Amerika ve İngiltere, Yemen’e saldırdı

Amerika ve İngiltere, Yemen’e saldırdı

Amerika ve İngiltere’nin kullandığı İsrail; Gazze, Lübnan ve Suriye’de saldırılarını sürdürürken, Amerika ve İngiltere savaş uçakları da Yemen’de Husilere saldırdı. Amerikalı bakan Austin, “Amerikan yaşamlarını ve varlıklarını savunmak için” harekete geçtiklerini öne sürdü.

Amerikalı Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Husilerin “istikrarı bozucu davranışlarını” sürdürme kabiliyetlerini daha da azaltmak  Amerikan güçlerini ve personelini koruma ve savunma iddiasıyla verilen yetkiyle Husilerin bölgedeki sivil ve askeri gemileri hedef almak için kullandıkları türden çeşitli silah bileşenlerini barındıran yer altı tesislerini hedef aldıklarını duyurdu.

Amerikalı bakan, kendilerini övdü

Lloyd Austin, Husilere ait yer altı silah depolarının vurulmasının Amerika’nın “düşmanlarının ne kadar derine gömülü ya da tahkim edilmiş olursa olsun ulaşılamaz kılmaya çalıştığı” tesisleri hedef alma kabiliyetinin “eşsiz bir göstergesi” olduğunu öne sürdü.

Husilerin bir yılı aşkın bir süredir Kızıldeniz, Bab Al-Mandeb Boğazı ve Aden Körfezi’nden geçen Amerikan ve uluslararası gemilere “pervasızca ve hukuksuzca” saldırdığını iddia eden Lloyd Austin, Husilerin “yasadışı saldırılarının” uluslararası ticaretin serbest akışını bozmaya, çevresel felaketi tehdit etmeye ve masum siviller ile Amerika ve ortak güçlerinin hayatlarını riske atmaya devam ettiğini vurguladı.

İsrail ve İsrail destekçilerine saldırıyı ‘hukuksuz’ saydı

Lloyd, “ABD, Amerikan yaşamlarını ve varlıklarını savunmak; sivillere ve bölgesel ortaklarımıza yönelik saldırıları caydırmak; seyrüsefer özgürlüğünü korumak ve Amerika, koalisyon ve ticari gemiler için bu su yollarında emniyet ve güvenliği arttırmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyecektir.” iddiasında bulundu.

Saldırıda ABD Hava Kuvvetleri’ne ait B-2 Spirit uzun menzilli hayalet bombardıman uçaklarının kullanıldığına işaret eden Austin, ABD Merkez Komutanlığı’nın (CENTCOM) hasar tespit çalışmalarının da sürdüğünü, ancak “sivil kayıplara işaret etmediğini” öne sürdü.

ABD ve İngiltere, Yemen’e 15 hava saldırısı düzenledi

Yemen’deki İran destekli Husiler, Amerikan ve İngiliz koalisyon uçaklarının, dün Sana ve Saada kentlerine 15 hava saldırısı düzenlediğini bildirmişti.

Amerikan-İngiliz koalisyon uçakları, başkent Sana’nın kuzeyinde ve güneyindeki El-Hafa ile Curban gibi bölgelere 6 hava saldırısı gerçekleştirmişti. Koalisyon uçakları ayrıca Saada kentinin doğusundaki Kehlan ve El-Ubla bölgelerine de 9 hava saldırısı düzenledi.

Kızıldeniz’de Husi saldırıları

Sadece İran’ın destek verdiği Yemenli Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında siyonist rejime ait şirketlere bağlı ticari gemilere el koyuyor, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu bağlamda İstanbul’dan Hindistan’a gitmekte olan İsrail gemisine de Husiler tarafından el konuldu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Amerikan devleti, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu duyurdu ve destek istedi. Amerikan güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu. İspanya Amerikan koalisyonuna katılmayacağını bildirdi.

Avrupa Birliği, Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatırken, İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.

Türkiye’den Hindistan’a giden İsrail gemisini Husiler ele geçirdi

İsrail gemilerine saldırılar BM’yi öfkelendirdi

İsrail gemilerine saldırılar diğer gemileri korkuttu

BMGK’dan Husiler aleyhine karar hızlı çıktı!

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *