Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptırım kararnamesi

Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yaptırım kararnamesi

Hukukun üstünlüğü çerçevesinde ABD Başkanı Donald Trump, yeni bir başkanlık kararnamesi çıkardı. Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) yaptırım öngören kararnameyi imzalayan Trump, kararın nedeninin ABD himayesindeki Netanyahu hakkında tutuklama kararı çıkararak yetkisini kötüye kullanması olduğunu belirtti.

Donald Trump yaptığı yazılı açıklamada, merkezi Avrupa’da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) yetkililerine yaptırım öngören bir başkanlık kararnamesine imza attığını duyurdu. Trump, söz konusu kararnameyle ilgili açıklamasında, UCM’nin, Amerika’yı ve İsrail gibi yakın müttefiklerini “temelsiz ve gayrimeşru şekilde” hedef aldığını savundu.

UCM’nin, Netanyahu aleyhinde Gazze’deki savaş suçlarına atıfla çıkardığı tutuklama kararını kabul etmediklerini kaydeden Trump, şu ifadeleri kullandı:

“UCM, meşru bir dayanağı olmaksızın, ABD ve İsrail de dahil olmak üzere bazı müttefiklerinin personeli üzerinde yargı yetkisi iddia etmiş ve ön soruşturmalar açmıştır; ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı hedef alan asılsız tutuklama kararları çıkartarak yetkisini kötüye kullanmıştır. Her iki ülke de Roma Statüsü’ne taraf veya UCM üyesi olmadığı için UCM’nin ABD veya İsrail üzerinde herhangi bir yargı yetkisi bulunmamaktadır.”

UCM’nin ABD ile İsrail gibi yakın müttefiklerini “hedef aldığını” savunan Trump, kararnamesiyle bu kurum yetkililerine yaptırım uygulanacağını belirtti.

Söz konusu kararname, UCM yetkililerinin Amerikan vizesi almalarını ve ABD ile finansal işlemler yapmalarını bloke edecek.

UCM, geçen yıl kasım ayında, Gazze Şeridi’nde İsrail’in işlediği suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı İsrail Başbakanı Netanyahu ile o günkü Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarmıştı. Diğer siyonist liderlerin neden kararın dışında tutulduğu bilinmezken, Mahkeme iki Hamas liderini de Aksa Tufanı’ndan dolayı suçlamıştı.

Amerikalı yetkililer, siyonistler hakkındaki UCM kararını tanımadıklarını duyurmuş, Amerikan parlamentosundaki Cumhuriyetçi üyeler Mahkeme’ye yaptırım uygulanmasını istemişti.

Merkezi ABD’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı ise siyonistler hakkında herhangi bir karar almamıştı. Güney Afrika Cumhuriye’nin başvurusu ile dava açılmış, ardından onlarca devlet de bu davaya katılmış ancak UAD konuyu bugüne kadar sürüncemede tutmayı başardı. Geçtiğimiz günlerde ise UAD’nin Başkanı Nevvaf Selam, Lübnan’a başbakan olarak atanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *