Pentagon, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri, Lübnan ile savaş istemiyor

Pentagon, Beyaz Saray ve ABD Dışişleri, Lübnan ile savaş istemiyor

Siyonistlerin “Lübnan’a saldırı için operasyonel planlar onaylandı” açıklaması üzerine, ABD özel temsilcisi Amos Hochstein Lübnan’a giderek sakinleştirmeye çalışırken, ABD Savunma Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray sözcüleri peş peşe açıklamalar yaptı.

Mavi Hat’ta gerginlik

Siyonist rejimi ile Lübnan arasındaki “mavi hat” olarak tabir edilen sınır hattında son haftalarda tırmanan bir gerilim yaşanıyor.

Siyonist ordu sözcüsü Daniel Hagari, “Lübnan’daki Hizbullah’ın 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’e yönelik 5 binden fazla roket, tanksavar mermisi ve İHA ateşlediğini” bildirmişti. Hagari, “Hizbullah’ın artan saldırıları bizi daha geniş bir tırmanışın eşiğine getiriyor. Bu Lübnan ve bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek bir tırmanış.” dedi.

Salı günü İsrail ordusu, Lübnan-İsrail sınırında sekiz ayı aşkın bir süredir gerilim sürerken, Lübnan’a yönelik bir saldırıya ilişkin operasyonel planların onaylandığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre ordudan yapılan açıklamada, “Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Uri Gordin ve Operasyonlar Direktörlüğü Komutanı Tümgeneral Oded Basiuk, Kuzey Komutanlığı’nda ortak bir durum değerlendirmesi yaptı. Durum değerlendirmesinin bir parçası olarak, Lübnan’a saldırı için operasyonel planlar onaylandı” ifadeleri yer aldı. Açıklamada, “Sahadaki kuvvetlerin hazırlıklarını hızlandırmaya devam etme kararları alındı” denildi.

İşgalci İsrail ordusunun açıklaması, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın dün erken saatlerde ‘topyekûn savaş’ durumunda Hizbullah’ı yok etme sözü vermesinin ardından geldi. Katz yaptığı açıklamada, “Hizbullah ve Lübnan’a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar vereceğimiz ana çok yakınız. Topyekûn bir savaşta Hizbullah ortadan kaldırılacak ve Lübnan ağır bir darbe alacaktır” ifadelerini kullandı.

Netanyahu bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, ordunun gerekirse Lübnan’da yoğun bir operasyona hazır olduğunu belirterek, İsrail’in kuzey sınırında güvenliği yeniden tesis etme sözü vermişti.

ABD’den Lübnan’a ziyaret

ABD özel temsilcisi Amos Hochstein, İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından salı günü Lübnan’ı ziyaret etti. Beyrut’tan yaptığı açıklamada, ‘Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmanın diplomatik yollarla çözülmesinin aciliyet arz ettiğini’ vurguladı.

Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana saldırılarını sürdüren siyonist rejim, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor. Bu çatışmalarda 341 Hizbullah mensubu, 63 Lübnanlı sivil, 19 Emel Hareketi, 13 Hamas, 15 İslami Cihad mensubu şehid olurken, 14 İsrail askeri ve 10 İsrailli sivilin öldürülmüştü.

Pentagon sözcüsü

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü General Pat Ryder, gazetecilere yaptığı açıklamada, “İsrail-Lübnan sınırındaki durum söz konusu olduğunda, odak noktamız diplomatik bir çözümü teşvik etmek için İsrail de dahil olmak üzere bölgedeki ortaklarımızla birlikte çalışmak.” dedi.

Ryder, İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah Hareketi arasında artan gerilimden duyduğu endişeye vurgu yaparak, kimsenin daha geniş bir bölgesel savaş görmek istemediğini ifade etti ve buna karşı uyarıda bulundu.

Pat Ryder’in açıklaması, İsrail ordusunun Hizbullah ile gerilimin artmaya devam ettiği Lübnan’da bir saldırı planını onayladığını açıklamasının ardından geldi.

Beyaz Saray sözcüsü

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein’ın şu anda Lübnan’da olduğunu söyledi.

Jean-Pierre, Hochstein’ın yaptığı önemli görüşmeler olduğunu dile getirerek, “Bu görüşmelerin bir parçası da tabii ki Mavi Hat (İsrail ile Lübnan arasında bulunan sınır) boyunca sükunetin yeniden tesis edilmesi. ABD için en önemli öncelik olmaya devam eden bu durum, hem Lübnan hem de İsrail için son derece önemli olmalı.” diye konuştu.

Sözcü Jean-Pierre, ABD’nin, İsrail ve Lübnan vatandaşlarının evlerine dönerek barış ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlayacak diplomatik bir çözüm için çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mathew Miller, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hizbullah’ın sınırdan yürüttüğü saldırılarda büyük artış olduğuna dikkati çeken Miller, saldırıların İsrailli köy ve sivil altyapıları hedef aldığını iddia etti. Miller, “İsrail-Lübnan sınırında gerginliğin artmasını istemiyoruz.” dedi. ABD’nin gerginliği engellemek için diplomatik çözüm arayışında olduğunu belirten Miller, bu tutumu sürdüreceklerini kaydetti.

Netanyahu’nun ABD’yi ülkesine silah sevkiyatı yapmayı reddetmekle suçladığı videoyla ilgili ise Miller, “Geçen hafta (ABD) Dışişleri Bakanı (Anthony Blinken), Başbakan’la (Netanyahu) görüşmesinde doğrudan İsrail’in güvenliğine olan kararlılığımızı vurguladı.” ifadesini kullandı. Miller, ABD’nin İsrail’e desteğini sadece kelimelerle değil, fiiliyatta da gösterdiğinin altını çizdi.

Bu konu hakkında “kamuya açık şekilde ileri geri konuşmanın” fayda sağlamayacağını kaydeden Miller, “7 Ekim’den beri yaptığımız gibi, faaliyetlerimizin gerçekleri göstermesine izin vereceğiz.” dedi. Miller, Netanyahu’nun “engellerden” bahsederken neyi kastettiğini anlamadıklarını, bir sevkiyat dışında desteğin sürdüğünü ifade etti. İsrail’e gerekli teçhizatın sağlandığını dile getiren Miller, “Herhangi bir engel yok.” bilgisini verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *