Avrupa ve NATO, Gürcistan’daki tartışmaya dahil oldu

Avrupa ve NATO, Gürcistan’daki tartışmaya dahil oldu

Seçimlerin tamamlanması sonrası, sonuçları kabul etmeyen Gürcistan Cumhurbaşkanı’nın “bizim geleceğiz Avrupa’dır” sözleri üzerine, Josep Borrell ve AB Konseyi ile NATO’dan destek açıklamaları yapıldı. Gürcistan’da da Avrupa yanlıları sokağa döküldü.

Gürcistan’da önceki gün yapılan parlamento seçimlerini iktidardaki “Gürcistan Rüyası” kazandı. Yüzde 54 oyla 91 milletvekili çıkaran parti, üçüncü kez seçimleri kazanırken, tek başına iktidarını sürdürme şansı elde etti.

Ancak Cumhurbaşkanı Zurabişvili liderliğindeki muhalefet seçim sonuçlarını tanımadığını açıkladı, seçime hile karıştırıldığını öne sürdü.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, başkent Tiflis’teki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu, seçimi Gürcü Hayali Partisi’nin kazandığını gösteren sonuçları kabul etmediklerini söyledi. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden Zurabişvili, “Bu seçimlerde tamamen tahrifat yapıldı.” dedi.

Zurabişvili, seçimlerde halkın oylarının “çalındığını” savunarak, “Biz, Rus özel operasyonu olarak tanımlanabilecek bir olayın kurbanı olduk. Halkımıza, ülkemize hibrit savaşın yeni türünden biri uygulandı.” diye konuştu.

Gürcistan’ın, Avrupa ile geleceği olan bir ülke olduğunu ve bundan vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Zurabişvili, “Bu seçim tanınamaz çünkü bu, Rusya’nın buraya girişinin, Gürcistan’ın Rusya’ya bağlılığın tanınmasıdır.” ifadesini kullandı.

Avrupa’dan Gürcistan’daki Avrupa yanlılarına destek

Zurabişvili’nin açıklama yapmasının ardından, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Konseyi tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, Gürcistan’da düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından yaşananların yakından takip edildiği bildirildi.

Açıklamada, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) liderliğindeki Uluslararası Seçim Gözlem Misyonu tarafından bildirilen ön bulguların seçimin “oy gizliliğinden sık sık taviz verildiği, usule ilişkin çeşitli tutarsızlıkların yaşandığı, seçmenlerin sindirildiği ve baskılandığına ilişkin haberlerin kamuoyunun sürece olan güvenini olumsuz etkilediği gergin bir ortamda” düzenlendiğini gösterdiği aktarıldı.

Gürcistan Merkez Seçim Komisyonu ve diğer ilgili makamların seçim usulsüzlükleri ve ihlallerine ilişkin iddiaları “hızlı, şeffaf ve bağımsız şekilde soruşturma ve karara bağlamaya” çağrıldığı açıklamada, “Bu usulsüzlükler açıklığa kavuşturulmalı ve ele alınmalıdır. Bu, seçim sürecine olan güvenin yeniden tesis edilmesi için gerekli bir adımdır.” ifadesi yer aldı.

NATO da tartışmaya girdi

NATO Sözcüsü Lübnan asıllı Farah Dakhlallah da X hesabından yaptığı paylaşımda, Uluslararası Seçim Gözlem Misyonunun ülkedeki seçimlerin “eşit olmayan bir ortamda gerçekleştiği ve bu durumun halkın seçim sonuçlarına olan güvenini zedelediğini” bildirdiğini anımsatarak, ihlallere ilişkin iddiaların “eksiksiz şekilde” soruşturulması gerektiğini savundu.

Macaristan Başbakanı, Gürcistan’da Kobakhidze ile görüşecek

Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, iktidar partisini ‘ezici zaferi’ dolayısıyla tebrik etmek için Gürcistan’a giderek Başbakanı İrakli Kobakhidze ile görüşecek. Orban yaptığı açıklamada, “Başbakan Kobakhidze ve Gürcü Rüyası partisini yapılan parlamento seçimlerindeki ezici zaferlerinden dolayı kutluyoruz. Gürcistan halkı ülkeleri için neyin en iyisi olduğunu biliyor ve bugün seslerini duyurdular” ifadelerini kullandı.

Orban’ın Gürcistan ziyaretine tepki gösteren Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, Orban’ın 26 Ekim’deki seçimde birinci çıktığı için tebrik ettiği İrakli Kobakhidze’nin daveti üzerine yapacağı ziyaret hakkındaki soruyu yanıtladı. Sözcü, 1 Temmuz’dan bu yana AB Dönem Başkanlığını yürüten Orban’ın seçim sonuçlarıyla ilgili süren tartışmalar henüz sonuçlanmamışken Tiflis’e yapacağı ziyaretin “Macaristan-Gürcistan ikili ilişkileri” kapsamında görülmesi gerektiğini söyledi.

“Macaristan Başbakanı Orban, AB Konseyi’nden Gürcistan’ı ziyaret etmek için hiçbir yetki almadı. AB’nin (seçimle ilgili) tutumu açıktır.” diyen Massrali, AB tarafından daha önce yapılan açıklamaya atıfta bulundu.

Zurabişvili: ABD seçim sonuçlarını kabul etmedi

Cumhurbaşkanının Avrupa yanlılarına sokağa çıkın çağrısı sonrası başkent Tiflis’te büyük bir kalabalık toplandı. Dün akşam saatlerinde Parlamento Binası’nın önünde toplanan Avrupa yanlısı göstericiler, son parlamento seçimlerini tanımadıklarını bildirdi.

Avrupa Birliği destekçisi Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili ve yüzde 5 seçim barajını geçen muhalefet partilerinin liderleri gösteride halka hitaben konuşma yaptı.

İlk konuşmayı yapan Zurabişvili, meydandaki kalabalığı görünce sevincini gizleyemedi. Zurabişvili konuşmasında, seçim sonuçları kabul etmediklerini tekrarlayarak, 26 Ekim’deki seçimlerde “halkın sesinin çalındığını” söyledi. Seçimlerde hile yapıldığını iddia eden cumhurbaşkanı, şimdilik bunun nasıl yapıldığını araştırmak gerektiğini kaydetti. Seçimlerde hile yapıldığına dair elinde olası kanıtları bulunan herkesi bu bilgileri paylaşmaya davet eden cumhurbaşkanı, “Birlikte, bizim anayasal hakkımız olan sesinizin korunmasını çok barışçıl bir şekilde savunacağız” dedi.

ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkenin bu seçimleri eleştirdiği veya sonuçları kabul etmediğini belirten Zurabişvili, seçimlere “büyük bir operasyon” ile müdahale edildiğini ve bunu araştıracaklarını anlattı.

Yüzde 5 barajını geçen muhalefet partilerine destek vermeye devam edeceğini belirten Zurabişvili, Gürcistan için AB entegrasyonun son derece önemli olduğunu, bu yönde çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Muhalefet partileri yeniden seçim istedi

“Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” seçim blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze ise seçimleri gayrimeşru gördüklerini ifade etti. Sandık çıkış sonuçlarına göre açıklanan verileri kabul etmeyerek yeni parlamentoya girmeyeceklerini duyuran Vaşadze, “Seçimlerin yeniden yapılması yönünde özel bir talebimiz var ancak bu talebin uluslararası seçim idaresi tarafından yürütülmesi gerekiyor.” dedi.

Konuşma yapan diğer Gürcü siyasetçiler de halkın oylarının “korunması” amacıyla sonuna kadar mücadele edeceklerini öne sürdüler.

Gürcistan’da ne oldu?

Gürcistan’da 26 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerini, yüzde 53,93 oy alan iktidardaki Gürcü Hayali Partisi kazanmıştı. Oyların yüzde 11,03’ünü alan “Değişim İçin Koalisyonu” ikinci, yüzde 10,16’sını alan “Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik” üçüncü, yüzde 8,81’ini alan “Güçlü Gürcistan” dördüncü ve yüzde 7,77’sini alan “Gakharia Gürcistan İçin” beşinci olmuştu.

Avrupa yanlısı muhalifler ve Cumhurbaşkanı Zurabişvili seçim sonuçlarını tanımayacaklarını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova da “Washington, Avrupa Birliği’ni istikrarlı kaynak tedarikinden mahrum bırakarak, ekonomiyi çökerterek ve iş insanlarını cezbederek, bundan önce de Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Amerikan maceraları nedeniyle Avrupa’yı milyonlarca yasadışı göçmenlerle doldurarak ‘Avrupa geleceğini’ az önce elinden almış oldu. Bu nedenle AB’nin bir başkasına ‘Avrupa geleceği’ bahşedebileceğine inanmak aptalca” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan Gürcistan’a: Avrupa’ya bel bağlamak aptalca

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *