Son dönemde uluslararası düzlemde yeni hamleleri ile gündeme gelmeye çalışan Suudi Arabistan, Ukrayna konferansının ardından Uluslararası İslam Konferansı düzenledi. İki gün süren konferans yayınlanan kapanış bildirisiyle sona ererken, dünyadaki dini yönetimler, fetva kurumları ve alimler “ılımlı” olmaya çağrıldı! Türkiye Cumhuriyeti adına Diyanet İşleri Başkanı da konferansta yer aldı.
Suudi Arabistan’da 85 ülkeden 150 din adamının katılımıyla düzenlenen Uluslararası İslam Konferansı’nda Kur’an-ı Kerim’in yakılması eylemleri kınanarak, bunun nefreti, dışlamayı ve ırkçılığı körükleyeceği uyarısı yapıldı.
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Mekke’de dün başlayan ve bugün sona eren “İletişim ve Entegrasyon” konulu konferansın ardından kapanış bildirisi yayınlandı.
Bildiride, iki gün süren konferansta “ılımlılık, ölçülülük ve toplumu ateizmden ve yozlaşmadan koruma çabaları” olmak üzere bir çok konunun ele alındığı ifade edildi.
Kur’an-ı Kerim’in yakılmasıyla ilgili nefret uyandıran ve tekrarlanan eylemlerin kınandığı bildiride, tekrarlanan Kur’an-ı Kerim yakma olaylarının olumsuz yansımaları olacağı konusunda uyarıda bulunuldu. Bildiride, Kur’an-ı Kerim’in yakılması gibi “iğrenç” eylemlerin ortak insani değerlerle çelişmesinin yanı sıra nefreti, dışlamayı ve ırkçılığı körükleyeceği vurgulandı.
Müslümanlar arasında saf birliğini ve söz birliğini sağlamak için dünyadaki diyanet işleri ve fetva kurumları arasında daha fazla iletişim kurulması ve ortaklıkların derinleştirilmesinin önemine dikkat çekilen bildiride, fetvaya önem verilmesi, fetvanın işinin ehli olan kişilerden alınması ve anormal fetvalardan sakınılmasının zorunlu olduğu kaydedildi.
Dünyadaki dini yönetimlerin, fetva kurumlarının ve alimlerin ılımlılık ve itidal yaklaşımını pekiştirmekten sorumlu olduğu belirtilen bildiride, toplumların ateizm ve çözülme dalgalarından korunmasını sağlamak için İslami değer ve ilkelerin güçlendirilmesi gerektiğine işaret edildi.
Bildiride, İslam’ı çarpıtma girişimlerine karşı konulması, İslam’ın adaletsizlik ve saldırganlığı yasaklamasının yanı sıra onun hoşgörüsü, merhameti ve adaletinin anlatılması ve aşırılık yanlısı grupların yaklaşım ve fikirlerindeki sapmanın deşifre edilmesi çağrısında bulunuldu.
İletişim ve entegrasyon konulu Uluslararası İslam Konferansı, 85 ülkeden 150 din adamının katılımıyla Suudi Arabistan’ın Mekke şehrinde dün başlamıştı.
Türkiye’den katılım
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve İrşat Bakanlığı tarafından Mekke’de düzenlenen “İletişim ve Bütünleşme” konferansına iştirak etti. Buradaki konuşmasında, konferans için Suudi Arabistan devletine teşekkür eden Başkan Erbaş, konferansın konu itibariyle çok önemli ve değerli olduğunu dile getirdi.
Başkan Erbaş, “Müslümanlar olarak bu gibi konferanslara çok ihtiyacımız var. Çünkü iletişim ve etkileşim işbirliği ve dayanışma için çok büyük bir önem arz ediyor. Zira Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyuruyor; ‘İyilik ve takva hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın’. Yüce Allah toplantının sonuçlarını hayırlara vesile eylesin.” ifadelerini kullandı.
Suudi yönetiminin yeni hamleleri
Suudi Arabistan son dönemde uluslararası alanda peş peşe attığı yeni adımlar ile adını duyurmaya çalışıyor. Sudan’da Ordu ile HDK arasında başlayan çatışmalarda ABD ile birlikte arabuluculuk yapmaya çalışan Arabistan yönetimi bunda başarılı olamamış, uzlaştırma çabaları akim kalmıştı. Ardından Ukrayna-Rusya savaşı için kolları sıvayan Suudiler, Ukrayna’da barış iddiasıyla ABD, Çin ve Hindistan’ın aralarında olduğu 40’tan fazla ülke temsilcisinin katıldığı bir toplantı düzenlemişti. Savaşın bir tarafı olan Rusya ise toplantıya herhangi bir temsilci göndermemişti. Suudi Arabistan, son olarak Kur’an’ın yakılmasını gündeme almış, bunu konuşma gerekçesiyle 85 ülkenin katılımını sağladığı bir konferans düzenlemişti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *