İtalya Dışişleri Bakanı, “Avrupa’nın silahlı çatışmaya girme lüksü yok. Afrika’nın yeni sömürgecisi olarak görülemeyiz.” dedi, ECOWAS’ın Nijer cuntası ile diyalogu uzatmasını istedi. ECOWAS’ın müdahale kararının ardından ise Nijer’de darbecilere destek veren binlerce kişi milis gücü oluşturmak için gönüllü oldu, Mali ve Burkina Faso Nijer’e savaş uçağı yolladı.
İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Tajani, Nijer’deki sorunun diplomatik yollarla çözülmesinin önemine işaret etti.
Tajani, ECOWAS’ın cunta yönetiminden istediği taleplerin karşılanmaması ve verilen sürenin dolmasının ardından, ECOWAS’ın bu süreyi uzatacağını umduğunu söyledi.
ECOWAS liderlerinin diyalog kurmaya çalışması gerektiğini ve hala zaman olduğunu söyleyen Tajani, “Avrupa’nın silahlı çatışmaya girme lüksü yok. Afrika’nın yeni sömürgecisi olarak görülemeyiz.” dedi.
Antonio Tajani, ayrıca Bazum’un serbest bırakılması gerektiğini fakat bunu kendilerinin yapamayacağını, bu yönde tek seçeneğin ültimatom süresinin uzatılması olduğunu belirtti.
ABD geri planda duruyor, Rusya öne çıkıyor
Rus güvenlik şirketi Wagner’in Sahra Altı Afrika’daki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tajani, “Wagner, Sahel bölgesindeki mevcudiyetini sürdürmek için istikrarsız durumdan faydalanıyor.” dedi.
Bakan Tajani, ayrıca, “Darbeciler, Wagner tehdidini kullanarak çatışmayı kızıştırmaya çalışıyor ancak askeri müdahale niyetlerinin olmadığını düşünüyorum. (Wagner’in) Darbede dahil olduklarına dair bilgimiz yok.” diye konuştu.
Nijer’de Rusya’nın “dezenformasyon kampanyasının” etkilerinin görüldüğünü belirten Tajani “Ülkenin başkentinde Rus bayraklarının dalgalanması, Fransa karşıtı propagandaların yapılması ve Putin’in güçlü manipülasyonunda Kremlin’in etkisi görülüyor.” ifadelerini kullandı.
Nijer’deki askeri yönetimin, ECOWAS ile diyaloğu kabul ettiği bildirildi
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, Nijer’de 26 Temmuz’da yönetime el koyan askeri yönetimin, ECOWAS ile diyaloğu kabul ettiğini belirtti.
Musah, Nijer’deki siyasi krize ve ECOWAS’ın krizin çözümüne ilişkin oynadığı role ilişkin Gana’daki bir yerel televizyonunda açıklamalarda bulundu.
Abdel-Fatau Musah, Nijer’de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani liderliğindeki askeri yönetimin, ECOWAS ile diyaloğu kabul ettiğini bildirdi.
ECOWAS’ın siyasi krize olası bir çözüm için darbe liderleriyle görüşmek üzere Nijer’in başkenti Niamey’e bir heyet gönderdiğini aktaran Musah, “Sonunda (askeri yönetim) bize bugün misyonumuzu kabul edeceklerini söylediler ve biz de tekliflerini kabul ettik, yani bugün ülkeye bir misyon gelecek, bu kesin.” dedi.
Musah, ECOWAS’ın gönderdiği heyetin, tüm görüşmelerin, Nijer’deki anayasal düzenin yeniden tesis edilmesiyle sonuçlanmasını sağlayacağını dile getirdi.
Diyalog yoluyla başaramazlarsa, en son seçeneğin askeri seçenek olacağını belirten Musah, “Mesele şu ki, görüşmelerin hiçbir yere varmadığını fark edersek, sizi temin ederim ki sonu gelmeyen bir diyaloğa ya da sağırlar diyaloğuna girmeyeceğiz.” diye konuştu.
ECOWAS, askeri müdahalenin zamanı belirsiz
ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının önceki gün Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.
ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini vermemişti.
Bu kararın ardından Nijer devlet televizyonu, Mali ve Burkina Faso’nun Nijer’e savaş uçağı gönderdiğini açıklamıştı.
Askeri yönetimlerin görevde olduğu Burkina Faso ve Mali de daha önce yayınladıkları ortak bildiriyle, ECOWAS’ın Nijer’deki darbenin seyrini değiştirmek üzere başlatmayı planladığı askeri operasyona karşı Nijer’in yanında olduklarını ifade etmişti.
Bildiride, Nijer’e karşı herhangi bir askeri müdahalenin Burkina Faso ve Mali’ye karşı savaş açmak olduğu uyarısında bulunulmuştu.
Nijer’de binlerce gönüllü, ECOWAS’ın olası müdahalesine karşı seferber oldu
Nijer’de binlerce kişi, 26 Temmuz’daki darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Nijer’e olası bir askeri müdahalesine karşı gönüllülerden oluşan bir milis gücüne kaydolmak için uzun kuyruklar oluşturdu.
Binlerce gönüllü, Nijer’i Savunma Gönüllüleri (VDN) isimli sivil milis gücü içine kaydolmak için başkent Niamey’deki General Seyni Kountche Stadyumu’nda toplandı.
Gönüllüler, VDN yetkililerinin listesinde yer alabilmek için kayıt yaptırdı.
Nijer‘deki gönüllü milislerin, askeri yönetimin ihtiyaç duyması halinde, silahlı mücadelenin yanı sıra tıbbi bakım, lojistik, teknik ve mühendislik alanlarında orduya yardım etmesi planlanıyor.
ECOWAS ülkelerinin genelkurmay başkanlarının, Gana’nın başkenti Akra’da düzenledikleri toplantıda Nijer’e askeri müdahalenin tarihinin belli olduğu duyurulmuştu.
ECOWAS, askerlerin emir gelir gelmez müdahaleye hazır olduğunu ilan etmiş ancak bu olası operasyonun hangi tarihte başlayacağı bilgisini paylaşmamıştı.
Nijer’deki darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz’da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.
Bazum, 26 Temmuz’dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor.
Darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz’da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 gün süre tanımıştı.
Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmamıştı.
Sürenin dolmasına birkaç saat kala askeri cunta Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından yayımlanan bildiride, muhtemel bir saldırıya karşı Nijer hava sahasının ikinci emre kadar kapatıldığı duyurulmuştu.
Bildiride, yabancı bir ülkenin ECOWAS işbirliğinde Nijer’e operasyon hazırlığında olduğu iddia edilmiş ve ECOWAS’ın halihazırda 2 Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığı kaydedilmişti.
Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.
Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklaması yapmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *