Fransa’daki seçimde aşırı sağ yenildi, sol yine birinci çıktı

Fransa’daki seçimde aşırı sağ yenildi, sol yine birinci çıktı

Aşırı sağın ilk turda büyük başarı elde etmesi sonrası, seçimlerin ikinci turunda rekor katılım (%66) sağlanırken, sandıktan sol ittifak birinci çıktı. Başbakan istifa etti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, NATO zirvesi gerekçesiyle bu haftayı Washington’da geçirecek. İngiltere’de de geçen perşembe günü yapılan seçimi sol kanat kazanmıştı.

30 Haziran’da yapılan erken genel seçimin ilk turunda aşırı sağcı Ulusal Birik (RN) yüzde 33 oy oranı ile sandıktan açık farkla birinci parti olarak çıkmıştı. İkinci turda seçmenlerin çoğu aşırı sağcıların mutlak zaferini engellemek için sandık başına giderken, 1981’den bu yana en yüksek ‘seçime katılım oranı’ sağlandı.

Seçimlerde, parlamentonun alt kanadı olan 577 üyeli Ulusal Meclis seçimleri yapıldı. Ülke yönetimini ilgilendiren esas kararlar ise 348 üyeli Senato’da alınıyor.

Sol ittifak başarılı oldu

İçişleri Bakanlığının açıkladığı seçim sonuçlarına göre, 7 Temmuz’da ikinci turu yapılan erken genel seçimde Mecliste en fazla sandalyenin sahibi solcu 4 partinin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı oldu.

Yeni Halk Cephesi 182 milletvekili çıkardı. Macron’un ittifakı 150, aşırı sağcı Ulusal Birlik İttifakı (RN) ise 125 milletvekili ile Meclise girdi.

Seçimlere katılım oranı ise yüzde 66,6 olarak kayıtlara geçti.

Bu sonuçlarla hiçbir ittifak ya da parti mecliste salt çoğunluk olan 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Böylece milletvekili sayısı şu an 250 olan Macron ittifakının Meclisteki sandalye sayısı 150’ye düştü. Aşırı sağcı RN ittifakının milletvekili sayısı 89’dan 125’e yükseldi. Solcu ittifak ise 150 olan sandalye sayını 182’e çıkardı.

İlk turda birinci gelen aşırı sağ, Macron ve solcuların ittifakına takıldı

Fransa’da 30 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ilk tur oylamasında, aşırı sağcı RN ittifakının yüzde 33 civarında oyla birinci çıkmasının ardından Macron cephesi ve sol partiler üstü kapalı işbirliğine gitmişti.

İlk turun ardından 3 adayın ikinci tura kaldığı 306 seçim bölgesinde, oyların bölünüp aşırı sağın avantaj sağlamaması için diğer partilerden 200’den fazla aday seçim yarışından çekilmişti.

Resmi verilere göre, ikinci tura katılmaya hak kazanan 215 aday, RN’yi engellemek için seçime girmemeyi tercih etmişti.

Macron ne yapacak?

Kesin olmayan ilk projeksiyonlara göre aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ise 125 sandalye ile üçüncü sırada kaldı. Anketler RN’nin 200’ün üzerinde vekil çıkarabileceğine işaret ediyordu. Öte yandan RN beklenenin çok altında performans gösterse de halihazırda 89 olan vekil sayısını önemli oranda artırdı.

İlk tur seçimlerin ardından 200’ün üzerinde bölgede adaylar, aşırı sağ aleyhine yarıştan çekilmiş, RN karşısında kazanması en muhtemel adaya destek vereceklerini açıklamışlardı.

Macron’un hükümet kurma görevini meclisten bir isme vermek için önünde net bir son tarih bulunmuyor. Ayrıca bu görevi en çok oyu alan partinin liderine vermek zorunda da değil. Partilerden bağımsız bir teknokrat hükümeti kurmak da Macron’un seçenekleri arasında, ancak atacağı her adım meclisin onayına bağlı. Yani en az 289 vekilin uzlaşısı şart.

Le Pen: Sadece zaferimiz gecikti

Dw Türkçe’nin aktardığına göre, seçimlerden önce Fransa’nın yeni başbakanı olarak gösterilen, RN’nin 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella, “Fransa aşırı solun eline itildi” dedi. Sandıkların kapanmasından kısa süre sonra yaptığı açıklama ile sonuçları kabullendi. Ancak bazı seçim bölgelerinde Macron’un merkez partisi ve sol parti adaylarının kendilerine karşı hareket etmesine tepki gösterdi, bu durumu “Utanç ittifakı” olarak niteledi.

RN’nin önde gelen ismi ve 2027’de cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Marine Le Pen, “Zaferimiz sadece gecikti” dedi.

Gabriel Attal istifasını açıkladı

Kameralar karşısına geçerek istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a sunacağını duyuran başbakan Gabriel Attal, eğer ayrılma talebi reddedilirse, “görevi gerektirdiği kadar” koltuğunda kalacağını kaydetti.

Paris Olimpiyat Oyunları 3 hafta içinde başlayacak. Yeni Halk Cephesi meclis çoğunluğunu kazanamadığından Fransa’da yeni hükümetin kurulmasının Olimpiyatlar öncesine yetişmesi beklenmiyor. Bu durumda Attal hükümetinin birkaç hafta daha işbaşında kalabileceği değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Attal’ı Ocak ayında başbakan olarak atamıştı. 34 yaş ile Fransa tarihinin en genç başbakanı ve bir eşcinsel olan Attal ülke siyasetinde popüler bir isim ve farklı siyasi kampların temsilcileriyle iyi diyalog kurabilmesiyle tanınıyor.

Sol partilerden “hazırız” mesajı

Kesin olmayan ilk sonuçlara göre seçimlerden Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Başbakan Attal’ın merkez partisi Rönesans ikinci çıktı. Yarışın galibi ise sol ittifak Yeni Halk Cephesi oldu. İttifak üyesi Boyun Eğmeyen Fransa partisinin lideri Jean-Luc Melenchon, ilk sonuçların gelmesinin ardından Attal’ı istifaya çağırmıştı.

“Fransız solunun yönetmeye hazır olduğunu” söyleyen Melenchon, “Halkımız en kötü senaryoyu reddetti” diyerek aşırı sağın beklenmeyen yenilgisine işaret etti. Ancak içinde sol ittifakın yer alacağı bir hükümet formülünde kimin başbakan olarak öne çıkacağı belirsizliğini koruyor. Melenchon kendi partisi içinden bile eleştiri alan bir isim.

Hükümet kurma görevini almaları halinde sol ittifak içinden hangi ismin öne çıkacağı da belirsiz. Boyun Eğmeyen Fransa, Gazze savaşından sonra İsrail’i soykırımla suçlamış, diğer sol partiler buna tepki göstermişti. Boyun Eğmeyen Fransa partisinin lideri Jean-Luc Melenchon seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda, iktidara gelirlerse Filistin devletini tanıma sözü de vermişti.

Sol ittifak ortağı Sosyalist Parti lideri Olivier Faure da “demokrasi bizim elimizde” diyerek ortaklarına “birlikte çalışma” çağrısı yaptı.

Öte yandan, eski Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Sosyalist Parti üyesi olarak siyasete geri döndü.

Seçimi kaybeden aşırı sağ, gözünü 2027 seçimlerine dikti

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *