Tekelleşmeye çalıştığı belirlenen Google, İran tehdidine sarıldı!

Tekelleşmeye çalıştığı belirlenen Google, İran tehdidine sarıldı!

ABD yargısı tarafından topun ucuna getirilen Google, İran’ın ABD seçimlere müdahale etmeye çalıştığını öne sürdü. Google, bu konuda Microsoft’un iddialarını tekrarlarken, iddiaların ilk ise Trump’ın kampanya ekibi tarafından ortaya atılmıştı. Ancak iddiaları destekleyecek bir kanıt ortaya konulmaması dikkat çekti.

Google’ın Tehdit Analiz Grubu, İran destekli bir grubun 5 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçiminde yarışan adaylarla bağlantılı kişilerin e-posta adreslerine “kimlik avı postası” göndererek saldırdığı iddialarına ilişkin rapor hazırladı.

İran’ın ABD başkanlık seçimine siber müdahalede bulunduğuna ilişkin Microsoft’un yayımladığı raporu doğruladığını belirten Google, raporunda grubun güvenilir bir gönderici gibi davranarak alıcıların bilgilerini çalmaya çalıştığını iddia etti.

Raporda, mayıs ve haziran aylarında düzenlenen saldırılarda hedef alınan kişiler arasında, eski ve şimdiki yönetim yetkililerinin yanı sıra başkanlık seçimi kampanyasıyla bağlantılı kişilerin bulunduğu ileri sürüldü.

Grubun haziranda üst düzey bir siyasi danışmanın Gmail hesabına erişim sağladığı öne sürülen raporda, durumun yetkililere bildirildiği duyuruldu.

Raporda, grubun ayrıca siyonist diplomatlara, akademisyenlere, sivil toplum kuruluşlarına ve askeri kuruluşlara da kimlik avı postaları gönderdiği de iddia edildi.

Microsoft’un raporu

Microsoft Tehdit Analiz Merkezinden 9 Ağustos’ta yayımlanan raporda, bazı İranlı grupların ABD başkanlık seçimini etkilemek amacıyla siber faaliyetlerini hızlandırdığı ileri sürülmüştü.

Raporda, İran’ın ABD’deki seçimlere “siber destekli etki operasyonları” düzenlediği, bazı İranlı grupların bazı hükümet yetkililerinin e-posta hesaplarına kimlik avı postası gönderdiği iddia edilmişti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu bağlantılı bir grubun haziranda hassas bilgileri toplamak için “üst düzey bir başkanlık kampanyası yetkilisini” hedef aldığı savunulan raporda, İranlı bir grubun her iki siyasi gruba yönelik ABD merkezli haber siteleri gibi görünen internet siteleri oluşturduğu ve “kutuplaşmayı artırmaya” çalıştığı iddiasına yer verilmişti.

İran yalanladı

Rapora ilişkin açıklama yapan İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Misyonu ise ABD başkanlık seçimine müdahale edildiği veya siber saldırı düzenlendiği iddialarını yalanlamıştı.

Trump kampanyasının e-postalarına saldırı iddiası

Trump’ın seçim kampanyası ekibi de, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, e-posta adreslerinin saldırıya uğradığı ve hassas içerikleri olan kampanya içi belgelere ilişkin saldırı ileri sürmüş ve bundan İran sorumlu tutulmuştu.

Kampanya Sözcüsü Steven Cheung, saldırının “ABD’ye düşman yabancı kaynaklar” tarafından gerçekleştirildiğini savunarak, “Belgeler yasa dışı yollarla elde edildi. Kaos amaçlanıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Cheung, Politico dergisinin yer verdiği raporda, “İranlı saldırganlar Amerikalı üst düzey bir yetkilinin hesabına girdi.” ifadesinin bulunduğuna işaret etmişti.

İddialara ilişkin ortaya kanıt sunulmadı

Bütün bu iddialara karşın, iddiaları kanıtlayacak herhangi bir belge ne Trump kampanyacıları ne Microsoft ne de Google tarafından ortaya konulmadı.

Öte yandan bu iddiaların, Trump’ın suikast girişimi sonrası artan oylarının Kamala Harris’in aday olarak ortaya çıkması ile birlikte yine erimeye başladığı, Microsoft ve Google’ın ABD yargısı tarafından hedef alınması sonrası ortaya çıkması dikkat çekti.

ABD, Google’ı ‘parçalamayı’ değerlendiriyor

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *