Rusya’nın Çin ve Moğolistan ile birlikte başlattığı dev tatbikat için bu tanımı yapıyor Star yazarı Ardan Zentürk.
Büyük bir savaş çıkması halinde bugün piyasa değeri 1 trilyon dolar olan Amazon, yüksek ihtimal kepenk indirmiş olur diyen Zentürk, Sibirya’da düzenlenen dev tatbikatı aptallık olarak niteliyor ve Rusya ve Çin’in Amerika’yı işgal etmesinin bile bir anlamı olmadığını belirtiyor.
“Küresel aptallıkların kanlı serüveni” başlıklı yazısının bir bölümünde şöyle diyor Zentürk:
Rusya ile Çin aralarına Moğolistan’ı da alarak 300 bin askerin katıldığı dev bir tatbikat başlattı. Verilen mesaj ne? Yüksek ihtimal Amerikan saldırganlığına, bir gövde gösterisiyle cevap vermek…
Aslında bir aptallığı, başka bir aptallıkla cevaplamaktan başka bir anlam taşımıyor.
Ne yapacak yani Rusya ve Çin? Günü geldiğinde o 300 bin askeri 1 milyona tamamlayıp, Bering Boğazı üzerinden önce Alaska, sonra Amerika’nın tümünü işgal mi edecek, geçiniz.
Yoksa, “eh bu kadar askeri, füzeyi, tankı, topu, savaş uçağını, bir araya getirdik, yola çıkmışken bari, şu Hindistan’ı ezip geçelim” mi diyecekler, saçma…
21’inci yüzyılda aptallığın ana zemini şu: İnsanlık tarihinde savaş ilk kez, karlı bir yatırım alanı olmaktan çıktı, en büyük hesaplaşmayı kazansanız bile yalnız, kaybettiklerinizle baş başa kalmanızdan başka yol yok…
Bir yeri işgal edip kaynaklarını kullanmak için yürütülecek uzun soluklu mücadele veya işgal edilen yerin insanlarının üzerinden sağlanacak gelir, bırakın sizin refahınıza katkı yapmasını, maliyetini bile karşılamıyor.
Amerika’nın Irak-Suriye macerası ortada, trilyonlarca dolar döktüler, daha 1 kuruşluk gelirleri yok, bir de terör belasını azdırdıkları için, kendi topraklarında metroya binerken bile k.çları üçbuçuk atıyor…
Rusya ile Çin, diyelim Amerika’yı işgal etti, orada gerçek anlamda ne bulacak? 44 milyon gıda kuponu ile hayata tutunan Afrika düzeyinde fakirlik yaşayan insanlar, 4 milyon evsiz, nüfusun yüzde 1’i hariç geri kalanı bankalara trilyonlarca borcu olan zayıf bir orta sınıf… Büyük bir savaş çıkması halinde bugün piyasa değeri 1 trilyon Dolar olan Amazon, yüksek ihtimal kepenk indirmiş olur, Amerikan bankalarının ekranlarında gözüken trilyonlarca doların yüzde 92’sinin karşılığı yok, yani üretilmiş para, bir sabah uyanırsınız, ekranlar simsiyah…
Amerikan servetinin kaynağını oluşturan Silikon Vadisi’nin geliri, (Yuval Noah Hariri’nin de dediği gibi) silisyum ticaretine değil, bilgiye dayanıyor, bilginin önünü kestiğin an, oradan 1 kuruş bile alamazsın…
Böyle bir dünyada yaşıyoruz ve insanlığa yön verme iddiasındaki tüm siyasi kadrolar, 19’uncu yüzyıl refleksleri ile hareket ediyorlar…
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *