500 yıllık bir hindu heykeli, Britanya İmparatorluğu’nun en parlak döneminde çalınarak İngiltere’ye götürülmüş ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden Oxford’un müzesinde sergileniyordu. Hintlilerin 5 yıllık bir çabası sonrası üniversite, heykeli Hindistan’a iade etmeyi kabul etti. İngilizlerin en parlak döneminin, hırsızlık ve yağma ile anılması ayrıca dikkat çekti.
Oxford Üniversitesi Britanya İmparatorluğu’nun en parlak döneminde şüpheli yollarla İngiltere’ye getirilen 15. yüzyıla ait kutsal Hindu heykelini Hindistan’a geri iade edeceğini açıkladı.
Oxford Üniversitesi, Tamil asıllı şair-aziz Tirumankai Alvar’ı betimleyen 500 yıllık bronz heykeli Hindistan’a iade etmeyi kabul etti.
Euronews’un aktardığına göre, Hindistan Yüksek Komisyonu, bir tapınaktan yağmalandığı iddia edilen Tirumankai Alvar’ın yaklaşık bir metre boyundaki bronz figürünün iadesi için dört yıl önce talepte İngiltere’den bulunmuştu. Çalınan dini eserleri geri almaya çalışan India Pride Project’in kurucularından Vijay Kumar, ibadet edenlerin sevinecek bir haber olduğunu söyledi.
Times of India’ya konuşan Kumar, “Kolaylıkla çözülebilecek bir konuda İngiliz ve Hint yetkililer arasında COVID-19’dan dolayı gecikmeler ve prosedürlerle ilgili problemlerle karşılaştık” dedi. “Ancak uzun zamandır sosyal medya üzerinden görüşlerimizi dile getiriyoruz ve neredeyse sonuca ulaştık.”
Planlanan iade, Nijerya, Mısır ve Yunanistan gibi yabancı hükümetlerin yanı sıra Kuzey Amerika’dan Avustralya’ya kadar yerli halkların, Britanya İmparatorluğu’nun en parlak döneminde yağmalanan ya da şüpheli yollarla elde edilen değerli antikaları geri alma çabalarının arasında gerçekleşecek.
Dünyadan yağmalanan yığınla eser var
Oxford iki yıl önce, İngiltere’nin Batı Afrika’daki siyasi ve ticari etkisini arttırdığı 1897 yılında İngiliz askerlerinin Benin şehrine saldırıp işgal etmesi ardından yağmalanan yaklaşık 100 Benin bronzu Nijerya hükümetine iade etmeyi kabul etti.
Fakat bu eserlerin iadesi, İngiltere ve Galler’de bir sanat eserinin iadesinin hayırseverlik misyonuna zarar verebileceği ihtimali üzerinde duran Charity Commission tarafından engelledi. Bu durumda Hint bronzunun da komisyonun onayına ihtiyacı olacak.
Oxford’daki Ashmolean müzesi, fotoğraf arşivlerinden yapılan araştırmaların bronzun 1957 yılında Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletindeki bir tapınakta bulunduğunu göstermesinin ardından 2019 yılında Hindistan Yüksek Komisyonu ile temasa geçildiğini söyledi.
Müze, Mart ayında üniversite konseyinin eserin iadesini desteklediğini belirten bir açıklama yayınladı. Açıklamada, heykelin 1967 yılında Sotheby’s’den satın alındığını belirterek koleksiyoncu Dr. J.R. Belmont’un eline nasıl geçtiğinin bilinmediği belirtildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *