NATO’nun kuruluş yıl dönümü törenine katılmak üzere beraberindeki AK Partili vekillerle Washington’a giden Numan Kurtulmuş temaslarına başladı. İlk olarak Amerika Diyanet Merkezi’ne geçen Kurtulmuş, “Dünyada bizim kadar çok farklı dış politika kartı olan ikinci bir ülke yoktur.” ifadesini kullandı.
9 Temmuz’da başlayacak NATO zirvesi öncesi Washington’a giderek ziyaretlerine başlayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a AKP Milletvekilleri Cüneyt Yüksel ile Ahmet Büyükgümüş de eşlik ediyor.
Numan Kurtulmuş’u havaalanında Türkiye Büyükelçisi Sedat Önal karşıladı.
ABD başta olmak üzere Batı ülkeleriyle yakın ilişki
Daha sonra Amerika Diyanet Merkezi’nde Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC) tarafından düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kültürel, siyasi ve ekonomik olarak farklı bölgelerle işbirliğini geliştirebilme potansiyeline sahip dünyadaki ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Türkiye, Orta Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan bölgede 300 milyon Türk’ün yaşadığı Türk dünyasının bir parçasıdır. Fas’tan Endonezya’ya kadar uzanan geniş coğrafyada yaklaşık 2 milyara yakın Müslüman’ın yaşadığı İslam dünyasının bir parçasıdır. Türkiye, ABD başta olmak üzere Batı ülkeleriyle yakın ilişkiler sürdürmekte olan önemli ülkelerden birisidir.” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş konuşmasında şunları anlattı:
“Biz meclis başkanlarının toplantısını yaptıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla NATO üyesi ülkelerin devlet başkanlarının toplantısı gerçekleştirilecek. Türkiye, aynı zamanda NATO’nun üyesi. Türkiye aynı zamanda Avrupa Birliği adayı olan bir ülke. Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın bir parçası. Türkiye, BRICS ve Şangay İşbirliği Örgütü ile birtakım temaslar içerisinde olan bir ülke. Dünyada bizim kadar çok farklı dış politika kartı olan ikinci bir ülke yoktur. Dolayısıyla hiçbir zaman at gözlüklerini takmaksızın, hiçbir zaman tek taraflı bir anlayış içerisinde olmaksızın dünyanın bütün ülkeleriyle iyi ilişkileri geliştireceğiz ve bunu milletimizin, bölgemizin ve insanlığın hayrına kullanabilmek için gayret sarf edeceğiz. Zaten bu duruşumuzu, bu anlayışımızın sonuçlarını da farklı krizler karşısında ortaya koyuyoruz. Örnek olarak söylemek gerekirse üç yılını geride bıraktığımız Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta iki ülkeyle de konuşabilen, iki ülkeyle de görüşebilen ve iki ülkeye de diplomasi masasında müzakere yolunu gösteren tek ülke Türkiye oldu. Türkiye bu anlamda dünyanın birçok yerindeki gelişmelere bigane kalmadan, kendi menfaatlerini koruyarak önümüzdeki dönemde çok kutuplu dünyanın kendisine sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirecektir.”
Dünyada hakkaniyete ve adalete dayalı bir sisteminin kurabileceğini ve bunun için gayret sarf ettiklerini savunan Kurtulmuş, “Dünyanın her yerindeki Türk toplumunun, evrensel olarak insanlığa sunabileceği en önemli işlerden birisi, en önemli vazifelerinden birisi yeni bir dünya sisteminin kurulabilmesi için bu yönde mücadelemizi artırmaktır.” görüşünü paylaştı.
Amerika Diyanet Merkezindeki programa, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi Başkanı Seyit Şahin, Türk-Amerika Diyanet Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kanca da yer aldı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ABD’deki Müslüman toplumun liderleriyle de bir araya geldi.
Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği’ne de giden Kurtulmuş, burada büyükelçi Sedat Önal’dan bilgi aldı.
Müslümanların hicri yılbaşını kutladı
Numan Kurtulmuş, ABD’de bulunduğu sırada, Hicri yılbaşı ile ilgili olarak da sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:
“Alemlere rahmet Peygamber Efendimizin, İslam ve insanlık tarihi açısından büyük anlamlar taşıyan kutlu yolculuğunun 1446’ncı yıl dönümünü idrak ediyoruz. İstikametimizin daima adalet, özgürlük ve barış olması temennisiyle; yeni Hicri yılımızı tebrik ediyor, tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *