Hamas Siyasi Bürosu üyesi Gazi Hamad, el Cezire’de katıldığı programda, Katar’da uğradıkları saldırı sırasında yaşananları anlattı ve “Kahire, Riyad, Bağdat ve Amman, ABD destekli bu İsrail çılgınlığından muaf değil.” dedi.
Hamas Siyasi Bürosu üyesi Gazi Hamad, İsrail’in geçen hafta Katar’ın başkenti Doha’da danışmanlarıyla birlikte ABD’nin bir önerisini inceleyen Hamas heyetine suikast girişiminde bulunduğunu açıkladı. Hamad, El Cezire’ye verdiği röportajda, saldırının toplantının başlamasından bir saatten kısa bir süre sonra gerçekleştiğini söyledi. Heyet füze seslerini duyduğunda, bir suikast girişiminin hedefi oldukları anlaşıldı.
Hamad, İsrail hava saldırıları konusunda deneyimli heyetin, bir dakikadan kısa bir sürede yaklaşık 12 füzenin isabet ettiği bölgeyi hızla tahliye ettiğini belirterek, durumu son derece tehlikeli olarak nitelendirdi ve hedef alınan liderlerin yara almadan kurtulmayı başardığını doğruladı.
ABD’nin suç ortaklığı mı?
Hamad, ABD’nin suç ortaklığı olasılığını göz ardı etmedi ve Washington’ı, İsrail’in Gazze’de devam eden yıkımına ve etnik temizlik yoluyla Şeridi yok etme çabalarına olanak sağlamakla suçladı. Bu eylemleri, artık “herkesin açıkça bildiği” “kanlı bir gündemin” parçası olarak nitelendirdi.
Bölgesel bir tehdit
Arap ve İslam başkentlerinin artık İsrail’in saldırganlığından güvende olmadığı konusunda uyarıda bulunan Hamad, Doha’daki olayın daha geniş bir tehdide işaret ettiğini belirtti. “Kahire, Riyad, Bağdat ve Amman, ABD destekli bu İsrail çılgınlığından muaf değil.” dedi.
Bunun Arap ve İslam ülkelerinin onuru ve güvenliği açısından kritik bir sınav olduğunu vurgulayan Hamad, “UCM tarafından aranan Netanyahu, Ortadoğu haritasını yeniden çizmekten açıkça bahsediyor, Beyrut ve Şam’ı bombalıyor ve şimdi de tüm Arap başkentlerini tehdit ediyor,” diye ekledi.
Sorumluluk Çağrısı
Hamad, yalnızca Filistinlileri değil, tüm Arap ve uluslararası toplumu tavır almaya çağırdı ve şunları söyledi: “İsrail tüm kırmızı çizgileri aştı. Doha’daki saldırısı, barışı diplomasi yoluyla değil, güç ve zorbalıkla dayatmaya çalıştığını kanıtlıyor.”
ABD arabuluculuğuyla ilgili acı deneyim
ABD’nin arabuluculuk çabalarını “acı” olarak nitelendiren Hamad, Amerikan elçisi Steve Wietkoff’un tutumunu eleştirdi. ABD’nin sözlerini yerine getirmediğini ve sık sık tutum değiştirerek İsrail işgaliyle açıkça aynı çizgide olduğunu iddia etti.
Trump’a yönelik suçlamalar
Hamad, ABD Başkanı Donald Trump’ı, Hamas’ın Katar aracıları aracılığıyla yanıt vermesinden sadece birkaç saat sonra suikast girişimine izin vermekle suçladı. Trump’ın, Katar’ın ABD’nin stratejik müttefiki olmasına rağmen Katar topraklarına yönelik bir saldırıyı engelleyemediğini söyledi.
ABD’nin hiçbir zaman ciddi bir arabuluculuk yapmadığını, aksine İsrail’in müzakerecileri hedef alması ve Filistinlileri öldürmek için kullanılan silahların tedariki de dahil olmak üzere savaş suçlarına göz yumduğunu belirtti.
Tarafsızlık yok
Hamad, bu davranışıyla ABD’nin Filistinlilere yönelik soykırımda güvenilmez bir arabulucu ve suç ortağı olduğunu kanıtladığını belirtti.
Trump’ın Gazze’de tutulan İsrailli tutuklulara yönelik tehditlerine yanıt veren Hamad, Hamas’ın Trump’tan talimat almadığını ve tehditlerini umursamadığını söyledi. “Meşru ve dini ilkelerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz” diyen Hamad, Gazze’yi bombalayanların rehinelerin hayatları için gerçek tehdit olduğunu sözlerine ekledi.
Hamad, Trump’ın her zaman tarihin yanlış tarafında yer aldığını, İsrail’i barış aramak yerine savaşı sürdürmeye teşvik ettiğini ve bunun da Amerika’nın bu çatışmadaki suç ortaklığının bir başka kanıtı olduğunu belirterek sözlerini tamamladı.
Hamad, 9 Nisan’da Doha’da düzenlenen ve bir Katar askeri ile beş Filistinlinin şehid edildiği bombalı saldırıdan bu yana ilk kez kamuoyunun karşısına çıkıyordu.
(FEM)













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *