. es Sabah, oturumun, Gazze trajedisinin yaklaşık iki yıldır devam ettiği, savunmasız Filistin halkının boğucu ve haksız bir kuşatma, yıkım ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 60 bini aşkın masum sivilin yaşamını yitirmesiyle en korkunç acılarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde yapıldığını söyledi.
Gazze Şeridi’nde yaşananların soykırım ve etnik temizliğin canlı bir örneği ve görmezden gelinemeyecek açık bir yara olduğunu vurgulayan Sabah, BMGK’ye, Gazze’ye yönelik saldırıları derhal durdurulması, insani yardıma acilen erişim sağlanması ve sivilleri korumak için sözlerini pratik adımlarla eyleme dönüştürmesi çağrısında bulundu.
Mısır: Yaşamı, özgürlüğü ve onuru hak ediyoruz
Mısır’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Usame Abdulhalik de ülkesinin, Gazze Şeridi’nde ateşkes sağlanmasının gerekliliğine inandığı için İsrail’in birçok provokasyonundan uzak durmaya önem verdiğini söyledi.
Gazze’deki savaşın devamına ilişkin İsrail’in inatçı tutumunun olduğunu dile getiren Abdulhalik, Gazze Şeridi’ndeki felaket ortamının sona erdirilmesinin mutlak bir zorunluluk haline geldiğini vurguladı.
Ebu Gayt: Gazze’de yaşananlar Gazze’de kalmayacaktır
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da oturumdaki konuşmasında, “Gazze’de yaşananlar vahşet ve barbarlık bakımından eşi benzeri görülmemiş boyuttadır, ancak amaçları açıktır: Filistin toplumunu yok etmek ve tüm topraklarını yaşanmaz hale getirerek nüfusu Gazze Şeridi’nin dışına göç ettirmek.” değerlendirmesinde bulundu.
Ebu Gayt, “Açıkça söylüyorum, bu acımasız ve delice plana teslim olmak, Konsey’in meşruiyetini büyük ölçüde ortadan kaldıracak ve uluslararası barış ve güvenliği sağlamadaki rolünü zayıflatacaktır. Gazze’de yaşananlar Gazze’de kalmayacaktır.” diye konuştu.
BMGK’nin bu savaşı durdurmak için ahlaki açıdan doğru ve pratik bir karar almasının zamanının geldiğine dikkati çeken Ebu Gayt, “Savaşı yarından önce, bugün durduralım ve Gazze’yi yeniden inşa etmeye, çocuklarını hak ettikleri çocukluklarına döndürmeye hemen başlayalım.” dedi.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *