Av yasağının bitmesi ile denizlerde avcılık sezonu başladı. Dün gece düzenlenen programlar Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle ve dualarla başladı.
Balıkçılığın önemini vurgulayan Gül, “Bizim nesilde hepimizin kitaplardan okuduğu şu altın yumurtlayan tavuk meselesi vardır. Altın yumurtlayan tavuk aslında balıkçılık sektörünü çok güzel anlatıyor.” dedi. Törene katılan Özlem Zengin balıkçılığın, Türkiye’nin ihracatı için önemli olduğunu belirtirken, Abdullah Özdemir ise av sezonunun hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından Beykoz Müftüsü Muhammed Likoğlu dua etti.

Vali Gül ve beraberindekiler, daha sonra güverteden denize açılan diğer tekneleri uğurladı. Programa, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, İstanbul Deniz Ürünleri Avcıları Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı İlhan Bal, Poyrazköy Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Davut Burhan Toker ve çok sayıda kişi katıldı.

Samsun
Canik Balıkçı Barınağı’nda 2025-2026 av sezonu açılış programı düzenlendi. Programda, Samsun Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi horon oynadı.

Samsun Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 15 Nisan’da başlayan av yasağının sona erdiğini belirterek, 2025-2026 av sezonunun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Erdal Üstündağ ise Türkiye’nin su kaynakları açısından zengin bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından Samsunlu balıkçılar dualarla denize uğurlandı. Törene Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nihat Soğuk katıldı.

Balıkesir
Bandırma Körfezi’nde av yasağının kalkmasıyla Marmara Denizi’ne açılan Bandırmalı balıkçılar, yaklaşık 500 kasa sardalya yakaladı. Yakalanan sardalyalar, Bandırma Su Ürünleri Hali’ne getirildikten sonra Bursa ve İstanbul’a gönderildi.
Balıkçılardan Emin Gürer, ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Denizde bol miktarda sardalya gördüklerini belirten Gürer, “Diğer balık türleriyle ilgili henüz bir gelişme yok. Bandırma Körfezi’nde bol miktarda sardalya yakaladık. Sezon genelinde sardalya, hamsi ve istavrit bol olacak.” dedi.

Ordu
Fatsa ilçesindeki limanda yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan balıkçılar için Kur’an-ı Kerim okundu, dua edildi. Yakınları tarafından denize uğurlanan balıkçılar, halatları çözerek teknelerinin motorunu çalıştırdı.

Karadeniz’in mavi sularına ağlarını bırakan balıkçılar, istavrit, mezgit ve barbun yakalayarak sezona başladı. Tekne kaptanı 65 yaşındaki Emin Uçan, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sezon hamsinin bol olmasını beklediklerini söyledi.

İstavritten de beklentilerinin olduğunu belirten Uçan, denizdeki yeni av sezonunun güzel geçmesi halinde tüm balıkçıların sevineceğini dile getirdi. Balıkçı Aydın Tel de tüm meslektaşlarına bereketli bir sezon temenni ederek, ağlara ilk olarak istavrit ile mezgit geldiğini anlattı.

Fatsa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İlhami Demirtürk ise “vira bismillah” diyerek sezonu açtıklarını vurgulayarak, “İlk ağımızı denize attık. Bereketli geçti. Bu seneki sezonda palamut az ama hamsi ve istavrit güzel ve bol bir şekilde var. Bu sene herkesin yüzünü Cenabı Allah güldürecek.” dedi. Kazasız ve iyi bir sezon geçmesini dileyen Demirtürk, şu anda ağlarda istavrit, mezgit ve barbun bulunduğunu, söz konusu çeşitlerin bu sezon için güzel göründüğünü sözlerine ekledi.














Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *