Pek çok medya kuruluşunun bahsettiği, devam eden ABD-Suudi müzakereleri… Bunlar sadece sızıntı mı, yoksa yeni Ortadoğu’nun özellikleri mi?
ABD basınında yer alan haberlere göre müzakereler üç ana konu etrafında dönüyor:
Birincisi: ABD’nin Suudi Arabistan’a verdiği, onu NATO üyesi bir devlet seviyesine çıkaracak ve Riyad’ın balistik füzelere karşı savunma sistemi THAAD dahil olmak üzere gelişmiş silahlar almasını sağlayacak güvenlik garantileri.
İkincisi: ABD’nin, zenginleştirmeyle başlayan ve tükenmiş uranyum işlemeyle biten, enerji üretiminden geçen bir ‘tam döngünün’ oluşturulmasını içeren sivil amaçlı Suudi nükleer programına katkısı.
Üçüncüsü: 2002 yılında Beyrut Arap Zirvesi’nde açıklanan ve Arap-İsrail ilişkilerine imkan veren Arap Barış Girişimi temelinde Filistin sorununu çözmeye çalışmak.
Diğer yandan Washington ise Suudi-Çin ilişkilerinin seviyesini belirlemek istiyor. Böylece Riyad, Çin pazarı ve ekonomik iş birliği için ana petrol kaynağı olmayı sürdürürken, özellikle Huawei iletişim sistemi ve stratejik askeri satın alımlar gibi güvenlik ve askeri boyutlarıyla Çin teknolojisinin kullanım düzeyini yükseltmekten kaçınıyor.
Ayrıca Washington, Suudi Arabistan’ın Filistin meselesini 2002’de Beyrut Zirvesi’nde tüm Arap ülkeleri tarafından kabul edilen girişime göre çözme beklentilerine karşılık İsrail ile normalleşmesini bekliyor.
Zorluklar
Washington, Suudi Arabistan’ın Çin ve Rusya’ya yönelik eğilimini frenleme karşılığında bir dizi teklifte bulunurken, İsrail’le ilişki Riyad’ın hedefi değil, daha ziyade güvenlik stratejisine yönelik önemli taleplerini gerçekleştirmenin aracıdır. Bu politika, Suudi Arabistan’ın eski müttefiki ABD’yi şaşırttı. İlişkiler, Joe Biden’ın başkan seçilmesiyle birlikte kötüleşti. ABD, Biden’ın başkanlığından bu yana, Suudi Arabistan’ın Yemen’deki savaşına askeri desteğini kesti, istihbarat iş birliğini azalttı ve Suudi Arabistan’ı ‘önemsiz” olarak nitelendirdi.
Suudi Arabistan’ın Çin ile ilişkisini güçlendirme yönündeki ciddi ve sistematik çabaları ve ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Başkan Biden’ı Suudi Arabistan’a geri getirdi. Biden, Temmuz ayı ortasında Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Burada ABD’nin gözden geçirme sürecini başlattı ve bu, Suudi Arabistan’ın beklentilerine uygundu.
ABD’nin vaatlerinin en öne çıkanı ve en önemlisi, Suudi Arabistan’a, Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’yı koruduğu ve bugün de devam eden NATO benzeri bir savunma anlaşması sunmasıydı.
Ayrıca ABD’nin, Riyad’ın 2030 Vizyonu kapsamında bir adım olarak değerlendirilen, Suudi Arabistan’da entegre bir sivil nükleer enerji sistemi kurma vaadi var. Birçok kişi, mevcut ABD yönetiminin bu anlaşmayı Kongre’den geçirme yeteneğinden şüphe ediyor. Bu nedenle Biden yönetiminin öncelikle partisini bunu kabul etmeye ikna etmesi büyük çaba gerektirecek.
Biden yönetimi, Kongre’nin desteğini almak için İsrail ile olan ilişkisini, Filistin sorununu ve Çin ile olan askeri stratejik ilişkisini iyileştirme sözü verebilir. Bu, Suudi Arabistan ile yapılan anlaşmaların Kongre’den geçmesini kolaylaştırabilir.
İsrail ile müzakere yakın mı?
ABD’de yayın yapan Wall Street Journal ve New York Times’ın (özellikle, Suudi yetkililerle görüşen ve Başkan Biden ile bir görüşme yapan Thomas Friedman’ın yazdığı yazılar) ve son iki ayda İsrail gazeteleri Times of Israel, Yedioth Ahronot ve Haaretz’in haberlerine göre, görüşmeler hala yolun başında ve büyük zorluklar var. Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby de bu görüşü teyit ederek, görüşmelerin hala ilk aşamalarında olduğunu ve çerçevesinin henüz belirlenmediğini söyledi. Wall Street Journal’ın 9 ila 12 ay içinde ABD-Suudi Arabistan-İsrail anlaşması imzalanabileceğini söylediği haberini de yalanladı.
Suudi Arabistan ile olası ilişki haberleri, özellikle de Filistinliler ile müzakere gerektiren bir anlaşma olduğu sürece, İsrail tarafı için pek de sevindirici değil. Bu tür bir anlaşmanın, İsrail’deki iç durum üzerinde derin bir etkisi olacaktır. Binyamin Netanyahu’nun şu anki hükümeti, dini köktenci, sağcı ve ırksal üstünlük ve Arapları sınır dışı etme yanlısı politikacılar tarafından yönetiliyor. Bu hükümet, Batı Şeria ve Gazze’de Filistin devleti fikri gündeme getirildiği anda çökecek. İsrail Başbakanı Netanyahu, ya Filistin devleti fikrini kabul eden daha ılımlı ortaklarla alternatif bir koalisyon hükümeti kurmak için çaba gösterecek ya istifa edecek ya da Suudi-ABD projesinden uzaklaşacak.
Suudi Arabistan ile ilişki kurmak için gereken şartların yanı sıra, İsrail Ortadoğu’daki herhangi bir nükleer projeye şüpheyle bakıyor. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın gelişmiş silahlara sahip olması, İran’ın balistik füze tehdidini ortadan kaldıracak olsa da Tel Aviv’i de endişelendiriyor. İsrailli analistler, Suudi Arabistan’a üstün askeri yetenekler kazandırmanın, İsrail’in hava ve füze sistemleri için bir tehdit olarak göreceğini söylüyor.
Washington ve Tel Aviv arasındaki ilişkiler, genellikle güçlü ve uyumludur. Ancak, Biden yönetimi ile Netanyahu hükümeti arasındaki ilişkiler, iki ülkenin tarihindeki en kötü seviyesinde. Bu, önerilen anlaşmanın önündeki zorlukları daha da arttırıyor. Zira, Suudi Arabistan, önemine ve bölgesel jeopolitik konumuna ve küresel petrol politikasına sürekli atıfta bulunan ABD gazetelerinin değerlendirmelerine göre, Netanyahu hükümetinin Filistin sorunu konusunda uzun vadeli taahhütlere bağlı kalabileceğine dair güven duymuyor.
Suudi Arabistan’ın Ürdün’deki büyükelçisi Nayef es-Sudeyri’yi Filistin’e gayri resmi bir büyükelçi olarak ataması, Netanyahu hükümetini daha da karıştırdı. Suudi Arabistan ayrıca, büyükelçinin Filistin Yönetimi’nin bulunduğu Ramallah’ta değil, Doğu Kudüs’te Konsolosluk Genel Müdürü olarak görev yapacağını duyurdu. Bu, İsrail hükümetini kızdırdı ve sadece resmi kanalları aracılığıyla Kudüs’teki diplomatları tanıdığını belirten bir açıklama yayınlamasına yol açtı.
İsrail hükümetindeki aşırı sağcı dini liderleri, Filistinlilere bağımsız bir devlet verme fikrine ikna etmek zor olsa da müzakere fikri, durgunluk içindeki Filistinli sulara bir taş atacak ve Ramallah’taki tembel liderlik ile Gazze Şeridi üzerindeki kontrolleri ve İran’a yakınlığından memnun olan silahlı gruplar arasında bölünmüş olan Filistin’in durumunu yeniden inceleyecek.
Şu an şüpheli bir sessizlik içinde olan İran, doğrudan veya kendisine bağlı gruplar aracılığıyla, bölgedeki dengeleri değiştirebilecek herhangi bir ilerlemeyi engellemeye çalışacak. Bu, Araplar ve İsrailliler arasında onlarca yıldır süren müzakereler sırasında yaptığı gibi, bir savaş veya bombalama başlatarak müzakere sürecini donduracak ya da patlatacak.
ABD yönetimi, bugüne kadar, Ortadoğu’nun siyaseti ve ekonomisinde niteliksel bir değişim yaratacak bir anlaşmaya varmak istediğinde ödeyeceği bedeli netleştirmedi. Bazıları, öneminin önceki tüm barış anlaşmaları ve Araplar ile İsrail arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından daha büyük olduğunu düşünüyor.
Müzakerelerin yapıldığı karmaşık arka plan kâr-zarar dengesiyle sınırlı değil. Dini, tarihi ve hukuki gerekçeleri de kapsıyor. Müzakereciler bunları çok iyi biliyor.
Ancak müzakerelerin, devam etmesi durumunda, öneminin ve hassasiyetinin artacağı açık. Bu müzakereler, 21. yüzyılda Ortadoğu’nun haritasını çizen büyük faktörlerden biri olacak.
Suudi Arabistan’ın seçenekleri
Riyad’ın önündeki seçenekler çok çeşitli ve kendi çıkarlarına uygun olanı seçebilir. ABD yönetimi, pozisyonlarında 180 derecelik bir dönüş yaptı ve şimdi Suudi Arabistan ile çok yakın bir ilişki öneriyor. Bu değişikliğin temelinde, Çin ile mücadele var. Suudi Arabistan, birden fazla düzeyde önemli bir ülke olduğunu kanıtladı ve yeni politikaları, bu önemini daha da artırdı. Suudi Arabistan, ABD’nin askeri ve stratejik olarak önemli teklifini kabul edebilir, Çin ile iyi ekonomik ilişkilere devam edebilir veya Washington ile normal ilişkileri sürdürebilir. Bu durumda, diplomasisi ile İran ile güven inşa etmeye, gerginliği azaltmaya ve Çin ile stratejik ilişkiyi geliştirmeye çalışabilir.
İsrail-Arap barışı:
İşte sürecin en önemli tarihi istasyonların zaman çizelgesi:
1979: İsrail-Mısır barış anlaşması, bir Arap ülkesi ile İsrail arasındaki ilk anlaşma.
1982: Sovyet lideri Leonid Brejnev, Araplar ve İsrail arasında bir barış planını duyurdu.
1989: Mısır, topraklarının son kısmı olan Taba’yı İsrail’den geri aldı.
1990: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Filistinliler ile İsrailliler arasında uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesini destekledi.
1991: Madrid Barış Konferansı
1993: ‘Barış karşılığında toprak’ ilkesine göre Birinci Oslo Anlaşması
1994: Gazze ve Eriha için özyönetim anlaşması
Ürdün-İsrail barış anlaşması
Fas ve İsrail, iki ülkede irtibat büroları açmaya karar verdi
Tunus ve İsrail ticari temsilcilik ofisi açtı
Cibuti ve İsrail ilişkileri normalleştirme konusunda anlaştı
1995: Özerk yönetimin (Gazze Şeridi ve Batı Şeria) kapsamını genişletmeye yönelik İkinci Oslo Anlaşması
1996: Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail’i tanımayan tüm hükümleri Ulusal Şartından çıkardı
1998: İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 13’ünden çekilmesini düzenleyen Wye Nehri Memorandumu
1999: İsrail ile Moritanya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi
2000: Yaser Arafat ve Ehud Barak arasında Bill Clinton’ın gözetiminde Camp David görüşmeleri
Barak, Suriye Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara ile görüştü
2002: Beyrut’taki Arap Zirvesi Arap Barış Girişimi’ni onayladı
2005: Mısır, İsrail, Ürdün ve Filistin Yönetimi arasındaki Şarm eş-Şeyh Zirvesi
2020: Beyaz Saray’da İbrahim Anlaşmalarının imzalanması (İsrail, BAE ve Bahreyn)
Daha sonra Fas da katıldı ve İsrail ile ilişkileri sürdürmeye karar verdi.
Ardından Sudan da İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararını imzaladı.
*Bu makale Şarku’l Avsat tarafından Londra merkezli Al-Majalla’dan çevrildi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *