Güney Kore, devlet başkanının azil sürecini uzatıyor

Güney Kore, devlet başkanının azil sürecini uzatıyor

Sıkıyönetim ilan ettikten sonra meclis tarafından Devlet Başkanı Yoon’un azledilmesinin ardından, Anayasa Mahkemesi’nde Yoon’un azil davasının ilk ön duruşması görülmeye başlandı. Bu duruşmada, gelecek duruşmaların da tarihleri belirlenecek. Mahkeme sonunda, Yoon suçlu bulunursa, azil kesinleşecek ve iki ay içinde seçime gidilmesi gerekecek. Öte yandan Meclis, Yoon’un vekili Başbakan Han Duck-soo’yu da bugün azletti.

Güney Kore Anayasa Mahkemesi’nde, devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Yoon Suk Yeol’un azil davasının ilk ön duruşması görülüyor.

Yonhap’ın haberine göre, ön duruşma kapsamında, Yoon’un ve Ulusal Meclisin temsilcileri, tanık ile kanıt listelerini sunmak ve gelecekteki duruşmaların tarihlerini belirlemek üzere bir araya geldi. Devlet başkanlığı vazifesinden 3 Aralık’taki kısa süren sıkıyönetim ilanı nedeniyle geçici uzaklaştırılan Yoon’un, görevden alınması ya da göreve iade edilmesine karar verilecek davanın ilk ön duruşması başladı.

Sıkıyönetim ilanı nedeniyle “ayaklanmaya teşebbüs” suçundan yargılanan Yoon, suçlama onaylanırsa görevden alınacak ve 60 gün içinde erken devlet başkanlığı seçimine gidilecek, suçlamanın reddedilmesi halinde ise görevine iade edilecek.

Anayasa Mahkemesinin, Yoon’un azline ilişkin kararını, davanın değerlendirilmeye başlandığı 14 Aralık’tan itibaren 6 ay içinde vermesi gerekiyor.

Yoon ifade vermeye de gitmedi

Yonhap’ın haberine göre, Yoon, 3 Aralık’taki kısa süren sıkıyönetim ilanı nedeniyle kendisini 25 Aralık’ta, yerel saatle 10.00’a kadar ifade vermeye çağıran CIO’ya gitmedi. Sıkıyönetim ilanıyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü, Savunma Bakanlığı ve üst düzey hükümet görevlileri hakkında CIO’nun ortak soruşturmasını yürüten yetkililer, Yoon’u yeniden ifade vermeye çağırmıştı. Soruşturma ekibi, Yoon’a yönelik ayaklanma girişimi ve görevi kötüye kullanma suçlamalarını inceliyor.

CIO’nun, geçerli bir gerekçe olmaksızın çağrıları görmezden gelmeye devam etmesi halinde Yoon’un 48 saate kadar gözaltında tutulması için mahkeme emri çıkarmayı değerlendirdiği ifade edilmişti. Yoon, 15 ve 16 Aralık’ta savcılık tarafından çağrılmasına karşın çeşitli gerekçeler öne sürerek ifade vermeye gitmemişti.

Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı istifa etti

Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, sıkıyönetim ilanıyla halkı endişeye sürükledikleri ve kargaşaya yol açtıkları için vatandaşlardan özür dilemişti. “Sıkıyönetime ilişkin görevlerini yerine getiren askerler, tüm talimatları bakandan aldı.” ifadesini kullanan Savunma Bakanı Kim, tüm sorumluluğu üstlendiğini belirtmiştiti. Kim, istifa niyetini Yoon’a bildirmiş, Yoon da sıkıyönetim ilan etmesini kendisine önerdiği iddia edilen Savunma Bakanı Kim’in istifasını 5 Aralık’ta kabul etmişti.

İki emniyet müdürü tutuklandı

Güney Kore’de, 3 Aralık’taki başarısız sıkıyönetim ilanına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik 14 Aralık’ta tutuklandı.

İki emniyet müdürü, sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’in polis kordonuna alınması talimatını vererek, karar için oylamaya katılacak milletvekillerinin Meclis’e girmelerini engelledikleri gerekçesiyle 11 Aralık’ta gözaltına alınmıştı.

Emniyet Genel Müdürü Cho’nun, gözaltındayken verdiği ilk ifadede, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un, sıkıyönetim emirlerine karşı çıkmaları halinde “tüm milletvekillerinin tutuklanması” talimatını verdiğini söylediği belirtilmişti.

Cho ve Kim’in, sıkıyönetim ilanından yaklaşık 3 saat önce Devlet Başkanı Yoon ve istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile gizli bir yerde buluştuğu iddia ediliyor. İki emniyet müdürünün sıkıyönetimin ilanına planlanma safhasından itibaren dahil olduğundan şüpheleniliyor.

Savunma Bakanı ve İstihbarat Komutanlarından sonra Başkent Savunma Komutanı tutuklandı

Savcılık, daha önce görevden alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Korgeneral Lee Jin-woo’nun sıkıyönetim soruşturması kapsamında 14 aralık’ta tutuklandığını bildirdi. Lee, soruşturma kapsamında tutuklanan 3’ncü üst düzey savunma yetkilisi oldu. Daha önce, istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung tutuklanmıştı.

Aralarında Genel Kurmay Başkanı, Başkent Savunma Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı, Savunma İstihbarat Komutanı ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı’nın olduğu üst düzey askerler soruşturma kapsamında görevden alınmıştı. Sıkıyönetim davasına bakan özel savcılık ekibi, 12 Aralık’a Başkent Savunma Komutanlığı’nda arama yapmıştı.

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un başarısız sıkıyönetim ilanının ardından “sıkıyönetim birlikleri” adı altında Ulusal Meclis’e giren askerlerin Başkent Savunma Komutanlığından gönderildiği bildirilmişti.

Başbakan Han Duck-soo bugün azledildi

Güney Kore’de Ulusal Meclis’te yapılan oylamada devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo azledildi. Güney Kore’de Ulusal Meclis’te yapılan oylamada devlet başkanlığına vekalet eden Başbakan Han Duck-soo azledildi. 300 sandalyeli mecliste, 192 milletvekili azil yönünde oy verdi.

Güney Kore’de sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karışması” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak parlamentonun, yaptığı oylamada kararı kaldırması ve ardından bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti “hükümetin işlevini yerine getirmesini engellemekle” suçlayarak sıkıyönetimin “Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını” savunmuştu.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çağrısı yapmıştı. Öte yandan, “sıkıyönetim birlikleri” olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği bildirilmişti.

Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına ilişkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından “hükümsüz” hale geldiğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulunu toplayan Yoon, kabinenin onayının ardından sıkıyönetimi sona erdirdiğini duyurmuştu.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti ve 5 küçük muhalefet partisinin, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Yoon’un azli için Meclise sunduğu önerge, 7 Aralık’taki oylamada nitelikli çoğunluğa ulaşılamadığı için reddedilmişti.

Muhalefet partilerinin aynı gerekçeyle sunduğu ikinci önerge, 14 Aralık’taki oylamada bu kez nitelikli çoğunluk sağlanarak kabul edilmişti. Meclis tarafından azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici uzaklaştırılmış, yerine Başbakan Han Duck-soo vekaleten getirilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *